Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
In de zomer trekt Nederland er massaal op uit om van een welverdiende vakantie te genieten. Echter is dat in deze tijd nog geen sinecure. Alhoewel de staycation, zij het noodgedwongen, een opleving maakt. Met de almaar veranderende reisadviezen en -restricties lijken nagenoeg alle reizen uit te lopen op een last minute. InsideFlyer geeft je daarom vijf tips voor een zorgeloze last minute vakantie.
Last minute?
De tijd van het reisbureau lijkt lang achter ons te liggen. Maar als onderdeel van het aanbod werd een flinke tijd geleden de zogenaamde last minute vakantie geïntroduceerd. Kort gezegd gaat het om een vakantie die je vlak voor vertrek boekt tegen een scherp tarief. Reisbureau’s en touroperators bieden dit vaak aan. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een last minute boeken door kort voor vertrek een vliegticket en hotelovernachting aan te schaffen.
Met steeds veranderende reisadviezen en inreisrestricties lijkt overigens iedere reis op een last minute uit te lopen. De meeste vakanties die al ver van tevoren geboekt zijn zullen met grote kans enige vorm van wijziging ondervinden. InsideFlyer zet vijf tips voor je op een rijtje om met een gerust hart van je last minute vakantie te genieten.
Tip 1: Maak jezelf bekend met de regels
Zoals de Nederlandse overheid het zegt: ‘Ga wijs op reis’. We weten het, de regels veranderen vaak en zijn niet altijd even logisch. Toch is het erg belangrijk om je vooraf bekend te maken met de regels die gelden op de bestemming van je voorkeur. De vereisten van een coronabewijs kunnen bijvoorbeeld verschillen per land. Een ander voorbeeld: bij het ene land is een volledige vaccinatie, en bewijs daarvan, voldoende om het land in te reizen, terwijl andere landen daar veel strenger in zijn.
Kijk voor de actuele regels en adviezen op de website Nederland Wereldwijd van de Nederlandse overheid. Of raadpleeg de Vlaamse evenknie als je uit België komt.
Meer informatie over de situatie in specifieke Europese landen kun je ook checken op de website van het Europese RIVM (ECDC). Voor meer informatie over de situatie buiten Europa kun je ook kijken op het handige KLM Traveldoc.
Een ander belangrijk aspect waarvan we adviseren de regels te checken is de reisverzekering. Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben bijvoorbeeld beperkende voorwaarden voor ‘oranje’ landen. Mocht er dan iets aan de hand zijn en je wil je beroepen op de verzekering, dan kan het zijn dat je zelf de (torenhoge) rekening van je behandeling moet betalen.
Tip 2: Zorg dat je flexibel bent
In de huidige situatie bieden reisorganisaties vaak de mogelijkheid tot het boeken met extra flexibiliteit. Dat wil zeggen dat het mogelijk is om bijvoorbeeld de bestemming of reisdata gemakkelijk aan te passen. Het is goed om op te letten met welke voorwaarden je boekt, of het nu gaat om een vliegticket, hotelovernachting of autohuur. Soms kan het verstandig zijn om een beetje meer te betalen, maar wel volledig flexibel te zijn. Het is natuurlijk zonde van het geld wanneer je wel moet betalen, maar niet op vakantie gaat.
Daarnaast is het verstandig om via het hotel of de hotelketen zelf te boeken. Boek je via Booking.com of Trivago dan is het nog maar de vraag of je (tijdig) je geld terugkrijgt bij onverwachte omstandigheden. Wat je ook kan doen is een pakketreis boeken bij bijvoorbeeld KLM Holidays, Transavia Holidays of TUI. Het is dan vaak gemakkelijker om de reis in zijn geheel te wijzigen of te annuleren.
Tip 3: Neem contact op met mensen die de lokale situatie kennen
Misschien ken je (nog) helemaal geen mensen op je vakantiebestemming. Maar dat wil niet zeggen dat je geen informatie in kunt winnen over hoe de lokale situatie daadwerkelijk is. In de praktijk is er namelijk nogal eens een verschil tussen wat de regels zijn en hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat.
Een manier om dat te doen is door het hotel waar je verblijft te contacteren. Hotels zijn zeer bereid om je te helpen en uitleg te geven over wat je wel en niet kunt verwachten. Handig is ook om na te gaan welke faciliteiten van het hotel niet beschikbaar zijn door COVID-19 regels. Dit staat niet altijd duidelijk aangegeven op de websites van hotels/hotelketens. Je kunt hier per e-mail zelf naar vragen bij het hotel. Een alternatief is om via bijvoorbeeld Tripadvisor of Google Maps recente reviews te lezen.
Tip 4: Houdt rekening met een alternatieve bestemming
Het is een beetje zoals met een ‘echte’ last minute vakantie. Je pakt kleding in voor zowel een warme als een koudere bestemming. Zo ver willen we deze zomer niet gaan, maar denk vooraf na over een eventuele alternatieve bestemming indien de regels kort voor vertrek wijzigen. Dan is je vakantiepret niet meteen bedorven bij het wijzigen van de regels. Je kunt dan namelijk terugvallen op Plan B. En zeg nou zelf, de voorpret begint natuurlijk met het uitzoeken van de bestemming!
Tip 5: Lockdown en terugkeergarantie
Een scenario waar je liever niet aan wil denken als je op vakantie bent natuurlijk: een lockdown op locatie. Alhoewel het op veel plekken in Europa steeds beter gaat qua besmettingen, is het niet uitgesloten dat er alsnog een lockdown komt. Soms is dat met een aankondiging vooraf, maar het is ook mogelijk dat dit per direct wordt ingevoerd. In dat geval is het goed om te weten of de reisorganisatie waar je hebt geboekt je nog wel mee terug naar Nederland neemt. Deze informatie kun je bij de betreffende airline of reisorganisatie opvragen. TUI adverteert bijvoorbeeld nadrukkelijk met terugkeergarantie in het geval van calamiteiten.
Geef een reactie