Reisapps die niet mogen ontbreken op je smartphone6 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De tijd van het stratenboek en de wegenkaart lijkt lang achter ons te liggen. Ook gaan we steeds minder vaak naar het reisbureau om een vakantie of zakenreis te boeken. Steeds meer gaat natuurlijk via het internet. Die digitale ontwikkelingen hebben de reisbranche flink veranderd. We worden steeds mobieler en informatie over verre bestemmingen lijkt altijd binnen handbereik, zeker met onze  moderne smartphone. Welke reisapps mogen niet ontbreken op jouw smartphone? In dit artikel een overzicht als aanvulling op een eerder artikel dat we over reisapps publiceerden.

Reis boeken

Voordat je op reis gaat, moet je natuurlijk wel een reis boeken. Dan denk ik aan de vliegreis, accommodatie en wellicht lokaal transport. Sommigen kiezen ervoor om de accommodatie ter plekke te boeken. Maar dan is het wel handig om te weten wat er beschikbaar is en wat je kunt verwachten van het hotel, hostel of appartement door bijvoorbeeld foto’s en reviews te bekijken.

De bekende apps om vluchten te boeken zijn natuurlijk die van KLM, Air France, British Airways, Lufthansa en vele anderen. Veel slimmer is het natuurlijk om te kijken naar de apps van Momondo, Skyscanner, Kiwi en Kayak zodat je meerdere airlines kan vergelijken. Als je vanuit huis boekt hoef je natuurlijk niet per se een app te gebruiken. Vaak heb je veel meer mogelijkheden via je browser. Als je al op reis bent is het soms wel handiger om via je telefoon te boeken, aangezien je niet overal computers tot je beschikking zult hebben. Soms bieden airlines extra korting als je via een app boekt.

Ook al boek je niet via de app van Booking.com, Tripadvisor of Airbnb, het is toch handig om de app te hebben. Je leest er namelijk waardevolle reviews over bijna alle accommodaties van de meest afgelegen bestemmingen. In die reviews staan vaak handig tips over bereikbaarheid en wat je kunt verwachten. Die informatie is lang niet altijd te vinden op de website van de accommodatie zelf.

Op weg

Het is altijd prettig om goed op de hoogte te zijn van het verloop van je vlucht(en). Zijn er bijvoorbeeld vertragingen te verwachten of misschien is je vlucht zelfs geannuleerd. De berichtgeving van airlines aan hun eigen klanten laat soms te wensen over. Dus je kunt maar beter goed voorbereid zijn. Bij elke vlucht die ik maak check ik het vluchtnummer in Google. Je tikt dan gewoon het complete vluchtnummer in in de zoekbalk. Je krijg dan meteen de status van de vlucht te zien. Dit wordt regelmatig bijgewerkt. Ik heb meermaals meegemaakt dat hier al een vertraging of annulering werd aangekondigd, maar dat het grond- of cabinepersoneel nog van niets wist. Altijd handig dus om even te checken.

Wil je meer gedetailleerde informatie over je vlucht? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar het toestel waarmee je vliegt? Kijk dan op bijvoorbeeld FlightAware of FlightRadar24. Hier zie je ook hoe vaak de vlucht vertraagd is geweest en of de vlucht werd geannuleerd. Altijd handig om even te checken of een short connectie wel haalbaar is. Als je wil weten welke stoel het beste is in het toestel waarmee je vliegt, kijk dan in de app van SeatGuru voor iPhone en SeatGuru voor Android. Je ziet hier de stoelindeling per airline per toestel. Ook staan er interessante tips en foto’s van reizigers bij veel vluchten.

SeatGuru: reizigers geven tips over de ideale stoel in het vliegtuig (Bron: SeatGuru)
SeatGuru: reizigers geven tips over de ideale stoel in het vliegtuig (Bron: SeatGuru)

Praktische apps

Ook voor praktische zaken zijn meer dan genoeg goede apps te vinden. Iedereen is natuurlijk bekend met Google Maps en Waze. Ideaal in het buitenland om je route uit te stippelen, maar ook om reviews en tips te lezen over allerlei locaties. Let wel: in sommige landen zijn diensten van Google geblokkeerd. Je kunt dan vaak wel gebruikmaken van Apple Maps of Here Maps. De laatstegenoemde heeft ook de mogelijkheid om gratis kaarten te downloaden zodat je deze ook offline kunt gebruiken. Handig als je geen internet op je telefoon hebt. Hoewel de app gratis is, zijn de kaarten bijna altijd accuraat.

Waar ik zelf altijd tegenaan loop in het buitenland is dat ik de wisselkoers vergeet. Een ideale app die ik al een tijd gebruik is XE Currency. Je kunt met deze app ook meerdere valuta tegelijkertijd vergelijken, ook offline. Handig als je een rondreis maakt door meerdere landen of als je nog geld overhebt in een andere valuta die je wil omwisselen. De app werkt snel en haalt automatisch de nieuwe wisselkoersen op als je verbonden bent met internet.

Reisplanning

Als je dan eenmaal op reis bent wil je ook weten wat je allemaal kunt doen op bestemming. Vaak zoek je dat natuurlijk thuis al uit. Mocht je dat niet gedaan hebben dan is de gratis Guides by Lonely Planet app erg handig. De website van Get10Things is ook heel handig. Locals geven dan tips over meer dan tien wereldsteden. De site heeft ook een mobiele gratis app. De app TripIt helpt je om alle losse reserveringsbevestigingen en andere belangrijke documenten bij elkaar te bewaren. De app werkt ook offline, dus je hebt geen internet nodig op locatie. Als je een bestemming bezoekt waarvan je de taal niet spreek dan is Google Translate zeker een aanrader. Hoewel de vertalingen niet altijd even accuraat zijn en je daarmee ludieke misverstanden kan creëren, is het altijd handig om onbekende woorden op te zoeken. Je kunt de app ook offline gebruiken voor een aantal talen. Tip: vertalen van en naar het Engels geeft vaak de beste vertaling.

Guides by Lonely Planet app (Bron: Lonely Planet)
Guides by Lonely Planet app (Bron: Lonely Planet)

Reisverslag

Natuurlijk wil je het thuisfront ook mee laten genieten van jouw fantastische reis. Dat kan door een simpel berichtje naar huis te sturen. Maar je kunt het ook anders aanpakken. Er zijn diverse apps waarmee je heel makkelijk een prachtig reisverslag in elkaar zet met foto’s en zelfs video’s die je tijdens je reis hebt gemaakt. Polarsteps is tegenwoordig erg populair. Je kunt in de app ook mooi laten zien welke route je afgelegd hebt. Waarbenjij.nu is ook een Nederlandse website waarmee je eigenlijk hetzelfde kunt doen. Deze ziet er alleen wat minder fancy uit. Geen zin om een heel reisverslag bij te houden? Je kunt op beide sites/apps ook inspiratie opdoen uit de reisverslagen van andere reizigers.

De app Polarsteps heeft een prachtige interface (Bron: Polarsteps)
De app Polarsteps heeft een prachtige interface (Bron: Polarsteps)

Welke apps of websites zijn onmisbaar (in de voorbereiding) in de voorbereiding op of tijdens jouw reis? Laat het ons weten in een reactie onder het artikel of op het forum. Ik zal het artikel uitbreiden met lezerstips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *