KLM wint rechtszaak – aantal vluchten Schiphol niet omlaag2 min leestijd

KLM Schiphol taxibot (Bron: KLM)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

KLM heeft gisteren samen met een aantal andere luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol vliegen de rechtszaak tegen het kabinet gewonnen. Hierdoor hoeft het aantal vluchten op Schiphol niet met 40.000 per jaar verminderd te worden. Vorig jaar werd bekend dat Schiphol moet gaan krimpen. Zo zou de luchthaven van het kabinet nog maar 440.000 vluchten per jaar mogen uitvoeren.

KLM wint rechtszaak van kabinet

Met de uitspraak van deze rechtszaak wordt er geen rem gezet op de groei van de luchthaven. De rechtbank geeft aan dat het kabinet niet de juiste procedure gevolgd heeft door het besluit te nemen dat Schiphol moet gaan krimpen. De rechtbank kwam met dit nieuws nadat het kabinet met plannen kwam om nachtvluchten te verdienen op de luchthaven. Schiphol kwam de laatste jaren niet bepaald goed in het nieuws. Vorige zomer kampte Schiphol namelijk ook al met grote personeelstekorten waardoor er vertragingen ontstonden en veel mensen hun vlucht mistten. Zo was KLM genoodzaakt om vorige jaar op 65 routes de dienstregeling terug te schroeven.

KLM Schiphol taxibot (Bron: KLM)
KLM heeft de rechtszaak gisteren gewonnen van het kabinet. (Foto: KLM)

Bij dit besluit moet natuurlijk rekening worden gehouden dat Nederland maar een klein land is. Daarnaast is Schiphol een belangrijke economische motor voor onze luchtvaart. Vliegtuigen laten uitwijken naar andere luchthavens in Nederland is in dit geval geen optie. Aangezien het kabinet volgens de rechtbank hier de wetten niet volgt, kan het best zijn dat het kabinet over een jaar met een nieuw ‘legaal’ krimpscenario voor Schiphol komt. Zo laat Reuters weten. Het krimpen van Schiphol zou naast het reduceren van het aantal vluchten ook een grote impact geven op de werkgelegenheid en de economy. Delta Air Lines omschreef Schiphol vorige week als een belangrijke netwerkfunctie. Ook verkeersminister Mark Harbers gaf toen aan de Amerikaanse maatschappij ‘te begrijpen‘ voor wat betreft dit krimpscenario.

Uitgelichte afbeelding: KLM

Reacties

  1. E Kramer zegt

    Dit was te verwachten en ik ben er van overtuigd dat Schiphol dit ook al wist. Daarom durfde Schiphol ook de mededeling te doen omtrent nachtvluchten en aantal vluchten, er komt toch niks van terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *