Staking grondpersoneel KLM door rechter verboden

KLM grondpersoneel

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De rechtbank heeft de staking van het grondpersoneel van KLM vanavond verboden. Ook andere acties van FNV moeten worden opgeschort, tot de rechter 11 augustus uitspraak doet. KLM spande vandaag, gesteund door Schiphol, een kort geding aan tegen de vakbond. Deze had voor vanavond een werkonderbreking aangekondigd tussen 19:30 en 21:00. In deze periode zouden er geen passagiersvliegtuigen worden afgehandeld, met hinder voor ‘12000’ passagiers als gevolg. Hoewel de FNV eerder meldde dat er ‘zo’n honderd KLM‘ers zouden meedoen’ stelde KLM vandaag in een reactie dat “van de 14.500 collega’s van het grondpersoneel 150 tot hooguit 250 FNV-leden meedoen.”

KLM en Schiphol vonden dat de staking “disproportionele schade en overlast” zou veroorzaken voor zowel de bedrijven als passagiers. KLM:

Hoewel slechts een kleine groep mensen het werk neerlegt, heeft dit mogelijk gevolgen voor duizenden passagiers in de vorm van vertraging, het missen van een aansluiting of bagage die achter blijft. Bovendien veroorzaakt deze actie een schade van 3 tot 4 miljoen euro voor KLM. Dit is niet in verhouding met de kleine groep FNV-aanhangers die nu de zaken op scherp stelt.

Verder claimt de luchthaven dat er mogelijk 3000 veldbedden moeten worden ingezet voor gestrande passagiers.

Tijdens de rechtzaak merkte de rechter op dat het FNV is die weigert te onderhandelen, ondanks een voorstel van KLM om het overleg weer aan te gaan. Tijdens de zaak werd nog gevraagd of FNV toch niet om de tafel wil. De bond weigerde na een kort overleg omdat de voorstellen van de luchtvaartmaatschappij ‘niet concreet genoeg’ waren.

Uiteindelijk had de rechter meer tijd nodig voor een oordeel, dat nu gepland staat voor 11 augustus. Tot die tijd zijn verdere acties verboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *