Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Als je op reis bent is een goede hoofdtelefoon onmisbaar. Of je nu met de trein of het vliegtuig reist, het is prettig als je jezelf even helemaal af kunt sluiten van de omgeving. Een hele tijd terug testten we al de Bose Noise Cancelling Headphones 700. Deze keer schrijven we in samenwerking met Sennheiser een review over de nieuwere Momentum 4 Wireless (M4). We hebben de M4 tijdens diverse reizen uitgeprobeerd, zowel op het vliegveld, in het vliegtuig en in de trein. In dit artikel lees je alle details over onze bevindingen op reis.
Sennheiser Momentum 4
In samenwerking met Sennheiser Nederland mogen we de Momentum 4 Wireless, kortweg M4, uitproberen. Het Duitse merk vroeg ons vooral te kijken naar het gebruik tijdens het reizen. En daar zijn we bij InsideFlyer natuurlijk expert in. De Sennheiser Momentum M4 ging dan ook de koffer in voor onder meer een reis naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zweden. We hebben de draadloze hoofdtelefoon uitvoerig getest op verschillende locaties, waaronder het vliegveld, in het vliegtuig en zelfs in de trein.
In deze review bespreken we eerst wat je allemaal in de verpakking treft. Daarna gaan we in op hoe de M4 werkt en wat je allemaal met de Sennheiser Smart Control app kunt doen. Ook delen we onze ervaringen met het draagcomfort en de geluidskwaliteit. We sluiten de review van de Sennheiser Momentum 4 af met een conclusie van onze bevindingen.
Wat zit er in de verpakking?
In de verpakking van de Sennheiser Momentum 4 neemt de grote reisetui de meeste ruimte in. Het betreft een mooie lichtbruine etui met voorop het Sennheiser logo. De etui is gemaakt van een soort hard plastic afgewerkt met een stoffen omhulsel. De etui is voorzien van een rits waarmee deze geopend kan worden. De rits gaat wat stroef open, maar dat komt waarschijnlijk ook door de nieuwigheid. Als we de M4 wat langer hebben gebruikt gaat de rits al wat soepeler open en dicht.
In de etui is de Sennheiser Momentum 4 te vinden, evenals diverse toebehoren. Naast een gebruiksaanwijzing met de belangrijkste functies van de hoofdtelefoon zijn er ook twee kabels ingegrepen. Eén kabel is bedoeld om de draadloze hoofdtelefoon op te laden. De andere kabel betreft een audiokabel waarmee het naast de draadloze Bluetooth verbinding ook mogelijk is om bedraad een verbinding te maken.
De M4 hoofdtelefoon en de kabels zijn makkelijk op te bergen in de reisetui. Omdat de etui van een stevig materiaal is gemaakt kun je hem gerust in je tas of koffer meenemen. Ik was bang dat de licht gekleurde stof snel vies zou worden, maar dat lijkt tot dusver erg mee te vallen. Ik heb de hoofdtelefoon voor diverse treinreizen en vluchten gebruikt en de hoes is tot op heden nog als nieuw.
Zo werkt de Sennheiser Momentum 4
De M4 kan zowel bedraad als draadloos gebruikt worden. Verbinding maken met Bluetooth gaat heel gemakkelijk. Met mijn Apple iPhone 13 Pro was het zo gedaan. De connectie was met Android telefoons ook een fluitje van een cent. Zodra de verbinding succesvol tot stand is gebracht krijg je via de hoofdtelefoon ook netjes ‘Connected’ te horen.
Verbinding via de ‘ouderwetse’ kabel kan ook, Bluetooth wordt dan automatisch uitgeschakeld. De kabel heeft aan de ene kant een ‘knik’ en aan de andere kant een rechte aansluiting. Het eerste gedeelte is vooral handig in het vliegtuig omdat je vaak een aansluiting in de stoel hebt met weinig ruimte. Sennheiser levert ook een handig verloopstuk mee om de audiokabel ook op het inflight entertainment systeem aan te sluiten. De aansluiting voor zowel de geluids- als oplaadkabel zit aan de onderkant van de rechter oorschelp.
De oorschelpen kun je ook gebruiken om de muziek te bedienen. Ik zal hieronder de meest voorkomen benoemen:
- Een enkel tikje aan de rechterkant zorgt ervoor dat het nummer op pauze gaat. Nog een tikje start de muziek weer.
- Als je de hoofdtelefoon afdoet gaat de muziek, of wat je aan het luisteren bent, ook automatisch op pauze. Zet je hem weer op dan gaat de muziek automatisch verder.
- Schuif je met je vinger over de oorschelp van achter naar voren dan ga je naar het volgende nummer. Andersom ga je naar het vorige nummer.
- Met een dubbele tik schakel je de noise cancelling functionaliteit in of uit.
- Schuif met je vinger over de oorschelp van beneden naar boven, dan kun je het volume bijstellen. Uiteraard kan dit alles ook via je eigen device.
Alles staat helder uitgelegd in de bijgevoegde handleiding. Deze is trouwens ook op de website van Sennheiser terug te vinden.
Sennheiser Smart Control app
De handleiding spreekt ook over de bijbehorende Smart Control app. Deze is beschikbaar in de App Store (Apple) en de Google Play / Android Store (Google). In de Smart Control app kun je al je draadloze Sennheiser producten toevoegen, zo ook de Momentum 4 waar deze review over gaat. In de app wordt duidelijk uitgelegd hoe je een nieuw apparaat toe kunt voegen. Zodra ik de M4 heb toegevoegd wordt deze zichtbaar in de app onder de tab ‘My Device’. Als ik erop tik kan ik verschillende instellingen wijzigen. Het is ook mogelijk om de geluidsinstellingen aan te passen. Bijvoorbeeld geoptimaliseerd geluid voor als je vaak naar podcasts luistert of juist de bass meer terug wil laten komen.
In de app is onder de tab ‘Discover’ ook Sennheiser content terug te vinden. Bijvoorbeeld over andere producten van het merk of nieuwe muziek gemaakt in samenwerking met Sennheiser. Voor deze content is wel een actieve internetverbinding vereist. Als je op reis bent in het buitenland zul je dus niet altijd deze informatie kunnen bekijken. Maar dat is op zich ook niet cruciaal om de M4 te kunnen gebruiken.
De Smart Control app werkt intuïtief en het is handig dat je nog extra instellingen zelf kunt aanpassen. Zelf heb ik de extra bass een tijdje gebruikt, maar uiteindeljk ben ik toch weer overgeschakeld naar de ‘normale’ instellingen. Verder vind ik het handig dat je kunt zien hoeveel procent van de batterij nog beschikbaar is, maar dit laat Apple iOS ook zien zonder de app. De toegevoegde waarde van de app zit dus vooral in de extra geluidsinstellingen.
Draagcomfort
In deze review van de Sennheiser M4 hoofdtelefoon zal ik ook ingaan op het draagcomfort. De M4 gaat helemaal over je oren heen. De oorschelpen sluiten goed aan en zitten niet te strak. Daardoor kun je deze Sennheiser hoofdtelefoon gerust langere tijd dragen zonder dat het oncomfortabel wordt. Desgewenst kun je de hoofdband vergroten via een schuifsysteem. De grootte is aan beide zijdes afzonderlijk in te stellen. De oorschelpen zijn aan de binnenkant met een zacht leder afgewerkt. De hoofdband biedt ook prima ondersteuning met een zachte stof.
Geluidskwaliteit
Ook niet onbelangrijk bij een hoofdtelefoon is de geluidskwaliteit. Doordat de hoofdtelefoon goed om je oren zit komt het geluid mede door de noise cancelling helder door. Ik vind persoonlijk de bass wat aan de lage kant, maar dit is via de Smart Control app aan te passen. Voor het luisteren van muziek en bekijken van films en series werkt de noise cancelling erg goed. Het geluid is helder en ook de hoge tonen komen goed binnen. Ook als je het geluid wat harder zet is de kwaliteit nog steeds prima.
Bij het gebruik in combinatie met een Dell laptop en Teams vond ik het geluid niet goed. Het kan te maken hebben met de combinatie van hardware, maar in principe zou dit niet uit moeten maken lijkt me. Verbinding maken met de laptop ging daarentegen wel weer erg gemakkelijk.
Conclusie
Ik zal mijn review over de Sennheiser Momentum 4 afsluiten met een samenvattende conclusie. In het algemeen ben ik positief over de hoofdtelefoon. Zo krijg je een stevige reisetui met diverse snoertjes en een handleiding geleverd bij de M4. De audiokabel komt vooral goed van pas in het vliegtuig.
Draadloos verbinding maken met de M4 is heel eenvoudig. En de noise cancelling functionaliteit doet goed zijn werk, ideaal in het vliegtuig. En doordat de oorschelpen goed afsluiten kun je genieten van een helder geluid, ook met een wat hoger volume. De bass is aan de lage kant, maar die kun je met de gratis Smart Control app op je telefoon direct aanpassen.
De Momentum 4 biedt op de rechter oorschelp de mogelijkheid om de muziek met je vingers te bedienen. Dit vraagt even wat oefening, maar lijkt niet altijd even goed te werken. Een veeg naar voren moet bijvoorbeeld het volgende nummer laten afspelen. Maar soms gaat de muziek daardoor onbedoeld op pauze. Veel hinder heb ik er niet van ondervonden omdat ik de muziek vaak via mijn telefoon of horloge bedien.
De batterij van de M4 gaat erg lang mee. En kort opladen zorgt ervoor dat je er weer even tegenaan kan. Alle benodigde kabels zijn meegeleverd.
Uiteindelijk zijn we zeker positief over de Sennheiser Momentum 4. Als je bereid bent om het geld ervoor neer te leggen dan heb je absoluut een kwalitatief goede hoofdtelefoon die lang meegaat.
Technische specificaties
Voor de liefhebbers hebben we hieronder nog de technische specificaties van de Sennheiser Momentum 4 opgesomd. De M4 is overigens beschikbaar in zowel zwart als wit. Maar de eigenschappen van beide modellen zijn identiek, alleen de kleur is anders.
Prijsinformatie: de M4 is momenteel het goedkoopste verkrijgbaar via Amazon, namelijk voor € 279.
Dit zijn de volledige specificaties van de Sennheiser Momentum 4:
- Afmetingen en gewicht hoofdtelefoon:
- Afmetingen en gewicht draagetui:
- Audiokabel: 1,2 meter
- USB-C kabel: 1,2 meter
- Bluetooth-versie: 5.2, class 1
- Bluetooth-bereik: 10 meter
- Actieve ruisonderdrukking: Hybrid Adaptive ANC
- Batterij type: ingebouwde Lithium-Ion 700 mAh batterij
- Oplaadtijd accu: 2 uur tot 100% batterij
- Korte oplaadtijd: 5 minuten voor 4 uur gebruik
- Gebruiksduur batterij: 60 uur
Bron foto’s Review Sennheiser Momentum 4: InsideFlyer – Christian
Jeroen Hermans zegt
‘Dit zijn de volledige specificaties van de Bose Noise Cancelling Headphones 700…’
Bose 700 en Sennheiser 4 zijn omgewisseld.
Christian zegt
Thanks! Heb het direct aangepast!