Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
KLM verbindt Nederland met de wereld, met Amsterdam als middelpunt. Daarmee zijn KLM, Air France en Transavia belangrijke spelers op Schiphol. Eerder schreven we al over de langste vluchten van KLM. Maar de nationale airline voert natuurlijk ook heel wat kortere vluchten binnen Europa uit. In dit artikel lees je dan ook een overzicht van de kortste KLM vluchten.
KLM zomerdienstregeling
Het belooft een drukke periode te worden voor KLM. Deze zomer vliegt KLM namelijk non-stop op 92 Europese bestemmingen. Daarnaast zijn er 63 bestemmingen buiten Europa. Met een overstap op een codeshare en/of SkyTeam partner zijn er uiteraard nog veel meer plekken te bereiken. Zo vliegt Air France vanaf Parijs-Charles de Gaulle ook op luchthavens die KLM (nog) niet met Amsterdam verbindt.
KLM short en medium haul vloot
Voor de kortere vluchten zet KLM zogenaamde short en medium haul vliegtuigen in. Denk daarbij aan de Boeing 737, maar ook de Airbus A321neo die nog dit jaar in dienst komt als nieuwe toevoeging op de vloot. Daarnaast vliegt KLM Cityhopper met diverse varianten toestellen van het Braziliaanse Embraer. Een uitgebreide toelichting op de vloot van KLM kun je in dit artikel lezen.
Op korte vluchten vliegt KLM met 2 reisklassen: de reguliere Economy Class en Europe Business Class als premium product. Binnen Economy is er keuze uit reguliere stoelen of Economy Comfort. Laatstgenoemde type stoel is voorin achter de Business Class te vinden. Deze stoelen hebben vaak net iets meer beenruimte en meer recline. Flying Blue Platinum leden kunnen deze stoelen gratis selecteren, andere passagiers moeten hier echter voor bijbetalen.
Europe Business Class is voorin het toestel te vinden. In de Boeing 737 is de opstelling 3-3, maar de middenstoel is altijd vrij. Hierdoor hebben Business passagiers meer ruimte en privacy. De stoel is verder hetzelfde als Economy Comfort. In de Embraer van KLM Cityhopper is de indeling in het gehele toestel 2-2. Vlieg je in dit toestel in Business Class dan wordt er geen stoel naast je vrijgehouden. Het comfort is hier dan ook nagenoeg hetzelfde als in Economy.
Op short en medium haul vluchten krijg je bij KLM in Economy Class en snack en een drankje. In Business Class wordt een koude maaltijd geserveerd. Verder is de keuze uit dranken wat uitgebreider. Zo kun je ook kiezen uit een selectie wijnen, cava en smoothies.
Benieuwd naar onze ervaringen met korte vluchten van KLM? Check dan de review van de KLM Economy Comfort vlucht van Amsterdam naar Kopenhagen in de Boeing 737. Benieuwd naar ons oordeel over de Embraer E190, lees dan deze review. Wil je weten hoe het is om in Europe Business Class te vliegen? Kijk dan onderstaande video of check hier de uitgebreide review.
Wat zijn de kortste KLM vluchten?
Dan kunnen we nu over naar de vraag wat de kortste vluchten zijn die KLM op dit moment aanbiedt. Net als bij ons overzicht van de langste KLM vluchten gaat het hier om non-stop verbindingen. Vluchten met een (korte) tussenstop tellen dus niet mee. De genoemde vluchttijden zijn zoals KLM die in de dienstregeling heeft opgenomen. In de praktijk kan dit iets korter of juist wat langer zijn. Dit kan bijvoorbeeld afhangen van de drukte op de luchthaven en de weersomstandigheden.
Laten we beginnen met de langste van de kortste KLM vluchten. Eigenlijk zijn dat 3 stuks. Een vlucht van Amsterdam naar Bremen (BRE), Luxemburg (LUX) of Hannover (HAJ) duurt volgens de dienstregeling zo’n 55 minuten. De vliegafstand is respectievelijk 360, 315 of 334 km. In de praktijk duren de vluchten echter tussen de 40 en 50 minuten. Daarbij zijn de vluchten naar Luxemburg en Hannover vaak iets langer dan naar Bremen. Op deze routes treft je doorgaans KLM Cityhopper met de Embraer vloot.
Dan naar de echt korte vluchten. Eentje is misschien een minder bekende: de non-stop vlucht van Schiphol naar het Engelse Norwich (NWI) is 238 km en duurt een kleine 50 minuten. De verbinding met Düsseldorf (DUS) is met een vluchttijd van 45 minuten nog iets korter. In de praktijk duurt deze vlucht van 177 km eerder rond de 40 minuten.
En dan de allerkortste vlucht die KLM op dit moment uitvoert: dat is de verbinding met de Belgische hoofdstad Brussel. Deze vlucht van 158 km duurt 45 minuten, maar in de praktijk ben je er na 35 minuten vliegen al. De vlucht van Schiphol naar Brussel is de kortste KLM vlucht.
De kortste KLM vlucht is dus die van Amsterdam naar Brussel. Deze verbinding is daarmee ook de meest controversiële KLM vlucht. KLM deed al eerder toezeggingen om de vluchten te verminderen en de vaker de trein in te zetten voor deze vlucht. Met NS International duurt de rit op dit moment nog 2 uur.
Andere korte routes
Natuurlijk vliegt KLM op nog veel meer bestemmingen waarbij je niet lang in het vliegtuig hoeft te zitten. Denk bijvoorbeeld aan Hamburg (HAM) of Frankfurt (FRA) in Duitsland en Humberside in Engeland (HUY), maar ook Billund (BLL) in Denemarken. Deze bestemmingen zijn ongeveer een uur vliegen. In 1 uur en 10 minuten zit je in Parijs-Charles de Gaulle (CDG) of Londen City (LCY).
Is 5 minuten langer vliegen ook nog acceptabel? Dan ben je al in Bristol (BRS) of Birmingham (BKX). Voor een vlucht naar Londen Heathrow (LHR) moet je ongeveer 1 uur en 20 minuten rekenen. Veel van de iets langere korte vluchten zijn dus naar het Verenigd Koninkrijk.
Bron foto’s: InsideFlyer
Boudewijn zegt
Krijgen jullie per woord betaald ofzo? Mijn hemel wat een nonsens om het onderwerp heen. Van het hele stuk gaan er welgeteld 9 regels over het onderwerp van het stukje. De rest is allemaal opvulling. En zelfs die 9 regels zijn vooral opvulling van paginaruimte en ruime omschrijvingen van het onderwerp.
marc zegt
dat was mijn gedachte ook …..
Jack zegt
Wedden dat er afspraken gemaakt zijn door Insideflyer met KLM om het overigens uitgeklede en veel te dure KLM product hier periodiek te promoten!
Christian zegt
Dat is zeker niet aan de orde.