Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Met de samenvoeging van Thalys en Eurostar is ook het loyaliteitsprogramma Club Eurostar vernieuwd. Voor de laatste stand van zaken en hoe het vernieuwde programma werkt kun je deze Handleiding bekijken.
Net zoals bij luchtvaartmaatschappijen en hotels heeft ook Eurostar een loyaliteitsprogramma genaamd Club Eurostar. Een aantal jaar geleden schreven we hier al een korte introductie over. In dit artikel wil ik wat dieper ingaan op de mogelijkheden binnen dit programma.
Punten verdienen
Het verdienen van Club Eurostar punten is revenue-based. Dit houdt in het aantal punten dat je verdient afhangt van de prijs die je voor je ticket betaalt. Indien je nog geen lid bent bij Club Eurostar kun je via deze link een account aanmaken. Je verdient 1 punt per besteedde Britse pond. Als je ticket in euro’s is afgegeven wordt dit omgerekend naar ponden.
Soms heeft Club Eurostar ook promoties lopen waarbij je dubbele of zelfs triple punten kunt verdienen. Met het hebben van elitestatus binnen Club Eurostar verdien je helaas geen extra punten. Oner de voordelen van elitestatus kom ik later in dit artikel nog op terug. Tenslotte kun je bij Club Eurostar ook punten poolen. Indien je dus met meerdere reizigers een treinreis maakt kun je vervolgens al deze punten overzetten naar één account waardoor je sneller een award kunt boeken.
Punten besteden
In tegenstelling tot het verdienen van Club Eurostar punten is de awardtabel niet revenue-based. Dit betekent dat er grofweg altijd een vast aantal punten gevraagd wordt per rit. Het maakt niet uit of je nu van Londen naar Amsterdam, Brussel of Parijs reist. Club Eurostar heeft onlangs wel de zogeheten Anytime tickets geïntroduceerd. Op bepaalde drukke momenten betaal je de helft meer. Op de meeste momenten betaal je echter het laagste tarief. Dit ziet er als volgt uit:
- Standard: Je betaalt 1.000 voor een normaal ticket en 1.500 voor een Anytime ticket
- Standard Premier: Je betaalt 2.000 voor een normaal ticket en 2.500 voor een Anytime ticket
- Business Premier: Je betaalt 3.000 voor een Anytime ticket
Het komt er dus uiteindelijk op neer dat je minimaal £ 1000 moet besteden voordat je uiteindelijk een award in Standard kunt boeken. Dit gaat natuurlijk wel sneller als promoties zijn waarbij je meer punten verdient. Ook het overzetten van je Accor punten kan dit versnellen. Ook hier kom ik later in dit artikel nog op terug.
Statusniveaus
Naast de mogelijkheden tot het verdienen en besteden van punten heeft Club Eurostar ook een aantal statusniveaus geïntroduceerd. Dit zijn Classique, Avantage en Carte Blanche.
Zoals we hierboven al aangaven kun je met het hebben van elitestatus helaas geen extra punten verdienen. Wel krijg je toegang tot een aantal voordelen. Laten we eerst eens kijken hoe je een status binnen Club Eurostar precies behaalt.
- Classique: Deze status krijg je als je een Club Eurostar account hebt aangemaakt
- Avantage: Hiervoor heb je 400 punten nodig of 5 retourtjes binnen een jaar van lidmaatschap
- Carte Blanche: Hiervoor heb je 2.400 punten nodig of 32 retourtjes binnen een jaar van lidmaatschap
In tegenstelling tot vele hotel- en frequent flyer programma’s gaat het behalen van elitestatus dus niet per kalenderjaar. Bij Avantage krijg je eigenlijk helemaal geen extra voordelen. Het enige wat je kunt doen is je punten besteden bij andere maatschappijen zoals Thalys, TGV of Lyria. Bij Carte Blanche krijg je toegang tot de Business Premier en Rail Team lounges en mag je gebruikmaken van de fast-track security.
Punten overzetten naar Accor
Als je niet van plan bent om je punten te besteden bij Eurostar zelf, kun je ze altijd nog overzetten naar Accor ALL. Ook als je punten op het punt staan om te verlopen kan dit een mooie oplossing zijn.
Helaas gaat de waarde er dan wel wat op achteruit. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om je Accor punten over te zetten naar Club Eurostar.
- Voor 500 Club Eurostar punten krijg je 1.500 Accor punten
- Voor 4.000 Accor ALL punten krijg je 350 Club Eurostar punten
Als je weet dat 2.000 Accor punten een vaste waarde hebben van € 40,-, weet je dat dit niet bepaald een goede optie is. Maar zoals al eerder gezegd kan het helpen om net dat award of hotelboeking te maken. Zo besteed je toch nog je punten op een goede manier voordat ze verlopen.
Conclusie
In dit artikel hebben we een wat uitgebreidere uitleg gegeven over de mogelijkheden binnen Club Eurostar. Helaas zul je nog wel even moeten sparen voordat je een gratis treinreis kunt maken. Het deelnemen aan promoties kan dit versnellen. Ook met het overzetten van Accor punten kun je sneller een gratis rit maken. De waarde van je punten gaat er dan helaas wel op achteruit. Het hebben van elitestatus binnen Club Eurostar is eigenlijk alleen interessant als je de Carte Blanche status bereikt hebt. Je krijgt priority bij de veiligheidscontrole en ook mag je de lounges in. Het loont dus eigenlijk allemaal pas als je zeer frequent reist met Eurostar. Zelf ben ik trouwens wel benieuwd wat er precies gaat gebeuren met Club Eurostar als Thalys en Eurostar in 2024 samengaan. Zeker nu Deutsche Bahn lid is geworden van Star Alliance zit hier wellicht ook een samenwerking in met de luchtvaart.
Uitgelichte afbeelding: Eurostar
Geef een reactie