British Airways test digitaal gezondheidspaspoort als eerste in Europa 3 min leestijd

Airbus A350 van British Airways landt op de luchthaven van Toronto Pearson (Bron: British Airways)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Met alle reisbeperkingen en -restricties lijkt enig herstel van de passagiersluchtvaart nog ver weg. Vrachtvervoer daarentegen kent een flinke opleving. Om veilig reizen voor passagiers toch weer mogelijk te maken zal het besmettingsrisico eerst flink omlaag moeten. Eén van de mogelijkheden om te voorkomen de reizigers het Coronavirus verspreiden is een verplichte test bij vertrek en aankomst. Om de vereiste informatie inzichtelijk te maken zijn er diverse initiatieven opgezet. Bijvoorbeeld in de vorm van een digitaal gezondheidspaspoort, hiermee gaat British Airways nu als eerste Europese airline mee testen. BA volgt daarmee Oneworld partner American Airlines.

Gezondheidspaspoort

Een gezondheidspaspoort kennen we eigenlijk al heel lang onder de volksnaam het ‘gele boekje’. Of ook wel het ‘Internationaal bewijs van inenting’ genoemd. Als je een verre reis gaat maken naar een land dat bepaalde vaccinaties vereist dan kan het zijn dat je dit boekje moet kunnen overhandigen. Aanvullend kunnen er natuurlijk ook nog andere vereisten zijn. De reiziger dient dit vaak aan te tonen middels allerlei papieren verklaringen.

In het Coronatijdperk krijgt het gezondheidspaspoort een onbedoelde opleving. Eerder werd al de gezondheidsverklaring ingevoerd. Een getekend formulier dat de passagier bij zich moet dragen gedurende de reis. Met het getekende formulier verklaart de passagier gezond en dus vrij van Corona(verschijnselen) te zijn. Nu Coronatesten ook in de luchtvaart steeds ‘normaler’ wordt is er een behoefte om de gegevens in een digitaal paspoort te bewaren. American Airlines begon hier vorig jaar al mee. En British Airways volgt nu. 

VeriFly

Net als AA in de Verenigde Staten zal BA de VeriFly app gaan gebruiken. In november afgelopen jaar liet AA al duizenden passagiers gebruikmaken van de app. Deze VeriFly app toont passagiers de actueel geldende vereisten wat betreft testregime, documentatie en verdere toegangsvereisten voor een specifieke vlucht. De passagier zorgt vervolgens voor de juist gegevens en testresultaten voor vertrek. De app beoordeelt of dit voldoende is voor het maken van de reis. Op die manier is het voor de passagier gemakkelijker om in een oogopslag te zien wat er hem of haar te doen staat en of de inspanningen voldoende zijn. Bovendien kan de airline dit gemakkelijker en sneller controleren. Een deel van de controles wordt als het ware al thuis gedaan, waardoor tijd op de luchthaven bespaard kan worden.

Deze diashow vereist JavaScript.

British Airways start met het testen van de app met het digitale gezondheidspaspoort vanaf 4 februari 2021. De app is te gebruiken op alle transatlantische vluchten tussen Londen en de Verenigde Staten. Het gebruik van de VeriFly app is niet verplicht. Maar als passagier gebruikmaken van de app dan krijgen zij een snellere ‘fasttrack’ behandeling als het gaat om deze formaliteiten. De tweede fase van de test zal snel starten. In deze fase wordt het ook mogelijk om op transatlantische vluchten met American Airlines de app te gebruiken. 

IATA Travel Pass

Een vergelijkbaar initiatief is de Travel Pass van luchtvaartorganisatie IATA. In een app kunnen reizigers zien welke tests en documentatie benodigd is voor een geplande vlucht. De app geeft informatie over welke informatie waar te vinden is en welke testcentra betrouwbaar zijn. Middels de IATA Travel Pass moet het ook mogelijk worden om de testresultaten en relevante documentatie te uploaden. Airlines kunnen deze dan vooraf inzien en beoordelen of reizigers voldoen aan de vereisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *