Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
De media staat er vol van: drukte en lange rijen op Schiphol. Nu het zomerseizoen is begonnen gaan er elke dag weer tienduizenden passagiers via de luchthaven op reis. KLM en verschillende andere maatschappijen roepen op om vroeg – 3 uur voor zowel Europese als intercontinentale vluchten- naar de luchthaven te komen. Om je vakantie zo spoedig mogelijk te laten verlopen hier wat tips!
Regel zo veel mogelijk thuis
Bijna alle airlines bieden tegenwoordig online check-in aan. Zo kun je vanaf je computer of smartphone alvast inchecken en meestal je boardingpass printen. Heb je deze optie, maak er dan zeker gebruik van. Zo hoef je op de luchthaven niet in de rij te staan voor de kiosk en soms kan je van een aparte rij voor de bagage drop off gebruik maken.
Ook andere zaken zoals parkeren of treinkaartjes kan je het beste van te voren thuis regelen of reserveren.
Houd alle zaken zoals boardingpass, reisdocument en andere reserveringen bij de hand voor een snellere doorloop.
Zorg voor de juiste reisdocumenten
Heel belangrijk: zorg dat je een geldig reisdocument (paspoort of voor sommige landen ID kaart) en visum hebt als dat verplicht is. Dit laatste kan je bijvoorbeeld hier controleren. Soms moet een paspoort ook nog een aantal maanden geldig zijn. Let vooral op bij reizen naar de VS en Canada. Hier is respectievelijk een ESTA of eTA toestemming in de meeste gevallen verplicht. Hiervoor moet ook je naam op je ticket volledig overeenkomen met je paspoort en toestemming. Anders kan dit leiden tot weigering voor de vlucht! Dit is je eigen verantwoordelijkheid en de maatschappij hoeft je niet per se om te boeken.
De marechaussee voert tegenwoordig bij de Schengen grens 100% controles uit. Ook paspoorten van Nederlanders worden door de systemen gehaald. Dit zorgt voor een langere verwerkingstijd. Zorg er van te voren voor dat eventuele boetes of signaleringen opgelost zijn, of je mist misschien je vliegtuig!
Verder let de marechaussee tijdens de vakantieperiode extra op alleenreizende ouders en samengestelde gezinnen. Reist één ouder alleen met minderjarig(e) kind(eren), vul dan een toestemmingsformulier in. Zo voorkom je mogelijke vertragingen bij de paspoortcontrole.
Sneller door de controle
Wat tips om sneller door de veiligheids- en paspoortcontrole te gaan:
- Lees van te voren goed wat je wel en niet in je handbagage mee mag nemen. Zie hiervoor bijvoorbeeld de site van Schiphol. Tip: stop vóór de controle alle spullen die je apart aan moet bieden, zoals vloeistoffen, electronica en kabels, in een apart tasje. Deze haal je dan bij de controle in één keer uit je bagage. Zo hoef je niet alles apart er uit te vissen. Dit scheelt ook weer tijd bij inpakken.
- Reis je naar een non-Schengen bestemming waar je je ID-kaart mag gebruiken, zoals Turkije of het VK, overweeg dan toch om je paspoort te gebruiken. Dan kunnen passagiers (16+) namelijk van de automatische e-gates gebruik maken!
- Reis je binnen Schengen? Dan kan je tegenwoordig ook gebruik maken van een tijdelijke vertrekhal. Bij Balierij 1a is ook een extra security filter. Is het erg druk bij de normale vertrekhal, ga dan via 1a. Afhankelijk van je gate is dit misschien een omweg, maar wellicht is de rij korter.
- Ook naar non-Schengen bestemmingen zijn er soms piekmomenten waardoor het erg druk is bij de controles. Is er bij vertrek 2 een lange rij? Kijk dan of het filter in vertrek 3 kortere rijen heeft. Afhankelijk van de tijd van de dag kan dit enorm schelen.
- Vaak op reis? En heb je geen elite status? Overweeg dan Privium. Zo krijg je voorrang bij de securitycontrole en passeer je automatisch de grens. Ben je al lid en ga je met partner of gezin op vakantie? Kijk dan naar een partnerlidmaatschap.
Piekmomenten
De afgelopen dagen waren piekmomenten volgens Schiphol. Of de extreem lange rijen consistent aanhouden is daarom maar de vraag. Hou voor vertrek de media in de gaten over de laatste ontwikkelingen. Mocht je erg lang in de rij staan, vergeet dan niet dat het personeel zich vol inzet om dit tot een minimum te beperken. Klaag eventueel bij de luchthaven zelf.
Goede reis!
Geef een reactie