Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Wie dacht dat het niet nog groter kon heeft het mis. Saudi-Arabië gaat namelijk een van de grootste luchthavens ter wereld bouwen. De Saudische economie is nu vooral afhankelijk van inkomsten uit olie en dat moet anders vindt onder andere de Saudische Kroonprins Mohammed bin Salman. Hij kondigde de nieuwe plannen aan tijdens het APEC event in Bangkok.
Een van de grootste ter wereld
Je zou denken dat het allemaal niet groter kan en hoeft, maar in Saudi-Arabië denken ze daar anders over. De luchtvaart zal groots blijven en worden als het aan het land ligt. De huidige luchthaven in Riyad zal veranderen in een megaluchthaven met de nieuwe naam King Salman International Airport. Met zes start- en landingsbanen moet het in 2050 jaarlijks 185 miljoen reizigers verwelkomen.
Riyad moet een internationaal knooppunt worden en de concurrentie aangaan met Qatar Airways, Etihad en Emirates. De grootte neemt toe naar ongeveer 57 km2. In dit gebied zal naast de start- en landingsbanen en de huidige terminal, plek zijn voor een nieuwe terminal, een winkelcentrum, recreatie- en verblijfruimtes. Dit alles kan niet alleen in 2050 185 miljoen reizigers per jaar verwerken, maar ook 3.5 miljoen ton aan vracht. Het geheel moet aan meer dan 100.000 mensen werk verschaffen. Op deze wijze draagt het voor € 7 biljoen bij aan het niet door olie opgebrachte bbp.
Introducing King Salman International Airport.
An aerotropolis centered around seamless passenger journeys, world-class efficient operations, and innovation.#KSIA#PIF pic.twitter.com/yNXbAizzFH
— Public Investment Fund (@PIF_en) November 28, 2022
Staatsmaatschappij RIA
De huidige luchthaven in Jeddah, King Abdulaziz International Airport (JED) zal de thuisbasis blijven voor Saudia in Saudi-Arabië. Naast Saudia zal een nieuwe nationale maatschappij worden opgericht. Het gaat om RIA die de tweede maatschappij van het land moet worden. De maatschappij zou voor het eind van dit jaar de eerste vlucht uitvoeren. De nieuwe maatschappij richt zich voornamelijk op lange afstandvluchten en zet in op de Airbus A350. Ze willen 40 van deze toestellen kopen en mogelijk meer. Ook zouden er Boeing 787 toestellen aangeschaft moeten worden. Een deel van de Airbus en Boeing toestellen gaat ook naar Saudia.
Hoewel de luchtvaart niet positief bijdraagt aan een duurzame wereld, heeft het land aangegeven dat de luchthaven duurzaam moet zijn. Zo moet elektriciteit onder andere duurzaam worden opgewekt. Op deze manier moet de nieuwe luchthaven in Saudi-Arabië behoren tot een van de duurzaamste luchthavens ter wereld.
Bron: Kingdom of Saudi Arabia, header foto: Saudia.
Geef een reactie