Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Travel Hacking voor beginners. Een reis maken is één van de beste investeringen die je kunt doen. Op een mooie herinnering schrijf je immers nauwelijks af. Maar hoe kun je meer reizen voor minder geld? Of comfortabeler reizen voor hetzelfde of zelfs minder geld?
Op internet zijn veel tips te vinden, maar als je net wilt beginnen met “travel hacking” kan het soms knap lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Om je op weg te helpen hebben we deze “travel hack startershandleiding” samengesteld. De meeste zaken zijn redelijk basic, vooral als je al wat meer ervaring met reizen hebt.
De komende periode behandelen we de volgende onderdelen:
- Introductie (dit artikel);
- Veelgebruikte termen en afkortingen;
- Goedkope(re) vluchten vinden;
- Airline elite status, wat kun je er mee?
- Tips om comfortabeler te kunnen vliegen;
- Miles sparen;
- Miles uitgeven;
- Hotel loyaliteitsprogramma’s;
- Miles & punten omzetten;
- Cashbacksites.
Introductie: wat is “Travel Hacking”?
Travel Hacking klinkt een beetje alsof je iets doet wat niet mag. Alsof je de boel belazert. Een donkere zolder met een computer waar je jezelf toegang verschaft tot de computers van hotelketens en vliegmaatschappijen. Dit is niet het geval, “travel hacking” wil zeggen dat je comfortabeler of goedkoper reist, al dan niet met behulp van miles of punten.
In feite is travel hacking dus het optimaliseren van je reizen, zowel qua prijs als qua comfort. En de balans daarin kun je zelf bepalen. Als je geen hoge eisen stelt en flexibel bent kun je tegenwoordig veel verre reizen maken voor weinig geld. Als je alleen naar Australië wilt als dat kan onder het genot van de beste champagne en een stoel die volledig plat gaat, dan moet je wat dieper in de buidel tasten. Maar ook dat hoeft beslist niet zo extreem duur te zijn, vooral als je miles & punten gebruikt.
Als je nog niet zo bekend bent met Travel Hacking, zoek je je soms een ongeluk. En waar moet je ook beginnen? We proberen in de komende artikelen wat meer duidelijkheid te scheppen. Voor uitgebreidere details zullen we soms linken naar artikelen die we eerder schreven. In deze reeks proberen we je vooral een beetje wegwijs te maken.
Wat gaan we behandelen?
In het eerstvolgende artikel staan we stil bij de veelgebruikte termen. Wel eens van een open jaw gehoord? Of haak je af nadat je iemand ziet schrijven dat hij binnenkort “AMS-ARN-VAA-HEL-LED-DME” gaat doen? Begrijpelijk, daarom beginnen we hier mee.
Vervolgens kijken we op welke manieren je tickets kunt vinden. Een retourtje van Parijs naar Montreal voor € 128,00, hoe kan zoiets nu? Je hoort dat mensen dit geregeld hebben, maar als jij er om zoekt kun je zoiets nooit vinden. Gaan we oplossen. We kijken hierbij zowel naar economy tickets als business & first class.
En hoe zit het met die geluksvogels die altijd gratis upgrades krijgen en bovendien gratis eten en drinken in de lounge? Laten we eens kijken of elite status ook voor jou interessant is. En als dit interessant is, hoe kun je dit dan zo goedkoop mogelijk halen?
Een goedkoop ticket is leuk, maar hoe zorg je nu dat je zo plezierig mogelijk vliegt? Ook hier staan we bij stil. Vervolgens gaan we in op het sparen van miles. We behandelen een aantal aspecten die er voor zorgen dat je dit zoveel mogelijk kunt optimaliseren. Daarna kijken we natuurlijk ook hoe je deze miles zo goed mogelijk kunt uitgeven.
Bij je reis hoef je natuurlijk niet altijd in een hotel te zitten. Maar vooral als je regelmatig vliegt, ontkom je er bijna niet aan. Daarom behandelen we ook hotel loyaliteitsprogramma’s. Hierin staan we stil bij de mogelijkheid om gratis overnachtingen te scoren en elite status te behalen. Want een standaard kamer boeken en eindigen in suite is natuurlijk leuk!
In het laatste deel van deze handleiding staan we stil bij de mogelijkheid om hotelpunten en miles door elkaar heen te gebruiken. Als je wat tekort komt voor een gratis ticket bij American, kun je ze aanvullen met Hilton punten bijvoorbeeld. Klinkt nu misschien nog onbekend, maar gaandeweg zal dit wel duidelijker worden.
Ondanks het feit dat we zo goedkoop en luxe mogelijk willen reizen, kost het natuurlijk allemaal wel geld. Met cashbacksites kun je dit een beetje reduceren. Daarmee sluiten we af.
Verzoekjes zijn welkom!
Heb je nu op voorhand prangende vragen? Uiteraard kun je hiervoor terecht op ons forum. Maar je mag ook hieronder reageren. Misschien heb je wel een leuk voorbeeld dat we kunnen uitwerken in een artikel!
Searcher zegt
Respect Sander voor de handleiding.
Ik lees meer dan dat ik post.
Sander de Jonge zegt
Thanks Searcher (en excuses voor mijn late reactie)!
Simon zegt
Waanzinnig dat je dit wilt doen! Helaas heb ik de mogelijk niet om te reizen, maar ik vind de verhalen om te lezen van jullie meer dan geweldig !!! Top
Heel veel succes verder..
Sander de Jonge zegt
Hoi Simon, bedankt voor je leuke reactie!
Lo zegt
Hai Sander,
Ik ben heel benieuwd naar de publicaties.
Zelf heb ik de hele wereld over gevlogen in mn vrije tijd en geregeld toch wel scherpe ticketprijzen kunnen krijgen en foefjes ontdekt.
De laatste jaren ga ik echter alleen 1 tot 3 keer (meest gewenste aantal natuurlijk) per jaar naar Bali.
Het wordt bijna altijd KLM waarbij ik ook punten spaar en een enkele keer met een zustermaatschappij.
Met de punten nog nooit iets gedaan. En voor de tickets wacht ik meestal op de jaarlijks terugkerende aanbiedingen.
Zou heel graag willen weten wat de meest gunstige (prijs/reistijd) mogelijkheden zijn zonder te vervallen in een reis van 44 uur.
Sander de Jonge zegt
Hi Lo! Dank voor je reactie. Drie keer per jaar Bali lijkt me beslist geen straf! Er zijn inmiddels al een aantal artikelen verschenen. In dit (klik) artikel kun je zien hoe je redelijk gemakkelijk zoekt met Google Flights. Als je flexibel bent dan kun je best wel wat besparen denk ik. Het voordeel van Bali is dat ook de maatschappijen uit het midden oosten daarop vliegen, waardoor er best wel wat prijsconcurrentie is.