New York in tijdens tussenstop van 7 uur. Haalbaar of niet?7 min leestijd

Empire State Building

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Voor mijn vakantie naar Los Angeles had ik tickets geboekt met een tussenstop op Newark. Oorspronkelijk was mijn overstap 5 uur. Totdat mijn vluchttijden voor de tweede keer veranderd werden. Van 5 uur naar 7 uur. Vroeg ik mezelf af: kan ik in 7 uur New York in?
New York staat met stip op nummer één van mijn bucketlist. Al jaren droom ik om er heen te gaan. Geen idee waar die fascinatie vandaan komt. Ik heb sowieso iets met Amerika sinds dat ik jong ben.
Lees hieronder of het mij gelukt is of niet.

Voorbereiding

Eigenlijk meteen na het ontvangen van de mail dat mijn vluchttijden waren veranderd begon ik met mijn ‘onderzoek’. Ik ben sowieso al iemand die goed is in plannen van vakanties . Alleen deze keer was een heel gepuzzel. Ik kon natuurlijk niet het risico lopen om mijn vlucht te missen naar Los Angeles. Lang leve Google en social media in dit geval.

Ik had alles tot in de puntjes uitgezocht. Van hoe lang de immigratietijden zijn op Newark tot het snelste vervoermiddel naar Manhattan. Ik heb zelfs websites gemaild met de vraag om advies. Ook een oud-collegaatje die in New York heeft gewerkt gevraagd hoe en wat.

Na al mijn research was ik er uit. Mijn ‘missie’ was om één toeristische attractie te bezoeken.
Ik kwam op het Empire State building uit. Deze was het makkelijkste te bereiken met het openbaar vervoer. Ik ging voor de trein; met taxi had je meer risico om vast te komen te staan. Ook was de taxirit rond de 100,- dollar, enkele reis.

Vlucht UA 71 AMS-EWR

Deel van mijn ‘onderzoek’ was ook kijken of mijn vlucht vaak vertraging had. Ik werd voor gek verklaard omdat ik bijna dagelijks keek of vlucht UA71 op tijd was vertrokken. Ik ben/was ook gek want wie wilt er nou proberen om in 7 uur heen en weer te gaan. Maar ik hou wel van een uitdaging. En als het een droom is; dromen zijn er om na te jagen.

United Airlines UA71
United Airlines UA71.

De vlucht ging gelukkig mooi op tijd weg uit Amsterdam. Ik zat wel in de zenuwen. Want het was het begin van mijn ‘missie’.Hoe dichter ik bij New York kwam, hoe meer kriebels ik kreeg. Gaat het me lukken of niet? Het geluk stond aan mijn kant. De vlucht kwam 15 minuten te vroeg aan.

Ook de mensen in het vliegtuig moeten me raar gevonden hebben. Ik zat helemaal in het midden van het vliegtuig. Vliegtuig had 3 rijen stoelen. Zo kon ik dus niet naar buiten kijken. Maar tijdens de landing kantelde het vliegtuig. Toen zag ik het Vrijheidsbeeld. Zat ik daar in mijn eentje met een big smile op mijn gezicht. Mij maakte het niet uit, ik ken die mensen toch niet.

Aankomst Newark 11:20

Het voordeel van alleen reizen is dat je op niemand hoeft te wachten. Snel mijn rugzak gepakt en vliegtuig uit toen we geland waren. Nu ging mijn avontuur beginnen.

Aan boord van UA71
Aan boord van UA71. Gangpad stoel dus kon snel het vliegtuig uit.

Immigratie 11:30

Immigratie kan een eeuwigheid duren in Amerika. Ik had al extra tijd ingepland voor het geval dat.
Voor getreuzel ben ik zwaar allergisch. Mensen die niet doorlopen zijn een grote ergernis. Gelukkig was ik snel iedereen voorbij en kwam bij immigratie aan. De rij viel redelijk mee toen ik aankwam. Iets later stond er een enorme rij achter mij. Weer een gelukje. Met nog geen 45 minuten was ik er doorheen. Snel mijn bagage afgegeven voor mijn volgende vlucht.

Welcome to the United States of America
Welcome to the United States of America.

Trein richting New York 12:25/13:20

Doordat het zo snel ging bij immigratie had ik wat extra tijd gekregen. Toen wist ik ook, het gaat mij gewoon lukken! Snel naar het treinstation gegaan en kaartje gekocht. Vanaf het vliegveld gaat er een airtrain naar treinstation Newark AirPort. Vanaf daar neem je de trein van NJ Transit naar Penn station New York. Zonder overstappen doet deze trein er ongeveer 25 minuten over.

Ticket voor de NJtransit.
Ticket voor de NJ Transit.
NJ Transit naar NY.
NJ Transit naar NY.

Tijdens mijn treinrit kwam de trein nog stil te staan. Vanwege overvolle sporen konden we niet verder. Toen werd ik wel zenuwachtig. Hoe lang gaat dat duren? Ik ben de NS in Nederland gewend en dat betekend soms ook weinig goeds. Gelukkig was het maar 10 minuten. De skyline kwam steeds dichterbij. En mijn glimlach werd steeds groter.

Empire State Building 13:35/14:30

Na ongeveer 45 minuten kwam ik aan op Penn station. Dit is een station voor trein en metro. Het is er dus ook superdruk. Zelf ben ik het openbaar vervoer gewend dus ik weet me er wel aan te passen.
Je kan het station aan meerdere kanten verlaten. Voor het Empire State Building moet je de uitgang nemen van 8th ave en 33th st. Eenmaal buiten dan sta je al oog in oog met het Empire State building.

Empire State Building.
Empire State Building.

Toch is het nog wel een wandeling van dik 10 minuten. Op New Yorks tempo wel. New Yorkers staan bekend om hun snelle wandeltempo. Weer voor snelwandelen was het eigenlijk niet. Het was er dertig graden en heel erg benauwd. Het zweet stond op m’n rug.

Eenmaal het Empire State building bereikt was ik enorm onder de indruk. Het gebouw was immens. Van naar boven kijken kreeg ik het al aan m’n nek. Snel naar binnen want alsnog had ik geen tijd om rustig aan te doen.

Ingang Empire State Building
Ingang Empire State Building

Ticket had ik online gekocht, met skip the line. Want tijd om in de rij te staan had ik niet.
Ideaal was dat, met 10 minuten stond ik boven op de 86e verdieping. Het uitzicht wat je dan hebt is geweldig. Daar sta je dan midden in New York. Een droom die uit is gekomen. Alle highlights van New York kan je zien. Snel foto’s gemaakt en niet al te lang van het uitzicht genoten. Ik had inmiddels al bedacht dat als ik opschiet ik ook nog Time Square kan halen. Dus snel naar beneden.

Geweldig uitzicht.
Geweldig uitzicht.
De "concrete jungle" genaamd New York.
De “concrete jungle”.

Times Square 14:45/15:20

Ook al was mijn plan om maar naar één toeristische attractie te gaan, een tweede viel altijd te proberen. Ik had tijdens mijn huiswerk gezien dat Times Square niet ver van het Empire State Building lag.
Gevraagd aan de portier welke kant ik op moest. Aangepast aan de New Yorkers liep ik met ze mee door rode stoplichten. Die kwam je meer dan genoeg tegen onderweg.

Het is ongeveer een kwartier lopen naar Times Square. Onderweg kom je nog langs Bryant Park.
Wandelen door de straten van New York is sowieso leuk. Je ziet alles altijd op televisie en nu loop je zelf tussen alle wolkenkrabbers. Aangekomen bij Times Square was het natuurlijk hartstikke druk. Helaas was ik er niet ‘s avonds. Ik denk dat het dan veel indrukwekkender is met alle lichtjes. Snel naar de Levi’s store geweest daar om een T-shirt te halen met New York erop als aandenken. De verkoopster vroeg hoe lang ik in New York was. Toen ik zei nog geen 4 uur, keek ze me verbaast aan. Ja ik weet het, het is niet standaard maar waarom ook niet.

Onderweg naar Times Square New York.
Onderweg naar Times Square.
Times Square. New York
Times Square.

Terugreis naar Newark 15:20/16:45

Nadat ik een beetje had rondgekeken ben ik weer richting Penn station gegaan. De terugreis ging helemaal voorspoedig. Netjes twee uur voor vertrek was ik weer op het vliegveld. Mooi op tijd voor mijn volgende vlucht naar Los Angeles. Moe en voldaan stapte ik het vliegtuig in. Dat helaas door vertraging pas twee uur later vertrok. Had ik dat eerder geweten, had ik nog langer in de stad kunnen blijven. Maar klagen deed ik niet. IK BEN IN NEW YORK GEWEEST!

The Naked Cowboy
The Naked Cowboy maakte mijn New York avontuur compleet. Een ware New York icoon.

Volgend jaar ga ik voor de herhaling, alleen dan voor iets langer dan 4 uur. Nog meer mensen hier die zulke capriolen uithalen tijdens tussenstops? Of ben ik de enige ‘gek’? Laat dan een reactie achter. Ik ben wel benieuwd.

Reacties

 1. jeroen zegt

  Je bent absoluut niet de enige gek, vorig jaar vloog ik met China Southern via Beijing naar Phnom Penh. Heen iets van 7 uur overstap, terug 9 uur.
  We wilden graag het Plein van de Hemelse Vrede zien, dus zo snel mogelijk alle formaliteiten op de luchthaven afgehandeld en de metro naar het centrum gepakt. Helaas duurde het allemaal wat langer dan gepland en bovendien stond er een enorme rij om het plein op te gaan, dus op de heenreis onverrichter zake weer naar de luchthaven teruggekeerd.
  Terug is het wel gelukt, we hadden net iets meer tijd en bovendien was de rij weg. Heel mooi in het donker de bekende affbeelding van Mao gezien en daarna nog wat gegeten.

  Het jaar daarvoor gingen we met Xiamen Airlines via Xiamen naar Kuala Lumpur, ook hier zowel heen als terug de stad in geweest. Was niet zo ver met de taxi en hebben dus aardig wat tijd gehad om rond te wandelen.

  Ik vind het ideaal hoor, is toch een soort van extra bestemming op je reis!

  • Tamara Baars zegt

   Daar ben ik het helemaal mee eens. Je kan het altijd proberen. En hoe leuk als het lukt. Ik ben niet lang in New York geweest maar ben er wel geweest.

 2. Jins zegt

  Dag Tamara,

  Hoe zit het met formulieren? Moet je op voorhand een visum aanvragen en dergelijke? Wij hebben 10 uur tussen het landen van de ene vlucht en opstijgen van de andere. Kan je een aantal praktische tips geven aub?

  Mvg,

  • Tamara Baars zegt

   Hallo Jins,

   Zelf vloog ik van New York door naar Los Angeles. Ik weet niet waarheen je verder vliegt. Maar voor Amerika heb je een ESTA visum nodig. Deze kan je aanvragen via de officiële site van U.S Customs and Protection voor 14 dollar. Boek wel op de officiële site want als je zoekt op het internet kom je meerdere sites tegen maar die vragen er veel meer geld voor.
   Wil je van het vliegveld af, reken dan wel genoeg tijd voor alle controles. Zelf had ik geluk en was snel langs alle checks maar je kan ook pech hebben en er een paar uur staan te wachten. Doe ook goed je huiswerk online. Wat wil je bezoeken, hoeveel tijd kost het om daar te komen. Kijk ook of je online tickets kan boeken met een skip the line. Kost vaak wel iets meer maar scheelt je wel een hoop tijd met wachten.
   Houd er ook rekening mee dat als je New York wilt bezoeken of het spits tijd is of niet. Ga je met een taxi of Uber de stad in dan heb je grote kans om vast te komen te staan. Het openbaar vervoer is denk ik de beste optie van en naar het vliegveld. Sowieso de goedkoopste, taxi’s in New York zijn behoorlijk prijzig.
   Verder zou ik zeggen, zoek zoveel mogelijk uit online. Alles kan je wel vinden van tips en tricks. Voor info over New York moet je een kijkje nemen op NewYork.nl. Je kan daarheen ook vragen sturen en ze antwoorden altijd. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. 🙂

 3. Chiara zegt

  Hi Tamara,

  Klinkt echt te gek!
  Komende zomer heb ik een overstap op New York (JFK) van 10,5uur. Ik heb mijn tickets geboekt via een tussenpersoon(zoals opodo.nl) en het zijn twee verschillende maatschappijen (eerst lufthansa en daarna latam). Ik denk dat ik dan zelf mijn bagage opnieuw moet afleveren voor ik van het vliegveld af kan. Denk je dat het haalbaar is?

  Groetjes Chiara 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *