Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Cathay Pacific is een populaire maatschappij voor Nederlandse reizigers. Of het nou voor zaken naar Hong Kong is of een vakantie naar Bali. De maatschappij vliegt dagelijks met een A350-1000 met Economy, Premium Economy en Business Class van Schiphol naar thuisbasis Hong Kong International Airport. Vlieg je regelmatig met Cathay Pacific dan kan het lonen om lid te worden van de Marco Polo Club (MPC); het loyaliteitsprogramma van de maatschappij. In dit artikel een handleiding van ‘The Club’ met uitleg over de verschillen met Asia miles, de statusniveaus en hoe je kwalificeert voor het volgende niveau.
Verschil tussen Asia Miles en Marco Polo Club
Bij Cathay Pacific heeft twee programma’s: Asia Miles als spaarprogramma en de Marco Polo Club als loyaliteitsprogramma. Bij Asia Miles kun je dus miles sparen met Cathay Pacific vluchten, Oneworld airlines en verschillende andere partners om die vervolgens weer uit te kunnen geven aan award vluchten, upgrades en andere producten. Deelname aan Asia Miles is gratis. Aanmelden kan hier (klik). Vlieg je regelmatig met Cathay Pacific of Cathay Dragon en wil je ook genieten van bepaalde voordelen op reis, dan kan je lid worden van de Marco Polo Club. Dit is in aanvulling op Asia Miles. Via de Marco Polo Club spaar je punten (waarover later meer) waarmee je een bepaald statusniveau kan bereiken. Hoe meer punten je spaart, hoe hoger je status en ook hoe meer voordelen je ontvangt. Deelname aan de Marco Polo Club is echter niet gratis. Je dient bij aanmelding een éénmalige bijdrage van 100 USD te betalen. Registreren kan hier. Als je nog geen lid van Asia Miles bent, word je als Marco Polo Club lid automatisch aangemeld.
Marco Polo Green status
Er is een reden dat aanmelding voor de Marco Polo Club niet kosteloos is. Zelfs met het basisniveau – Green – krijg je namelijk al bepaalde voordelen. Zo krijg je onder meer priority check-in en boarding. Op grote luchthavens is er een aparte Marco Polo Club balie bij check-in. Zo niet, dan mag je vaak inchecken bij de Premium Economy Class balie. Ook bij boarding kan je via de Premium Economy Class rij aan boord. Dit zijn vrij aantrekkelijke voordelen als je normaal gezien in Economy Class reist.
Als Green lid kun je verder ook je Asia Miles besteden aan stoelen met extra beenruimte, extra bagage of loungetoegang. Ook zijn er zogenaamde ‘mid-tier benefits’. Als je 200 Clubpunten heb behaald (je hebt dan nog niet het volgende elite niveau bereikt) krijg je een eenmalige toegangspas voor de Business Class lounge.
Houd er wel rekening mee dat je jaarlijks 20 Clubpunten moet verdienen om je te herkwalificeren. Als je dat niet haalt verlies je je niveau en moet je weer 100 USD betalen om lid te worden.
Elite status verdienen
Het kwam al even aanbod; de Clubpunten om voor elite status te kwalificeren. Cathay Pacific werkt met een systeem van een vast aantal punten dat je krijgt op basis van de vluchtafstand (in bepaalde categorieën) en de reisklasse (ook in bepaalde categorieën). Binnen je lidmaatschapsjaar – dat ingaat wanneer je je hebt aangemeld of wanneer je niveau verandert – van 12 maanden moet je een bepaald aantal Clubpunten sparen om een niveau te bereiken. Voor Green is dit zoals gezegd 20 punten, voor Silver 300, Gold 600 en Diamond 1200.
Het aantal Clubpunten dat je spaart per afstandscategorie en tariefklasse verschilt per maatschappij. Een overzicht kan je hier vinden.
Voor Cathay Pacific geldt het volgende schema:
Het is niet verrassend dat langere afstanden én hogere reisklassen meer punten opleveren. Een vlucht van Amsterdam (of Brussel, Parijs, Londen etc.) valt in de categorie lang. Met twee retourtjes in Business Class naar Hong Kong heb je al Silver status binnen. Reis je Premium Economy Class in W of R klasse dan zijn twee retourtjes naar een bestemming via Hong Kong ook genoeg voor Silver. Reis je discounted Economy Class dan moet je wel flink wat vluchten maken om status te behalen.
Voordelen
Cathay Pacific is onderdeel van Oneworld. Dat betekent dat de statusniveaus van de Marco Polo Club overeenkomen met die van Oneworld en daarmee kan je dus bij alle aangesloten airlines van voordelen genieten. Marco Polo Club Silver is Ruby, Gold Sapphire en Diamond is Emerald. Daarbovenop biedt Cathay Pacific echter extra voordelen voor MPC leden die met Cathay (Dragon) vliegen. Zo krijgen Silver leden al Business Class loungetoegang voor zichzelf (voor vluchten met Cathay Pacific/Dragon)! En de lounges zoals The Deck en The Pier van Cathay Pacific zijn uitstekend. Daarnaast mogen Silver leden ook met Business Class boarden terwijl dit voor andere Oneworld Ruby leden niet geldt. Verder ontvangen alle MPC elite leden kosteloze stoelselectie inclusief stoelen bij de nooduitgang. Ideaal op longhaul vluchten en ook waardevol gezien de reguliere prijzen. Onofficieel geldt er ook een hogere prioriteit voor operationele upgrades en elite leden kunnen op vluchten tijdens hun verjaardag ook vaak een upgrade verwachten.
Ook Silver leden ontvangen mid-tier benefits; bij 450 Clubpunten twee Business Class loungepassen voor reisgenoten. Bij Gold zijn de mid-tier benefits alweer twee loungepassen bij 800 punten en vier boekbare upgrades (voor vluchten tot middellange afstand) bij 1000 clubpunten.
Diamond leden krijgen bovenop de standaard Oneworld Emerald leden meer ‘soft’ voordelen zoals prioriteit bij de maaltijdkeuze aan boord en een persoonlijk welkom met flesje water wanneer ze in Economy Class reizen. Daarnaast mogen Diamond leden twee gasten meenemen naar de (First Class) loungen als zij samen reizen op een Cathay Pacific of Cathay Dragon vlucht.
Conclusie
Reis je regelmatig met Cathay Pacific naar Hong Kong of verder? Dan kan de Marco Polo Club een interessant programma zijn als je vooral op zoek bent naar reisvoordelen. Zo krijg je met het basisniveau al toegang tot priority diensten. En bij Silver status kun je al gebruik maken van de lounge en gratis stoelen bij de nooduitgang als je met Cathay vliegt. Kwalificeren kan al met twee retourtjes in Premium Economy of Business Class. In Economy vereist het echter wel flink meer vluchten.
Maakt je MKB bedrijf regelmatig gebruik van Cathay? Kijk dan ook naar het Business Plus zakenreisplatform.
Disclaimer: Cathay Pacific verstrekte de vluchten voor deze review-serie. De uitgedrukte meningen zijn die van de auteur alleen.
Geef een reactie