Stakingen grondpersoneel KLM voorlopig verboden3 min leestijd

KLM grondpersoneel

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

16:30 Update met reactie FNV

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Haarlem heeft werkonderbrekingen door het grondpersoneel van KLM georganiseerd door FNV voorlopig verboden. Nadat de vakbond een staking voor woensdag 3 augustus had aangekondigd, spande KLM gesteund door Schiphol een kort geding aan. De twee bedrijven vonden dat de staking “disproportionele schade en overlast” zou veroorzaken voor zowel passagiers als de bedrijfsvoering. Tijdens de eerste zitting kon de rechter nog geen besluit nemen, maar verbood in de tussentijd acties van FNV.

Vonnis

Vandaag is uitspraak gedaan en de luchtvaartmaatschappij is in het gelijk gesteld. Tot en met 4 september is het FNV niet toegestaan collectieve werkonderbrekingen te organiseren in verband met het cao-conflict. In deze beslissing heeft rechter onder meer de drukke vakantieperiode en terreurdreiging meegenomen:

De voorzieningenrechter oordeelt dat de explosieve combinatie van de tot en met 4 september 2016 te verwachten grote vakantiedrukte en de huidige terreurdreiging op Schiphol maakt dat de beperkingen aan het recht op collectieve actie in dit geval maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk zijn.

Tijdens de zitting gaf de FNV aan vrijwillig aan het vonnis te voldoen. Er zijn daarom geen dwangsommen opgelegd.

klm check-in

Reactie KLM

KLM zegt in een reactie tevreden te zijn en zich gesteund te voelen door de uitspraak. De maatschappij is er van overtuigd dat er een goed voorstel voor de cao op tafel ligt. Hierin krijgen alle grondmedewerkers een eenmalige extra winstuitkering van 1600 euro, en vanaf 2018 een loonsverhoging van 1 procent.

FNV was de enige grondbond die het voorstel niet voor wilde leggen aan haar leden en acties aankondigde. KLM heeft herhaaldelijk aangeboden om verder te praten, maar de vakbond weigerde totdat KLM aan de eisen tegemoet zou komen. De luchtvaart divisie van FNV had nog een open brief gestuurd aan KLM CEO Pieter Elbers waarin onder andere werd geschreven dat de bezuinigingen op personeel ‘ten koste gaan van kwaliteit en zorgen voor stijgende werkdruk, vermoeidheid en daarmee een verhoogd veiligheidsrisico.’ Verder werd opgeroepen de oneerlijke concurrentie van Golfmaatschappijen gezamenlijk aan te pakken maar hierin het personeel te ontzien.

Spoedappel

FNV legt zich niet neer bij de uitspraak en vraagt met spoed een hoger beroep aan. Wanneer dit plaatsvindt is nog niet bekend. Zakaria Boufangacha, cao-onderhandelaar bij FNV Luchtvaart, vindt de uitspraak ‘onbegrijpelijk’ en zegt dat acties van FNV nooit de veiligheid in gevaar brengen. Verder is hij van mening dat de gevolgen per werkonderbreking moeten worden afgewogen niet niet op voorhand verboden kunnen worden.

Boufangacha:

Dit is geen simpel cao-conflict. We voeren hier een grotere strijd. Het gevecht om de passagiers gaat KLM niet winnen door eindeloos door te gaan met bezuinigen op personeelskosten. Om de toekomst van KLM en de Nederlandse luchtvaart veilig te stellen, moeten we samen de strijd aanbinden tegen de oneerlijke concurrentie op Schiphol.

Verder wijst hij op het recht op staken en vertelt dat medewerkers van KLM de afgelopen tijd brieven hebben ontvangen naar aanleiding van hun steun en betrokkenheid aan de acties. Deze brieven worden als intimiderend ervaren, wat ‘een onacceptabele manier van werken is, een angstcultuur creëert en een Koninklijke maatschappij onwaardig is,’ aldus de onderhandelaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *