Bustrip New York – Washington, wat te doen in 4,5 uur Washington D.C.9 min leestijd

Washington

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.


Onder het motto, af en toe moet je gek doen, had ik tijdens mijn reis naar New York een uitstapje geboekt. Vorige keer had ik al tijdens mijn tussenstop op Newark een bliksembezoek gebracht aan New York voor slechts 3,5 uur. Nu zocht ik naar een nieuwe uitdaging. Dit keer werd het dus binnen een dag op en neer naar Washington D.C. met de bus.

Tickets boeken

Een vriendin van mij kwam er een keer mee dat Washington D.C. niet zo ver van New York af ligt. Dus ik ging dit uitzoeken en inderdaad dat valt best mee. Uitgezocht online hoe en wat. Toen kwam ik er achter dat je met de bus al een retourtje hebt voor slechts €30,-. Balen was wel dat ik te lang heb gewacht, want toen ik ging boeken waren de prijzen omhoog gegaan. Maar €50,- voor een retourtje Washington is alsnog geen geld. Via de site van Busbud.com heb ik de tickets geboekt. Daar kan je uit verschillende busmaatschappijen kiezen en vertrektijden. Zo heb ik geboekt bij Peter Pan.

Vertrek

Ik meld wel even dat dit geen uitstapje is voor als je geen zitvlees hebt of als je het rustig aan wilt doen. De busreis naar Washington duurt al 4,5 uur, dan ben je daar 4,5 uur en terug is het ook weer 4,5 uur. Een hele zit maar toch kan je veel zien tijdens de dag.
Omdat ik zoveel mogelijk tijd daar wilde hebben, had ik de bus al geboekt van 08:30. Het kon eventueel nog eerder maar ik moest nog eerst met de metro vanuit Astoria (Queens) komen. Dat was ook nog zeker een half uur. Ook was het dag 10 van mijn New York trip, dus heel veel energie had ik ook niet meer. De bus vertrek vanaf Port Authority Bus Terminal, vlakbij 42th street in Manhattan.

Washington D.C.
Vanaf Port Authority vertrekt de bus van Peter Pan naar Washington D.C.. Ruime bussen voorzien van airconditioning.

New York – Washington D.C.

De bus vertrok netjes op tijd. Ben je eenmaal New York uit dan zit je in een totaal andere wereld. Veel bossen en groen, heel wat anders dan al dat beton. Als bezigheid kon je onderweg ook nog wat wilde dieren spotten. Zo heb ik meerdere reeën en bevers gezien. Slaat de verveling helemaal toe dan kan je ook nog het spelletje doen, wie spot de meeste nummerborden uit verschillende Amerikaanse staten.

Tijdens de reis kom je door vier verschillende staten, New York, New Jersey, Delaware en Maryland. De hoofdstad van de Verenigde Staten behoort echter tot geen enkele staat maar is een district (District of Columbia). Dit is omdat geen enkele staat zo invloed kan uitoefenen op de stad. De enige stop die de bus maakt is in Baltimore, dit was alleen op de heenweg. Terug was het rechtstreeks naar New York.

Aankomst Washington

Netjes volgens schema kwamen we om 13:00 aan bij Union Square, de bus en trein terminal van de stad. Mijn plan was om per fiets de stad te verkennen. Lekker op z’n Hollands. Online had ik wat voorwerk gedaan en de citybikes waren het goedkoopst. Via een app van Capitel Bikeshare kan je dan de fiets huren. Voor $8,- per dag, zolang je de fiets maar steeds na 30 minuten stalt. Ben je te laat dan krijg je een boete van €2,-. Dit had ik één keer dus uiteindelijk was ik tien dollar kwijt voor mijn fiets die dag. Geen geld dacht ik zo.

Washington D.C.
Eén van de Capital Bikeshare fietsenstallingen.

Bij de stalling van Union Square heb ik wel even heel wat gevloekt en getierd want ik kreeg geen fiets los. Op een gegeven moment maar de hoop opgegeven. Plan B was op zoek naar een andere stalling. Meer fietsverhuur was er niet in de buurt van Union Square.
In de bloedhitte op zoek naar een andere fietsstalling, verwacht niet veel schaduw in Washington. Goed insmeren is een must, het was daar 34 graden. Ik heb de afdruk van mijn rugtas nog op mijn rug staan, zo verbrand was ik. Na een minuut of tien gelopen te hebben vond ik eindelijk een andere fietsenstalling. Op hoop van zegen dat het nu wel zou lukken. Gelukkig lukte het nu wel, want lopend was het me niet gelukt om alles te zien in 4,5 uur. En helemaal niet in die temperaturen, het was flink zweten daar.

Bezienswaardigheden

Eindelijk kon ik gaan beginnen aan m’n rondje D.C.. Onderweg naar de tweede stalling was ik al langs het Capitool van de Verenigde Staten gekomen en het Hooggerechtshof. In het Capitool zetelen zowel de Amerikaanse senaat als het Amerikaanse huis van Afgevaardigden. Een prachtig en enorm groot gebouw.

Washington D.C.
In het Capitool zetelen zowel de Amerikaanse Senaat als het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.
Washington D.C.
Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten.

Washington monument

Als echte Nederlander heb ik echt overal gefietst waar het volgens mij niet mag. Heel duidelijk vond ik het niet waar ik nu moest fietsen. Dus het ene moment was het de weg en de andere keer zigzagde ik tussen de mensen door op de stoep. Ik vond de fietspaden niet duidelijk aangegeven en de meeste mensen fietste ook op de stoep.
Als eerste op mijn fietsroute lag het Washingtonmonument, opgericht voor de eerste Amerikaanse president George Washington. Deze obelisk is met 169 meter de hoogste ooit gebouwd. Onderweg hierheen kwam ik nog langs de National Art Gallery en Naturel History Museum. Zou je meer tijd hebben dan kan je die natuurlijk ook bezoeken. Helaas zat dit er voor mij niet in.

Washington D.C.
Het Naturel History Museum, helaas had ik geen tijd om deze te bezoeken.
Washington D.C.
Het Washingtonmonument werd opgericht voor George Washington, de eerste Amerikaanse president.

Het Witte Huis

Next stop: het Witte Huis. Persoonlijk zou ik nooit bij de president op de koffie willen maar om te zien waar alles gebeurd vond ik wel interessant om eens van dichtbij te zien. Normaal zie je het altijd op televisie en nu sta je er een keer zelf voor. Heel veel valt er niet te zien dus het was snel weer door.
Eigenlijk liggen alle bezienswaardigheden  lekker dichtbij elkaar, bijna alles ligt in de National Mall. Tussen elk monument is het steeds misschien maar 5 minuten fietsen. Lopend is het ook heel goed te doen hoor.

Washington D.C.
Het meeste bekende huis van de wereld, het Witte Huis.

Lincoln Memorial

Het monument wat ik echt wilde zien was het Lincoln Memorial. Deze ligt helemaal op het eind van de Mall. Onderweg kom je nog langs het National World War 2 Memorial. Je komt echt langs het ene monument na het andere monument in Washington, als ik alles moet opschrijven ben ik nog langer bezig. Dus gewoon een keer naar Washington D.C. gaan om het zelf allemaal te zien.

Washington D.C.
Het National World War 2 monument bestaat uit 56 pilaren. Op de pilaren staan de namen gegraveerd van de 48 staten die tijdens de oorlog lid van de unie waren. Zo ook de namen van D.C., Alaska, Hawaï en diverse overzeese gebiedsdelen van de V.S.

Aangekomen bij het Lincoln Memorial was ik eerst al onder de indruk van het enorme gebouw. Binnen in het gebouw heb je het bekende beeld van Abraham Lincoln. Het zittende beeld van Lincoln is enorm, wel 8,8 meter hoog. Abraham Lincoln staat vooral bekent om de afschaffing van de slavernij.
Tijd voor pauze, op de trappen van het monument wat gegeten en even van het uitzicht genoten. Voor het gebouw ligt de Lincoln Reflecting Pool. Jammer was dat er een stellage voor stond. Bleek later dat het was voor een militaire parade voor de feestdag 4th of July.

Washington D.C.
Het enorme beeld van Abraham Lincoln, de zestiende president van de Verenigde Staten.

Jefferson Memorial

Na weer een beetje bijgekomen te zijn en nieuwe laag zonnebrand opgebracht te hebben gingen we weer door. Nog een monument wat ik graag wilde zien was het Jefferson monument. Dit was de laatste stop op mijn lijstje. Eerst kwam ik nog langs het monument van Martin Luther King Jr.. Een enorm beeld van de man van één van de bekendste uitspraken, ‘I have a dream’.

Washington D.C
Het gigantische beeld van Martin Luther King Jr.

Wil je naar het Jefferson monument dan kom je met de fiets langs het Tidal Basin, dit is een kunstmatig meer. Wil je Washington echt op zijn mooist zien dan moet je eigenlijk tijdens het National Cherry Blossom festival gaan. Dit is van eind maart tot begin april. Langs het Tidal Bassin staan dan allemaal kersenbloesems volop in bloem, echt zo mooi dan. En de temperaturen zijn dan ook wat aangenamer.
Aangekomen bij het Jefferson Memorial lijkt het veel op het Lincoln Memorial. Van buiten is het gebouw in dezelfde stijl met pilaren en binnen staat het beeld van Thomas Jefferson. De derde president van Amerika en één van de ondertekenaars van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776.

Washington D.C.
De derde president van de Verenigde Staten, Thomas Jefferson.

Dit was voor mij de laatste stop. Eigenlijk wilde ik nog naar het winkelcentrum City Center D.C.. Maar zoveel tijd had ik niet meer en ik was de warmte ook zat. Uiteindelijk heb ik toch 22 km afgelegd op de fiets.

Terugweg New York

Terug op Union Square had ik nog snel wat eten en drinken bij Shake Shack gehaald voor onderweg. Ook had ik wat souvenirs gekocht. Klaar voor de lange zit weer terug naar de Big Apple. Weer netjes volgens schema was ik terug om 22:00 bij Port Authority.
Het was een lange en vooral warme dag, maar wel een hele ervaring. Veel historische monumenten gezien. Washington D.C. is leuk voor een dagje of als je het iets rustiger aan wilt doen twee dagen, maar dan heb je het meeste wel gezien denk ik. Of heb ik nog wat belangrijks overgeslagen? Een echte must see?

Washington D.C.
En weer terug naar de ‘concrete jungle’ genaamd New York.

Reacties

 1. jeroen100 zegt

  Een andere optie is de trein nemen van New York Penn naar Washington Union station. Prijzen vanaf 78 dollar voor een retour. Reistijd is 3.25 uur. Sneller maar duurder is de Acela Express.

  • Tamara Baars zegt

   Klopt, daar had ik ook nog naar gekeken. Maar ook deze was duurder geworden, dus de goedkoopste optie was met de bus.

 2. steven zegt

  Met de low budget maatschappij Southwest kan je vliegen vanuit Newark tot Baltimore en vandaar de trein op. Is ook wel een goedkope optie

 3. Sjoerd zegt

  Andere aanraders in DC: Arlington, een tour door het Pentagon, de verschillende gratis smithsonian musea…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *