Handleiding ESTA: Visum voor de VS

visum voor de vs

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Reis je naar de New York City? Lees dan hier ons artikel over hoe je langer kunt doen met je budget.

Reizen naar de Verenigde Staten is een belevenis. Zowel natuurliefhebbers als citytrippers kunnen er hun hartje ophalen. Maar: zorg dat je alle documenten op orde hebt voor je vertrekt. Zorg voor een geldig paspoort en vul de nodige online documenten in! De informatie in dit artikel is (najaar 2014) geldig zowel voor Belgische als Nederlandse staatsburgers, maar kan natuurlijk altijd wijzigen. Voor de laatste nieuwe regels kan je contact opnemen met de Amerikaanse ambassades in Brussel of Den Haag en de websites van Buitenlandse Zaken.

bryce national
Wie wil er niet eens een bezoekje brengen aan één van de vele Nationale Parken in de VS?

Visum

Als je als Belg of Nederlander naar de Verenigde Staten wil reizen hoef je geen ‘echt papieren’ visum meer te hebben. Wel moet je verplicht online een aanvraag indienen via het ESTA-systeem voor je vertrek. Je doet dit het best minimaal 72 uur voor je afreis.

Voorwaarden

 • Het moet gaan om een korte vakantie of een zakenreis (werk, studie, stage, au pair en dergelijke vereisen wel een echt visum)
 • Het verblijf mag maximaal 90 dagen duren
 • U moet reizen met een elektronisch paspoort (met chip logo, kijk afbeelding) dat geldig is tijdens de duur van uw verblijf.

paspoort

Als u te lang in Amerika blijft zal u in de toekomst geen gebruik meer kunnen maken van het programma. Vanaf dan moet je steeds een visum aanvragen via de Amerikaanse ambassade in je land. De kans dat die niet afgeleverd zal worden is in dit geval zeer groot. Zorg er dus zeker voor dat je de toegelaten data niet naast je neer legt.

Ook wanneer je een strafblad bezit of wanneer je in het verleden de toegang tot de VS al eens is geweigerd kan je geen aanspraak maken op het Visa Waiver Programma en moet een aanvraag verlopen via een ambassade.

Verplicht retour ticket

Let er ook op dat je bij het binnenkomen van Amerika (via luchthaven of zeehaven) over een geldig heen én terugticket beschikt. Reizigers met een ticket met een eindbestemming in Mexico, Canada, Bermuda of de Caraïbische eilanden moeten ook op één van die bestemmingen gedomicilieerd zijn. Je moet ook beschikken over een bewijs van financiële solvabiliteit (zoals kredietkaarten, reischeques, enz…)

Op welke vragen moet je antwoorden?

Buiten de gewone gegevens zoals je naam, geboortedatum, e-mailadres en dergelijke zijn er ook een heleboel niet voor de hand liggende vragen waar het Visa Waiver Programma een antwoord op wil. We sommen de belangrijkste even voor je op:

 • De naam van de vervoersmaatschappij
 • Of je lijdt aan een besmettelijke ziekte (zoals lepra, tbc, enz…) of een lichamelijke of geestelijke storing hebt
 • Of je drugs gebruikt of eraan verslaafd bent
 • Of je ooit aangehouden of veroordeeld werd wegens een overtreding of misdrijf waarbij sprake was van een moreel schandelijke daad, handel of gebruik van verboden stoffen, of in totaal veroordeeld met meer dan 5 jaar gevangenisstraf
 • Of je in de VS op zoek gaat naar werk
 • Enzoverder

esta

Praktische zaken

 • De reistoestemming is geldig voor een periode van 2 jaar (of vroeger indien je paspoort eerder vervalt)
 • De kosten voor de aanvraag zijn 14 dollar (zo’n 10 euro) en is enkel betaalbaar met een creditcard
 • Doe de aanvraag minstens 72 uur voor je vertrek, dit is niet verplicht maar bij een weigering is er anders niet genoeg tijd om een andere oplossing te zoeken
 • Belgen en Nederlanders kunnen, samen met 34 andere nationaliteiten, gebruik maken van het systeem. Let op! Je moet een staatsburger zijn van deze landen en niet enkel een inwoner
 • Vergeet het referentienummer dat u krijgt niet (meestal onmiddellijk af te printen – dit heb je nodig als je paspoort vervalt)
 • Het indienen van de aanvraag duurt zo’n 15 minuten per persoon
 • Het is niet verplicht je reistoestemming af te printen en mee te brengen naar de luchthaven

Dien je aanvraag in door hier ESTA te klikken.

Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die de aanvraag voor je in kunnen dienen. Deze controleren bovendien je aanvraag op veel gemaakte fouten. Vraag je ESTA aan via E-visums.nl

Als u problemen hebt bij het invullen van de ESTA formulieren online, neem dan contact op met het Department of Homeland Security op telefoonnummer +1.202.344.3710 (van maandag tot vrijdag, van 09u tot 17u, EST tijd) of met je ambassade.

Insideflyer staat niet in voor de services van derde partijen en kan de goedkeuring van een visum autorisatie niet garanderen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *