Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Een reis door Azië brengt je langs veel verschillende landen en culturen. Elk land kent zo zijn eigen gebruiken en culturele symbolen en biedt dus een andere reiservaring. In het Verre Oosten is vooral Indonesië favoriet. Maar ook China en Japan zijn de moeite waard. Als je al vaker in het Azië hebt gereisd dan raad ik vooral aan om die laatste te bezoeken. Een bezoek aan het moderne Japan biedt namelijk een unieke inkijk in het leven van de Japanners. Daarnaast heeft het land prachtige steden als Tokyo, Osaka en Kyoto en natuurlijk imposante natuur te bieden. In dit artikel vertel ik je over mijn rondreis door het land dat zoveel meer te bieden heeft dan sushi en sumo worstelen.
Rondreis
Nadat ik per trein rond had gereisd in Zuid-Korea zette ik, met een korte tussenstop in Shanghai en Suzhou, mijn reis voort in Japan. Vanuit Shanghai (PVG) vloog ik met China Eastern (MU729) naar Kansai International Airport (KIX). In verband met de late aankomst kozen we voor een AirBnB overnachting nabij het vliegveld. Vanuit KIX kun je het beste de trein nemen naar het vaste land. Het vliegveld is namelijk gebouwd op een kunstmatig eiland. Het is natuurlijk ook mogelijk om een taxi te nemen, maar dat is mogelijk wel duurder.
De stad die het dichtste bij het vliegveld ligt is Izumisano. Je vindt hier diverse hotels, maar ze zijn niet goedkoop. Dat geldt overigens voor nagenoeg heel Japan. De aansluitingen met het openbaar vervoer zijn uitstekend. Als je vlucht laat aankomt dan doe je er goed aan om in deze stad te verblijven. De grote stad Osaka is namelijk nog ruim een uur rijden met de auto, maar dan heb je wel kans op file. Ga je met het OV dan kun je altijd uitgaan van de vertrektijden die de treinmaatschappij noemt. Het OV in Japan is zeer punctueel.
Vanuit Izumisano gaat de de volgende dag per moderne hoge snelheidstrein (Shinkansen) verder naar Tokyo. Een rit van zo’n vier uur. Vervolgens reizen we terug via Shizuoka naar Kyoto en Osaka. We maken dus een ronde door het zuidelijke gedeelte van Japan. Per stad zal ik een aantal tips delen die nuttig kunnen zijn als je zelf een reis plant naar Japan. In dit artikel komt Tokyo aan bod.
Shinkansen
In Izumisano stappen we op de Shinkansen trein richting Tokyo. De reis per snelle en hypermoderne Japanse trein is werkelijk waar geweldig. Zowel het uitzicht binnen als buiten de trein is indrukwekkend. Ook de diversiteit aan soorten treinen is bijzonder. Om nog maar te zwijgen over het aerodynamische ontwerp. Later zal ik een apart artikel schrijven over reizen per trein in Japan. Eerder schreef ik ook al over reizen per trein in Zuid-Korea.
Eerst reis je naar Osaka waar je over kunt stappen op de Tokaido-Sanyo Shinkansen. Vervolgens raas je met 300 kilometer per uur naar Tokyo. Tickets kun je het beste kopen op het station. Medewerkers spreken daar prima Engels en zijn zeer behulpzaam. Afhankelijk van je reisduur kan het interessant zijn om een Japan Rail Pass aan te schaffen. Ook hierover zal ik in een apart artikel meer schrijven.
Tokyo
De eerste echte stop tijdens onze reis in Japan is Tokyo. Deze metropool spreekt voor bijna iedereen wel tot de verbeelding. Denk aan de Tokyo Sky Tree en Mount Fuji op de achtergrond. Als een van de meest dichtbevolkte steden met 37 miljoen inwoners, hoe je jezelf in deze stad nooit te vervelen. Overdag kun je in de historie en tradities in de stad verkennen. Maar in de avond komt de stad pas echt tot leven. Je hebt waarschijnlijk nog nooit zoveel neonverlichting gezien. En vergeet niet de verklede Japanners, of het nu om traditionele kleding gaat of gewoon een maffe outfit. In Tokyo kun je ook prima terecht voor de beste Aziatische restaurants. Hieronder enkele highlights van de stad.
De Tokyo Sky Tree en de Tokyo Tower zijn twee iconische gebouwen van de stad. Een kaartje om naar boven te gaan kost echter best wat geld. Een goede tip is dan het Metropolitan Government Building. Vanaf dit gebouw heb je op 200 meter hoogte een prachtig uitzicht over stad. En het mooie is, het is nog gratis ook. Het publieke gedeelte van het gebouw gaat in de ochtend om 9.30 uur open en is dagelijks toegankelijk tot 23.00 uur.
Natuurlijk mag een bezoek aan het stadsgedeelte Shibuya niet ontbreken. Hier breng je een bezoek aan het wereldberoemde Shibuya Crossing. Naar verluidt is dit het drukste kruispunt ter wereld. In totaal zijn hier vijf voetgangersoversteekplaatsen en vijf wegen die bij elkaar komen. Als het licht voor de voetgangers op groen springt dan lijken de mensen overal vandaag te komen. Een bijzondere ervaring om hier over te steken. Het kruispunt is omgeven met grote warenhuizen en een station. Tip: bestel een koffie bij Starbucks en geniet van het uitzicht op het kruispunt. Aan dit kruispunt vind je aan de overkant van de weg ook een kopie van het standbeeld van de bekende Japanse hond Hachiko (in Nederland bekend van de film Hachi).
In het Shibuya district kun je ook prima terecht voor een hapje eten (lees: sushi). Je vindt er een van de beste conveyer belt sushi restaurants. Hier komt de sushi voorbij op een soort lopende band. Je kiest dan zelf steeds een bordje uit van de band. De kleur van het bordje geeft doorgaans aan wat de prijs is. Een echte tip is Uobei Shibuya Dogenzaka. Er staat hier bijna altijd een rij voor de deur. Maar de sushi is hier geweldig vers en zeer betaalbaar. Je bestelt op een speciale tablet. Vervolgens wordt je sushi aan tafel bezorgt per trein! Per tafel krijg je onbeperkt Japanse groene thee.
Wil je de traditionele kant van Japan bekijken? Bezoek dan de Senso-ji tempel. Deze tempel is redelijk toeristisch, maar alsnog de moeite waard. Het is namelijk de oudste tempel van Tokyo. Voordat je het complex van de tempel zelf bereikt wandel je over een 200 meter langer straat met allerlei kraampjes. Hier verkoopt men lokale lekkernijen en souvenirs. Dit is echter niet zomaar een winkelstraat. Al eeuwen lang wordt hier van alles verkocht om de bezoekers het naar hun zin te maken. Toegang tot het tempelcomplex is gratis.
Zin in een avondje uit? Dan mag je de Japanse Karaoke zeker niet overslaan. Foto’s en geluidsfragmenten van ons uitstapje laat ik achterwegen. Maar een avondje karaoke staat garant voor een plezierig tijdverdrijf (en genoeg verhalen achteraf). Check vooraf altijd wat de kosten zijn. Meestal betaal je een startbedrijf en/of een tarief per uur. Japanners zijn punctueel, dus als je maar vijf minuten langer aanwezig bent dan betaal je een uur bij.
Benieuwd naar hoe het er aan toe gaat op de Japanse (vis)markt? Neem dan een kijkje bij het authentieke Tsukiji Market. Je vindt hier allerlei stalletjes die voornamelijk vis verkopen. Er is ook genoeg gelegenheid om de verse vis meteen te laten bereiden bij een restaurant aan de overkant van de straat.
Artikelenserie
Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen die ik schrijf over mijn reis naar Zuid-Korea, China, Japan en Taiwan. Per bestemming zal ik een apart reisverslag schrijven. Ook zal ik de hotels en lounges reviewen. Hieronder een overzicht van wat je nog kunt verwachten:
- Trip introductie Japan, Korea, Taiwan en China
- Review KIX Airport en KIX Airside Lounge
- Bestemmingstips: Seoul
- Bestemmingstips: Panmonjeom en de DMZ
- Reizen per trein in Zuid-Korea
- Review: Ibis Ambassador Seoul
- Bestemmingstips: Daejeon Gyeryongsan National Park
- Bestemmingstips: Busan
- Review: Ibis Ambassador Busan
- Bestemmingstips: Shanghai en Suzhou
- Review: Shanghai Pudong Airport (PVG) + Maglev trein
- Review: Executive Suite Pullman Shanghai
- Bestemmingstips: Tokyo (dit artikel)
- Bestemmingstips: Skizuoka, Kyoto en Osaka
- Review: Book & Bed Hotel
- Review: Hotel Kyoto
- Shinkansen in Japan
- Review: Ibis Osaka
- Review: Sakura Lounge & Sha V5 VIP Lounge
- Bestemmingstips: Beijing
- Review: Novotel Taipei
- Bestemmingstips: Tainan, Hualien + Taroko NP & Taipei
- Review: Novotel Beijing & SkyTeam Lounge Beijing
- Review: Mercure Düsseldorf
Geef een reactie