Vakantie in geel Portugal tijdens corona – hoe is dit?6 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Afgelopen week plaatsten we een overzicht van de (weinige) bestemmingen die nog een gele kleur hebben in het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Naar deze regio’s of landen kun je nog reizen/op vakantie zonder dat er behoorlijke beperkingen ter plekke zijn of waarbij je na thuiskomst in quarantaine geacht wordt te gaan door een verhoogd besmettingsrisico. Portugal, met uitzondering van enkele regio’s rond de drukke steden Lissabon en Porto, is op moment van schrijven nog geel. Afgelopen week ben ik teruggekeerd van een last minute vakantie aan de Algarve. In dit artikel zal ik mijn ervaringen beschrijven van de corona maatregelen en situatie ter plekke.

N.B. dat zowel de adviezen en regels van zowel de Nederlandse en Portugese autoriteiten ten alle tijden kunnen wijzigen. Houd dit zelf scherp in de gaten. Ook zijn de regels voor het vasteland anders dan voor Madeira en de Azoren.

Portugal en corona: lokale richtlijnen en regels

Allereerst, de lokale regels en adviezen. In Portugal geldt in het kader van corona een mondmaskerplicht in het OV en binnen in openbare gelegenheden. In de praktijk vallen hier vaak ook overdekte locaties in de buitenlucht, zoals een strandtent onder. Elders wordt het gebruik aangeraden. De social distancing norm is 2 meter en groepen mogen uit maximaal 5 personen bestaan. Alcohol mag buiten de horeca niet genuttigd worden. De meeste gelegenheden zoals bars, restaurants, musea, winkels en supermarkten zijn wel open.

De richtlijnen worden vaak vermeld

Vlieg je naar Portugal, dan is het bovendien verplicht om een Passenger Locator Card in te vullen. Dat kan hier online.

Maatregelen toerismesector

Het Portugese toerismebureau heeft ook een initiatief opgestart om onderdelen in de sector te certificeren met het oog op corona. Van hotels tot attracties en van autoverhuur tot restaurants. Met het Clean and Safe label wordt aangegeven dat het bedrijf aanvullende maatregelen neemt voor de hygiëne, zoals het aanbieden van handgel en grondige schoonmaak. Ook voor de (openbare) stranden zijn er maatregelen genomen.

In de praktijk

Regels en richtlijnen zijn één, maar hoe zit het met de uitvoering?

Autoverhuurder

Na aankomst in Faro uit Nederland gingen we eerst de huurauto ophalen. Hierbij viel gelijk op dat werkelijk iedereen in de toerismesector al constant een mondmasker draagt. Binnen én buiten. Bij de balie trok de receptionist eerst handschoenen aan en na gebruik werden creditcard, rijbewijs en dergelijke eerst met alcoholspray gereinigd. De auto’s worden grondiger gereinigd en gedesinfecteerd. In het kantoor hing een poster met de aandachtspunten voor de schoonmaak. Net als hotelkamers werd de auto ook ‘gesealed’ met een sticker.

Hotels

Ik heb tijdens mijn reis twee hotels bezocht en hier was ook alles zeer grondig geregeld. Bij het eerste hotel, het Pine Cliffs Resort (Marriott Luxury Collection), werd er bij de ingang van het complex elke keer een temperatuurcheck gedaan. Ook hier draagt al het personeel constant een mondmasker. Bij binnenkomst van het hotel worden je koffers gesprayed en je loopt zelfs over een desinfectiemat. Zoals gebruikelijk waren er plexiglas schermen bij de recepties en dergelijke. Met de kamersleutel werden desinfectiedoekjes meegegeven. Conform de standaard van grote ketens zijn de kamers verzegeld na schoonmaak. De corona aanpak van hotels in Portugal lijkt dus prima in orde.

In de kamers zijn sommige verbruiksartikelen weggehaald. Vaak zijn deze wel op aanvraag te krijgen. In dit hotel werd elke ochtend een tasje met fles water en een box met de koffie/thee/suiker voor de deur gezet.

Werkelijk overal in het hotel waren dispensers met handgel. Niet alleen bij de hoofdingang of restaurants maar bij (en in) elke lift en vrijwel elke deur.

De bedjes bij het zwembad en strand waren ruim opgesteld. De ligbedden worden ook regelmatig gedesinfecteerd; hiervoor ligt er een kaart op waarmee je aan kan geven of er gebruik van is gemaakt.

Niet bij alle hotels is overigens een temperatuurcheck of lopen ze rond met desinfectiesprays. Bij het Anantara Vilamoura was dit bijvoorbeeld niet het geval. Maar hier moest je dan weer wel ‘verplicht’ je handen desinfecteren bij binnenkomst in het restaurant.

Bij beide hotels is er nog steeds een ontbijtbuffet, maar dit kan je niet zelf opscheppen. Het personeel doet dit. Bij het Pine Cliffs hadden ze ‘gelukkig’ een opzet die dit heel makkelijk maakt; het buffet was al gecentreerd rondom een soort open keuken. Het personeel staat hier dus aan de andere kant. Bij het Anantara moest meer geïmproviseerd worden omdat het buffet tegen de muur stond. Hier werd met tafeltjes een afscheiding gemaakt. Op de tafeltjes stonden kaartjes met de gerechten die je dus kon krijgen. Dit werkte op zich prima met de lage bezetting, maar als het heel druk is wordt het langer wachten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Horeca en attracties

Ook in de restaurants en cafe’s in Portugal werden de corona richtlijnen goed nageleefd. Overal is handgel, het personeel draagt maskers, meestal staan de tafels ruim uit elkaar en waar mogelijk staan de ramen open. Veel restaurants werken ook met een menu via een QR-code. Tafels en stoelen werden ook ontsmet als gasten arriveren.

Bij de meeste attracties was het niet lastig om voldoende afstand te houden. De normaal zo drukke stranden en boulevard van Albufeira lagen er verlaten bij… En waar afstand houden niet mogelijk is, ook in de open lucht zoals bij bijvoorbeeld een boottrip, wordt een mondmasker verplicht gesteld door de uitbater.

Afstand houden is geen uitdaging

Navolging

Over de effectiviteit van sommige maatregelen (zoals de desinfectiematten) kun je discussiëren. Maar ongeacht of het veel nut heeft of niet, het viel mij op dat iedereen zich wel zeer bewust is van de richtlijnen en zich er ook aan houdt. Of je nou in de supermarkt, een strandtent van een vijf sterren hotel of de McDonalds bent, een mondmasker dragen is verplicht en het personeel spreekt mensen direct vriendelijk, doch resoluut, aan. Al loop je vanaf de deur 2 meter verder naar je tafel of schiet je even naar binnen voor het toilet. En zonder masker word je ook niet geholpen. In de (semi-)buitenlucht houden veel mensen ook vrijwillig hun mondkapje op. Ook in de liften wordt geacht dat je met maar één gezelschap tegelijk naar binnen gaat en anders word je hierop aangesproken. Zowel toeristen en locals houden zich over het algemeen dan ook goed aan de voorzorgsmaatregelen zoals afstand houden. Het helpt ook (hoe crue het ook is) dat het erg rustig is met weinig bezoekers.

Al met al had ik erg veel vertrouwen in de hygiëne en veiligheid ter plaatste. Een groot voordeel van de Algarve is bovendien (afhankelijk van reisperiode) dat je veel buiten kan doen. De toerismesector doet ook stinkend haar best om alle richtlijnen te volgen. Ze beseffen goed dat dit in hun eigen belang is. Het is daarom triest om te zien hoe leeg de hotels, restaurants, stranden en bezienswaardigheden zijn. Vooral de quarantaineplicht voor het VK heeft erin gehakt. Op basis van mijn ervaring en de situatie op moment van schrijven ter plekke zie ik weinig (Corona) bezwaren tegen een verblijf in Portugal en de Algarve. Zolang het nog geel is…

Reacties

  1. Van Gooiland zegt

    Na een lange road trip door heel Portugal, inclusief Lissabon en Porto, kan ik constateren dat het eigenlijk best meevalt met die coronamaatregelen. Er zit de grootste onzin bij, maar met een beetje planning heb je daar weinig last van.

    In de categorie accommodatie zijn de grote hotelketens (vooral Amerikaanse) het ergst, die hebben blijkbaar veel te veel lui op het hoofdkantoor die niks beters te doen hebben dan imbeciele maatregelen te verzinnen om hun gasten zogenaamd gerust te stellen. Dat werkt averechts, gasten worden op deze manier overal en onafgebroken aan het afgrijselijke coronagevaar herinnerd, in plaats van dat hen een aangenaam en ontspannen verblijf wordt aangeboden.

    Het is aan te bevelen om de grote hotels te mijden, de kleine (boutique) hotels doen het veel beter. Met gezond verstand en een ontspannen bejegening van de gasten kom je een heel eind.

    In de praktijk kun je in de grote hotels gelukkig volstaan met het masker even 10 seconden voor je snuffered te doen als je langs de receptie loopt, en alle die belachelijke waarschuwingsborden zie je op een gegeven moment gewoon niet meer.

    In winkels zijn maskers verplicht, maar dat is een kwestie van goed plannen zodat het bezoek zo kort mogelijk duurt.

    Van andere regels (zoals niet blootvoets het strand op?!?) trekt zo te zien niemand zich wat van aan.

    Het komt erop neer dat Portugal goed te doen is zonder al te veel last te hebben van de corona paniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *