Op deze vliegtuigen biedt KLM WiFi aan (update 2024)5 min leestijd

Dit zijn de KLM Premium Comfort routes van begin 2023

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

KLM biedt op dit moment WiFi aan op de meeste korte en langere vluchten. Je vindt namelijk vliegtuigen in zowel de short als long haul vloot met deze service. Maar lang niet alle kisten zijn (nog) voorzien de mogelijkheid tot internetten op grote hoogte. In dit artikel geven we een update over het WiFi aanbod bij KLM. 

Internetten op grote hoogte

Je kunt er natuurlijk over twisten of het nodig is om internet te hebben in het vliegtuig. Zeker voor korte vluchten zou men toch even ‘zonder’ moeten kunnen zou je zeggen. Voor zakelijke reizigers is het natuurlijk wel handig als je nog even door kan werken. Wat de reden ook is, de moderne reiziger is kritisch en veeleisend. WiFi is dan ook bij veel airlines onderdeel geworden van het service-aanbod. 

Toch zijn er ook nog maatschappijen te vinden die helemaal geen WiFi aanbieden. Zo biedt de nationale maatschappij van onze zuiderburen geen internet aan in het vliegtuig. En bij de meeste low cost carriers zul je ook moeten wachten tot de landing om weer mobiele data te kunnen gebruiken. 

De meeste full service carriers bieden wel internet in het vliegtuig. Sommige maatschappijen bieden de service zelfs gratis of zetten juist in op een hele snelle verbinding. De Nederlandse nationale maatschappij KLM biedt ook WiFi aan in het vliegtuig. In de rest van dit artikel gaan we in op type KLM toestellen WiFi hebben en wat de plannen zijn voor de toekomst.

WiFi op de short haul vloot van KLM

KLM biedt sinds 2021 een WiFi service op een geselecteerd aantal Europese short en medium haul vluchten. Hiervoor werkt de maatschappij samen met Viasat. Op dit moment hebben 18 Boeing 737-800 en 6 van de nieuwste Embraer E195-E2 vliegtuigen draadloos internet. In totaal zijn dat dus ‘slechts’ 24 vliegtuigen, terwijl KLM en KLM Cityhopper in totaal meer dan 110 narrowbodies hebben. Een slechte score van een krappe 22% van de toestellen. De kans is dus groot dat je een vliegtuig treft zonder WiFi.

Gelukkig blijkt het voor de Europese vloot hier niet bij. De nog te ontvangen Embraers krijgen namelijk ook WiFi. En dat geldt ook voor de nieuwe Airbus A320/A321 vliegtuigen die eind van deze zomer voor KLM gaan vliegen. Als over een paar jaar alle A320/A321 kisten ontvangen zijn dan zal het grootste deel van de Europese vloot wel van internet zijn voorzien. Het is dus nog even wachten totdat de score van 22% omhoog gaat. 

WiFi op de long haul vloot van KLM

Op langere vluchten is het hebben van WiFi natuurlijk belangrijker dan op korte vluchten. Inmiddels heeft KLM dan ook alle widebodies voorzien van deze service. Dat betekent dus de Boeing 787 Dreamliner, de Boeing 777 en de Airbus A330 internet hebben. Voor de long haul vloot werkt KLM met apparatuur van Panasonic en Intelsat. 

Flying Blue Promo Rewards Maart 2024

De nog te ontvangen Airbus A350 zal bij KLM ook voorzien worden van WiFi. Dat betekent dus dat op alle long haul vluchten draadloos internet beschikbaar is en blijft. 

Gaat KLM WiFi ook gratis aanbieden?

WiFi aan boord is leuk, maar helemaal als het gratis is natuurlijk. KLM biedt verschillende pakketten aan, waarbij het zogenaamde ‘Messaging’ pakket altijd gratis is. Met deze optie kun je gratis berichten versturen via de meest populaire berichten apps. Ga je voor het ‘Surf’ of ‘Streaming’ pakket dan betaal je daar een bedrag voor. Voorheen stonden de bedragen vast, maar sinds kort is KLM gestart met dynamische prijzen voor internet aan boord. De prijs is nu afhankelijk van de bestemming en de lengte van de vlucht. 

Business Class passagiers moeten bij KLM overigens ook gewoon betalen voor internet. Sommige maatschappij bieden deze passagiers wel korting of zelfs gratis WiFi. Singapore Airlines, All Nippon Airways, Turkish Airlines en Cathay Pacific geven Business passagiers gratis WiFi. Bij Lufthansa en British Airways is dat enkel voor First Class passagiers. Bij British Airways is het versturen van berichten trouwens enkel gratis voor leden van loyaliteitsprogramma Executive Club. Als niet-lid betaal je hier een paar Britse pond per vlucht voor

Desgevraagd laat KLM aan InsideFlyer weten op dit moment geen gratis internet aan te gaan bieden, afgezien van het al benoemde Messaging pakket. Ook de verplichte inlog met het loyalty account, zoals bij Delta binnenkort het geval zal zijn, is ook (nog) niet aan de orde. Maar een woordvoerder laat wel weten: ‘Als daar nieuws over is, maken we dat bekend’. Verder zegt KLM wel te kijken naar de ontwikkelingen van leveranciers om de kwaliteit van de verbinding te verbeteren. Vooral op trans-Atlantische vluchten laat deze namelijk nog wel eens te wensen over. 

Flying Blue Ultimate leden krijgen overigens voor elke vlucht wel gratis internet. Voor deze veelvliegers is het Stream pakket namelijk altijd kosteloos beschikbaar. Maar dit gaat natuurlijk om een kleine groep reizigers. De rest van de passagiers zullen er dus voor moeten betalen. 

Bron foto’s: InsideFlyer – Christian/Marco

Reacties

  1. Van Gooiland zegt

    Hollandse zuinigheid verzet zich natuurlijk met hand en tand tegen alles wat gratis is. Voor een paar duizend Douwe Egberts zegels kun je nog net een “gratis” theemok krijgen, daar ongeveer ligt de grens wat Hollandse gulheid betreft.

    Dat de Ultimates voor nop mogen streamen heeft Parijs ongetwijfeld door de KLM strot moeten duwen.

    Dit alles gezegd hebbende, heb ik die wifi aan boord helemaal niet nodig. Kan best een uurtje zonder, en zelfs ook 10 uur of langer. Maar ja, de luchtvaartmaatschappijen moeten rekening houden met de miljarden internetverslaafden die na 10 minuten zonder al onthoudingsverschijnselen krijgen.

    • DerRudi zegt

      Sommige mensen zitten vaak en lang transatlantisch in het vliegtuig en willen graag doorwerken nu dat door voortgang van de technologie ook mogelijk is. Niet iedereen heeft de behoefte om 20 jaar in het verleden te leven 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *