Ban elektronische toestellen in cabine op bepaalde vluchten3 min leestijd

ban elektronische toestellen

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In de grootste onduidelijkheid werd bekendgemaakt dat de Verenigde Staten een ban in de cabine op elektronische toestellen groter dan een smartphone invoert. De toestellen dienen in de ingecheckte bagage gestopt te worden.  Opvallend is dat de ban ook de grote luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten treft. Volgens de BBC bereidt ook het Verenigd Koninkrijk een gelijkaardige ban voor.

Het was Royal Jordanian die als eerste met het nieuws naar buiten kwam. Via een tweet werden de reizigers erop gewezen dat vanaf 21 maart op vluchten naar de VS alle elektronische toestellen, behalve smartphones en medische apparatuur,  ingecheckt moeten worden. De tweet werd enige tijd later weer verwijderd. Ondertussen vroegen reizigers en journalisten wereldwijd bij de maatschappij en het Department of Homeland Security om meer uitleg.

ban elektronische toestellen
de bewuste tweet werd enige tijd later verwijderd

Aanwijzingen aanslag

Eerder vandaag kwam Homeland Security dan met een officiële verklaring. Het verbod komt er volgens hen omdat veiligheidsdiensten lucht kregen van plannen om bommen in te bouwen in electronische apparatuur.

De maatregel treft de volgende 10 luchthavens in 8 landen:

  • Queen Alia International, Amman, Jordanië
  • Cairo International Airport, Egypte
  • Ataturk Airport, Istanboel, Turkije
  • King Abdulaziz International, Jeddah, Saudi Arabië
  • King Khalid International, Riyadh, Saudi Arabië
  • Kuwait International Airport, Koeweit
  • Mohammed V International, Casablanca, Marokko
  • Hamad International, Doha, Qatar
  • Dubai International, Verenigde Arabische Emiraten
  • Abu Dhabi International, Verenigde Arabische Emiraten

De betrokken landen en maatschappijen krijgen 96 uur de tijd om de maatregel in te voeren. Maatschappijen die daarna nog niet in regel zijn dreigen het recht om naar de VS te vliegen te verliezen.

De maatregel blijft van kracht “zolang als nodig”. Emirates, die de maatregel vanaf 25 maart invoert, maakte bekend dat de ban loopt tot 14 oktober. Maar hij zou verlengd kunnen worden.

Ondoordacht?

Deze maatregel lijkt ondoordacht en in alle haast genomen te zijn. Zowiezo valt hij moeilijk te controleren. Aan de security zal men de bestemming van alle passagiers moeten nagaan. Dit gaat ongetwijfeld tot grote vertragingen en discussies leiden.

En wat met reizigers die bijvoorbeeld vanuit Istanboel via Parijs of London naar de VS vliegen?  Het lijkt wel alsof ze in de VS het principe van connecting flights vergeten zijn.

Bovendien is het risico op diefstal en beschadigingen groot wanneer je een toestel moet inchecken. En wat als een beschadigde of defecte batterij vuur vat of ontploft in de cargoruimte van het vliegtuig?

Reële dreiging?

Hoewel Homeland Security het heeft over een concrete dreiging, treft de maatregel een hele reeks landen. Hoe concreet kan de dreiging dan nog zijn?

Het valt op dat de hubs van de drie grote maatschappijen in het Midden-Oosten (Qatar Airways, Etihad & Emirates), alsook Turkish Airlines, door de ban getroffen worden. Kwatongen beweren dan ook dat deze maatregel een verkapte vorm van protectionisme is. De Amerikaanse carriers klagen al langer steen en been over wat zij beschouwen als oneerlijke concurrentie uit die regio. Bovendien zoekt de regering Trump nog altijd naar een alternatief voor haar inreisverbod, dat reeds meerdere keren door de rechtbank verworpen werd.

Het staat als een paal boven water dat de getroffen maatschappijen zwaar zullen lijden onder deze maatregel. Geen enkele zakenman zal graag zijn laptop inchecken, en ook de gewone reiziger zal moeilijk te overtuigen zijn om hun tablet in te checken.

 

Reacties

    • Steven Tor Steven Tor zegt

      Moeilijk om dat zo meteen in te schatten, maar ik kan me voorstellen dat zakenmensen toch twee keer zullen nadenken alvorens via de getroffen luchthavens een vlucht naar de VS te boeken. De modale reiziger zal wschl eerder blijven prijsbewust denken en het niet zo erg vinden even hun laptop of tablet achterwege te moeten laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *