Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Vorig jaar sloot SAS zich als nieuw lid aan bij de SkyTeam alliantie. Als trouwe SkyTeam vlieger is het dus hoog tijd om de lounges, vliegtuigen en service van deze Scandinavische maatschappij zelf eens te ervaren. Deze meivakantie vloog ik van Brussel naar Kopenhagen in de SAS Business Class op de Embraer E195 en in deze review lees je er alles over!

Boeking bij SAS
Voor deze reis hebben we aardig wat planningen naast elkaar moeten leggen om met de familie op pad te kunnen. Uiteindelijk kwamen we uit op vertrekdata in de Nederlandse meivakantie. Daarna hebben we via Google Flights gekeken naar de meest gunstig geprijsde bestemmingen. Daar kwamen Canada en de VS als ‘winnaars’ uit de bus. Uiteindelijk vinden we een mooie vlucht met SAS in Premium Economy. Bij deze airline heet deze cabine overigens SAS Plus.

De boeking voor de vluchten naar Canada en de VS heb ik via de website van SAS gemaakt. Het was wel even puzzelen om de juiste vluchten voor 6 personen in één keer te boeken. In onderstaande tabel zie je welke vluchten in deze boeking zijn inbegrepen. Voor dit SAS Plus Smart ticket betaalde ik in totaal € 1.230 per persoon. Een acceptabele prijs voor de meivakantie als je het mij vraagt.
Route | Vluchtnummer | Toestel | Reisklasse |
BRU-CPH | SK594 | Embraer E195 | Business Class – SAS Plus |
CPH-YYZ | SK949 | Airbus A321neo | Premium Economy – SAS Plus |
JFK-CPH | SK910 | Airbus A330-300 | Premium Economy – SAS Plus |
CPH-BRU | SK593 | CRJ-900 | Business Class – SAS Plus |
SAS Plus Smart en SAS Plus Pro
Er zijn twee soorten SAS Plus tarieven: SAS Plus Smart en SAS Plus Pro. Deze keer boek ik eerstgenoemde, dit is de goedkopere variant. Bij het SAS Plus Smart tarief is het volgende standaard inbegrepen (eventuele SkyTeam elite voordelen komen daar nog bovenop):
- 1 stuk cabinebagage (max. 8 kg) + 1 accessoire zoals een handtas of laptoptas
- 2 stuks cabinebagage (max. 8 kg per stuk) voor vluchten buiten Europa
- 1 stuk ruimbagage (max. 23 kg)
- Fast track security
- Loungetoegang op Europese vluchten
- Maaltijdservice aan boord
- Vlucht is te wijzigen (met toeslag)
- Vlucht is niet terugbetaalbaar
Bij SAS Plus Pro krijg je ook nog het volgende:
- 2 stuks ruimbagage (max. 23 kg per stuk)
- Mogelijkheid tot wijziging vluchten
- Wijzigen naar een eerdere of latere vlucht op de dag van vertrek (binnen Europa)
- Mogelijkheid tot volledige terugbetaling
Vanaf 1 oktober 2025 stapt SAS over op nieuwe benamingen voor de cabines. SAS Go wordt dan Economy en SAS Plus is dan Premium Economy. Tot slot is SAS Business vanaf die datum simpelweg Business. First Class biedt de maatschappij niet aan.
Roadtrip Canada en de VS
Deze meivakantie staat er dus weer een mooie roadtrip op de planning door Canada en de Verenigde Staten. Uiteraard doen we hier uitgebreid verslag van op onze website. We starten onze reis in het oosten van Canada. Hier bezoeken we onder meer Toronto, Ottawa en Montréal. Daarna gaan we richting de staat Vermont in de Verengide Staten. Hier staan diverse stevige hikes op het programma. De natuur wisselen we daarna af met cultuur in de Washington D.C. De laatste bestemming van de reis is dan New York City.
In de rest van deze review ga ik in op mijn SAS Business Class ervaring in de Embraer E195.
Check-in bij SAS
De vertrekluchthaven is deze keer Brussels Airport (BRU). Vanuit het zuiden van het land is dit vliegveld gemakkelijk bereikbaar met de auto en de trein. Zelf boekte ik bij NS International 6 treintickets van Breda naar Brussel. Hiervoor betaalde ik ongeveer € 15 per ticket. Het ideale is dat de trein bij het vliegveld stopt. Gezien de ochtendvlucht besloten we een hotel dichtbij het vliegveld te boeken. We verbleven bij het Novotel Brussels Airport, mede om de nabijheid van de luchthaven en de gratis airport shuttlebus.
Na een prima overnachting in het Novotel nemen we om 7.40 uur de shuttlebus naar het vliegveld. Het is al aardig druk bij de halte, maar gelukkig kan iedereen mee. De bus rijdt overigens niet alleen voor het Novotel, maar ook gasten van Crowne Plaza kunnen hier gebruik van maken. Na een kort ritje staan we alweer bij de luchthaven.
Dit paasweekend is het best druk op het Brusselse vliegveld. Het duurt dan ook even voordat we de SAS check-in desk hebben gevonden. Eenmaal bij counter 3 blijkt er een flinke rij te staan. Gelukkig kunnen we gebruikmaken van SkyPriorty omdat we SAS Plus vliegen. Echter blijkt al snel dat SkyPriority de enige rij is. Er is namelijk maar één balie open! Hierdoor staan we zeker een half uur in de rij. De medewerker bij de counter is dan wel weer heel geduldig en vriendelijk gelukkig. Knap met al die drukte!

Priority security check
Als we de instapkaarten hebben gehad gaan we naar de security check. Hier is gelukkig de rij voor Priority wel operationeel. Alhoewel het ook nog zeker 20 minuten duurt voordat we hier doorheen zijn. Eenmaal airside hebben we gelukkig nog wel even de tijd om de lounge te bezoeken. Loungetoegang is ook inbegrepen bij het SAS Plus tarief. Hierdoor hebben we toegang tot The Loft lounge. Met onze SkyTeam Elite Plus status hadden we als alternatief de Diamond Lounge.
Vlieg je vanuit Brussels Airport en heb je geen loungetoegang door status of reisklasse? Met Priority Pass heb je altijd gratis toegang tot de Diamond Lounges ongeacht je vliegticket. Loungebezoeken met Priority Pass zijn inbegrepen verschillende AmEx kaarten. Check website van American Express bijvoorbeeld de American Express Gold en Platinum Card.
The Loft Lounge by Lexus – Brussels Airlines
Kort voor vertrek kunnen we nog even ontbijten bij de lounge van Brussels Airlines. Alles ziet er heel netjes uit. Zo heb je twee buffetten, mooie toiletten en douches, een spa, slaapruimtes en een kinderspeelhoek. Er is zelfs een apart gedeelte van HON Circle leden. Na een snel ontbijtje en een kop thee gaan we naar de gate.


Boarding
Vlak voor boarding blijkt de gate veranderd te zijn van 46 naar 59. Dat is iets verder lopen, maar we zijn nog steeds op tijd. We spotten ook nog even een Brussels Airlines toestel met de Tomorrowland livery! Het SAS vliegtuig vandaag betreft een Embraer E195LR met Zweedse registratie SE-RSU. Het vliegtuig beschikt over 122 stoelen. SAS heeft 12 van deze kisten.

Boarding start precies op tijd en Business Class passagiers kunnen als eerste instappen in zone 1. Tegelijkertijd mag ook zone 2 instappen. Daarna volgen de andere zones. Het boarding proces verloopt prima. We moeten nog wel even wachten in de jet bridge, maar al snel mogen we het toestel in. Eenmaal aan boord is er een ietwat koele begroeting door de crew en kunnen we plaatsnemen op onze stoelen in rij 1 en 2.
SAS Plus geeft je een genereuze bagagetoelage. Gegeven dat de Embraer maar erg kleine bagagevakken heeft ben ik verbaasd dat alles toch lijkt te passen. Het zal er ook mee te maken hebben dat het toestel niet helemaal vol zit.
SAS Business Class cabine in de Embraer E195
De SAS Business cabine in de E195 kent een 2-2 configuratie in het gehele toestel. De eerste 6 rijen zijn SAS Plus, ofwel Business Class. Daarbij hebben de bulkhead rijen een stuk meer beenruimte. In het bijzonder geldt dit voor de stoelen F en D van rij 2. Dit is de eerste rij aan rechterkant. Omdat ik met familie reisde zie foto’s van de stoelen A en C van rij 1 en 2 en F en F van rij 2.

Na SAS Plus zijn de resterende rijen SAS Go, dit is de naam die SAS aan Economy Class geeft. De indeling is in SAS Go dus hetzelfde als in SAS Plus. De beenruimte in de Plus echter wel wat ruimer. Verder is de stoel van de Business Class duidelijk voorzien van een dikker zit- en rugkussen. Hiervoor is het comfort verschil zeker merkbaar. Na ongeveer een uur merkte ik overigens wel dat het zitkussen wat minder prettig werd. Dit kussen is toch aan de stevige kant als je het mij vraagt.

Het is wat lastig terug te vinden wat precies de seat pitch is van de stoelen in het vliegtuig. Volgens de website AeroLOPA gaat het om de volgende afmetingen. Alle stoelen hebben een breedte van 18 inch, ofwel 46 cm.
Cabine | Rij | Seat pitch |
SAS Plus / Business | 1-6 | 30 inch / 76 cm |
SAS Go / Economy | 7-14 | 30 inch / 76 cm |
SAS Go / Economy | 15 (nooduitgang) | 35 inch / 89 cm |
SAS Go / Economy | 16-32 | 29 inch / 74 cm |
Inflight entertainment
In deze Embraer E195 is het qua inflight entertainment beperkt. Maar dat zien we op de meeste Europese short en medium haul vluchten natuurlijk. Er is geen IFE en ook geen WiFi. In de stoelzak is wel voorzien in de flight safety card, misselijkheidszakje en het menu, maar geen inflight magazine. Op de long haul vluchten biedt SAS dit overigens ook niet aan.
Maaltijden en service aan boord
SAS biedt in Business Class ook op korte Embraer vluchten een maaltijdservice aan. Op deze ochtendvlucht betreft het een gerecht van Noorse zalm met venkel-aardappel salade in bruine boter vinaigrette en pittige kaasspread. In de box tref ik ook nog enkele crackers. Bij de maaltijd is er qua koude dranken keuze uit frisdrank, sap (waaronder een smoothie), bier en wijn.

Ik moet zeggen dat de maaltijd erg goed smaakt. De kwaliteit is goed en de smaak is ook in orde. Het aanbod van drankjes is ook ruim. Na de maaltijd is er nog een koffie- en theeservice. Wat me verder ook positief opviel is dat SAS Plus reizigers gratis (en onbeperkt) mogen bijbestellen van het buy-on-board menu. Er gingen naast een lekker chocolaatje bij de koffie, ook nog een paar proteïnerepen mee de rugtas in.

Wat betreft de service is die prima te noemen. Maar ik moet daar wel bij zeggen dat ik de service niet heel hartelijk vond. Alles werd enigszins koeltjes uitgeserveerd en de crew maakte verder weinig woorden vuil aan de bediening. Een gemiste kans denk ik.
De service in SAS Go (Economy) is buy-on-board, maar koffie en thee worden wel gratis geschonken.
Toiletten
De toiletten zijn van een standaard formaat en zien er verder netjes uit. Het viel me wel op dat er in het Business Class toilet geen bekertjes meer waren. Verder zijn de amenities ook standaard, er is bijvoorbeeld geen handzeep van een bepaald Scandinavisch merk.

Aankomst Copenhagen Kastrup
Na een vlucht van iets meer dan een uur komen we zo’n 25 minuten later aan op het luchthaven van Kopenhagen. Een korte taxirit brengt ons bij gate B4. En dan is het nog best wel een stukje lopen naar de internationale terminal. Hier vertrek onze vlucht naar Toronto bij gate B136. Met een overstaptijd van 43 minuten is het allemaal krap aan.

Gelukkig staat er geen rij bij de paspoortcontrole en zijn we op tijd bij de gate. Hier is het boarding proces dan ook al bijna ten einde. Na een snelle scan van het paspoort volgt er een ‘Welcome to the flight Mr. Christian’ en gaan we aan boord. Binnenkort lees je deze review natuurlijk ook op InsideFlyer.nl!
Bron foto’s Review SAS Business Class Embraer E195: InsideFlyer – Christian
Reageer