Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Na het aftreden van Dick Benschop trad Ruud Sondag aan als tijdelijke CEO voor Schiphol. Sondag kon gelijk flink aan de bak met diverse thema’s die de nationale luchthaven bezighoudt. Naast de chaos door het personeelstekort en arbeidsomstandigheden voor medewerkers is de gedwongen reductie van het aantal vluchten een volgend hoofdstuk in het werk van Sondag. Vandaag is bekend gemaakt dat Sondag op verzoek van Schiphol nog tot maart volgend jaar aanblijft.
Turbulente tijd op Schiphol
Waar Dick Benschop de problemen op Schiphol juist de das omdeed kiest Sondag voor een andere koers. Natuurlijk is die koers als tijdelijke CEO ook wel harde noodzaak om het hoofd te bieden aan de omstandigheden waarin Schiphol opereert. In ieder geval zijn de grootste personeelstekorten opgelost. Ook wordt er op verschillende plekken gewerkt aan de arbeidsomstandigheden waar ook veel om te doen is.
Alsof dat nog niet genoeg is moet Schiphol de komende tijd ook dealen met de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof dat de beperking van het aantal vliegbewegingen op Schiphol naar 460.000 per jaar moet. Dat is op dit moment nog 500.000. De verlaging van het aantal vluchten moet voor omwonenden de geluidsoverlast verder beperken. Diverse maatschappijen, waaronder KLM, gingen in beroep tegen deze maatregelen. Dit was uiteindelijk zonder succes, zo bleek vorige week. Op termijn zal Schiphol dus aan de bovengrens van 460.000 moeten gaan voldoen.
Sondag blijft langer als CEO op Schiphol
Op verzoek van de Raad van Commissarissen (RvC) van Schiphol zal de huidige CEO nog tot uiterlijk 1 maart 2024 aanblijven. De werving voor een nieuwe CEO lijkt dus meer tijd te kosten dan gedacht. Mocht er eerder een nieuwe CEO starten, dan is het mogelijk dat Sondag voor 1 maart opstapt.
Tijdens de meivakantie was het voor reizigers en luchtvaartmaatschappijen alweer een stuk beter. Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar dat geeft wel vertrouwen. We blijven er bovenop zitten. Het inzicht is dat er structurele verbeteringen nodig zijn. We pakken het achterstallig onderhoud aan, gekoppeld aan een nieuwe manier van werken. Op het gebied van arbeidsomstandigheden, milieu, leefomgeving en in onze infrastructuur en gebouwen. Dat zijn belangrijke onderwerpen waar ik graag nog langer aan meewerk. Bovendien vind ik het werk op Schiphol ook gewoon hartstikke leuk. – Ruud Sondag, CEO Royal Schiphol Group
Dit geeft de huidige CEO van Schiphol ook de mogelijkheid om door te werken aan het acht-punten plan dat de luchthaven eerder presenteerde. Dit plan heeft tot doel om het vliegveld stiller, schoner en beter te maken. Het terugdringen van geluidshinder speelt daar dus ook een belangrijke rol in. Verder stelt Schiphol in een persverklaring ook ‘… de kwaliteit van haar infrastructuur en gebouwen te verbeteren’. Wat dat precies betekent is nog niet bekend gemaakt, maar het is geen geheim dat de luchthaven op verschillende plekken nog flink wat achterstallig onderhoud dient weg te werken.
Bron foto’s: Schiphol
Geef een reactie