Hoe raak je jouw koffer niet kwijt in alle Schiphol chaos?5 min leestijd

Schiphol ©Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Afgelopen weekend was het helaas weer prijs, de Schiphol chaos die al sinds Pasen aanhoudt lijkt nog niet de kop ingedrukt te zijn ondanks het actieplan van de luchthaven. Inmiddels heeft bijna iedereen wel de foto’s van de stapels koffers gezien, die nog altijd trouw op hun eigenaren staan te wachten. Een goede reden om met een aantal handige tips te komen. We geven dan ook antwoord op de vraag: hoe raak je jouw koffer niet kwijt in alle Schiphol chaos?

Reis met alleen handbagage

Wanneer je op reis gaat, kort of lang, is het verleidelijk om direct naar een grote koffer te grijpen. Ga toch eens de uitdaging aan en reis met alleen handbagage, dit zou in deze periode veel kopzorgen kunnen schelen. Simpelweg kan je een ruimbagage koffer die je niet bij je hebt ook niet kwijtraken. Bovendien scheelt het de vaak lange wachtrij die je aantreft bij de bagage check-in. Niet voor niets dus dat deze tip al eerder werd opgenomen in onze strategie om de drukte op Schiphol te overleven.

Met 8 handige tips en een duidelijk instructiefilmpje liet InsideFlyer al eerder zien dat je met wat handigheid en creativiteit meer in dat kleine koffertje krijgt dan dat je in eerste instantie zou denken!

Reis met alleen handbagage
Reizen met alleen handbagage kan veel tijd en kopzorgen schelen!

Maak je koffer herkenbaar

Indien je toch kiest voor een grote koffer, koop er dan één die makkelijk te herkennen is. Een koffer met een opvallende print of kleur zal zeker opvallen tussen de vele zwarte en grijze medereizigers. Maar geen paniek indien je al eigenaar bent van juist die kleur koffer, want ook deze is op te ‘pimpen’. Een leuke bedrukking of stickers kunnen ervoor zorgen dat ook jouw koffer net zo gaat opvallen en minder snel kwijt zal raken op Schiphol.

Oude reislabels zijn een leuk souvenir, maar we raden toch aan om deze van je koffer te verwijderen. Scheelt een hoop verwarring!

Dan nog een stevig label met je naam, telefoonnummer en eventueel je adres en je koffer is net zo klaar voor de reis als dat jij bent. Mochten jullie elkaar toch kwijtraken, maakt dit een gelukkige hereniging een stuk makkelijker.

Track je koffer

Gelukkig zijn de gadgets van tegenwoordig niet alleen gericht op vermaak, maar ook nog eens super handig. Zo kan je voor een paar tientjes al een kleine tracker in je bezit hebben. Deze stop je simpelweg in je koffer of hang je aan het handvat en daarna is het tracken maar! Wij deden dat ook op onze Air France Premium Economy vlucht van Parijs naar Bangkok.

Nu rest je alleen nog de keuze te maken tussen een Bluetooth of GPS variant.

Een Bluetooth tracker

Vaak klein en met een lange batterijduur, één van de belangrijkste kenmerken van een Bluetooth tracker. Naast het feit dat ze alleen werken in verbinding met een smartphone of een ander device. Het bereik ligt vaak tussen de 100 en 120 meter, op het eerste gezicht niet bijster veel dus. Gelukkig zijn er vaak medegebruikers in de buurt van je koffer die het signaal gratis en voor niets voor je op kunnen pikken.

De meest bekende tracker is de Apple Airtag. Voor zo’n 35 euro kan die van jou zijn. Dankzij de ‘zoek mijn’ functie en het uitgebreide netwerk, traceer je vervolgens je koffer. Zoals verwacht bij Apple dien je wel een Apple gebruiker te zijn.

Ook Samsung komt met zijn eigen tracker, de SmartTag, te koppelen aan alle Galaxy telefoons en tablets. Gezien Samsung het in cijfers aflegt tegen Apple, zal de kans dat iemand je signaal oppikt wel iets kleiner zijn.

Mocht je geen deel uitmaken van team Apple of Samsung, is daar ook nog Tile. Deze trackers werken dan ook met alle smartphones.

Een GPS tracker

Voor een GPS – tracker heb je geen verbinding nodig, maar schakel je de hulp in van satellieten en een server die vervolgens weer het signaal doorsturen naar je smartphone. Erg handig dus om je koffer op de voet te blijven volgen. Houdt er echter wel rekening mee dat deze trackers vaak groter zijn en de batterij veel minder lang meegaat, soms slechts enkele dagen. Ook kom je soms niet onder een abonnement uit. Voor een live locatie van je koffer moet je er dus wel iets voor over hebben.

Koffer toch kwijt?

Bagage chaos op Schiphol
Toch je koffer kwijt op Schiphol?

Is je koffer helaas toch kwijt geraakt op Schiphol? Ga dan direct bij aankomst naar de bagageservicebalie van de luchtvaartmaatschappij en vraag om een PIR-formulier. Deze vul je ter plekke of online in. Bewaar deze naast je instapkaart goed! Met het referentienummer kan je namelijk online je bagage terugvinden of een claim indienen.

Erg vervelend, maar in het meest ‘positieve’ scenario zit je slechts een paar dagen zonder je koffer. De luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie zal dan je nieuwe tandenborstel of pyjama vergoeden en vervolgens je koffer binnen een aanzienlijke tijd weer voor de deur afleveren van je huis of vakantieadres, uiteraard geheel kosteloos.

Mocht je koffer na 21 dagen nog niet boven water zijn, dan mag die helaas officieel als ‘zoek’ bestempeld worden. Belangrijk om dan binnen drie weken je claim in te dienen bij de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Maak vooraf foto’s van je waardevolle spullen en bewaar de bonnetjes van je aankopen goed. De maximale schadevergoeding is € 1.600 per persoon. Is je bagage meer waard? Laat het de luchtvaartmaatschappij vooraf weten.

We hopen uiteraard dat het niet zo ver zal komen, hopelijk ook dankzij deze tips. Zoals het gezegde luidt: een goed begin is het halve werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *