Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
De Verenigde Arabische Emiraten zijn een populaire vakantiebestemming voor Nederlandse reizigers. Zonzeker, redelijk dichtbij met veel directe vluchten en keuze te over aan hotels in elke klasse. Dubai, en in mindere mate Abu Dhabi, zijn het meest bekend. Maar het land bestaat uit nog 5 andere Emiraten. Een daarvan is Ras al Khaimah (RAK, letterlijk ‘Hoofd van de tent’); ten noorden van Dubai. Dit Emiraat biedt al vele resorts voor een strandvakantie, maar timmert ook aan de weg met de ontwikkeling van nieuwe attracties om meer bezoekers te trekken. Afgelopen editie was het ook gastland van de Vakantiebeurs 2020. Inmiddels ben ik drie keer in RAK geweest en ik vind het een prettig alternatief voor Dubai of Abu Dhabi. In dit artikel lees je meer over reizen naar het Emiraat, wat er te doen is, en het hotelaanbod.
Ras al Khaimah – locatie en bereikbaarheid
Ras al Khaimah is het vierde grootste Emiraat van de VAE. De stad zelf ligt zo’n 100km ten noorden van de luchthaven van Dubai, waar je waarschijnlijk op vliegt bij een bezoek aan RAK. Tussen Dubai en RAK liggen de Emiraten Sharjah en Ajman. Het ligt eraan waar in RAK je verblijft hoe lang de reis vanuit Dubai duurt. Naar Marjan Island/Al Hamra, waar de meeste luxe resorts zijn, duurt een taxi rit 45 minuten tot een uur, afhankelijk van het verkeer. Naar het centrum ben je een half uur langer onderweg. Vanuit Dubai International kan je natuurlijk een taxi pakken. Dit kost zo’n 150-250 AED afhankelijk van je bestemming. Ook Uber of Careem behoren tot de opties. Sommige hotels bieden een (betaalde) shuttle transfer aan en anders is er ook een shuttle van de tourist board. Dit kost zo’n 60 AED retour, maar de tijden zijn vaak ongunstig en je gaat alle hotels af. Als je rond middernacht aankomt in Dubai is het ook niet altijd fijn om nog lang in de bus te zitten en eigenlijk de nacht in je hotel niet te benutten. Overweeg dan om één nacht in Dubai vlakbij het vliegveld te verblijven.
Activiteiten
Waar Dubai zich richt op luxe, winkelen en pret, en Abu Dhabi op cultuur, profileert Ras al Khaimah zich als outdoor en adventure bestemming. Dit komt deels door de locatie aan de voet van de Hajar bergen. Zo is het hoogste punt van de VAE op de Jebel Jais berg in RAK. Hier is ook dé grote trekpleister en paradepaardje van de toerismesector: de Jebel Jais Flight. Dit is ’s werelds langste zipline met een lengte van ruim 2,8 kilometer waar je een snelheid van meer dan 150 km/u kan halen. Je ‘vliegt’ liggend in een tuigje van de top van de berg naar een platform dat tussen de rotsen is gespannen. Bij een bezoek aan RAK is dit echt een must! Per persoon kost een vlucht op moment van schrijven 300 AED (de reguliere prijs is 600 volgens de site. Buiten het hoogseizoen zijn er vaak kortingen). Vanuit vrijwel elk hotel in RAK kan je gebruik maken van een gratis shuttle.
Naast de zipline zijn er bij Jebel Jais nog andere activiteiten zoals een zipline tour met een serie van 7 ziplines over 5km met lagere snelheden. Zo kan je wellicht wat beter van de omgeving genieten tijdens de afdaling. Ook kan je een bescheiden hike doen.
Ben je echt avontuurlijk, dan kan je gaan klimmen, een meer uitdagende hike, of aan canyoning gaan doen met Adventurati Outdoor. Dit varieert tot een halve dag trip of een meer-daagse tocht met overnachting. Er zijn verschillende levels aan intensiteit.
De Via Ferrata combineert een hike en klimroute langs de bergen met enkele afdalingen met een zipline.
Niet zo avontuurlijk ingesteld? Dan kan je bijvoorbeeld een boottocht maken naar een pearl farm en langs de mangroven. Bij de laatste kan je ook kayakken.
In Ras al Khaimah stad heb je verder nog een corniche waar je langs kan lopen met onder andere de Sheikh Zayed Moskee en een gigantische vlaggenmast. Verder is er nog het National Museum.
Nog verder ten noorden is het Dhayah fort.
Excursies
Naast de steden aan de kust zijn de VAE vooral een grote woestijn. Net als in Dubai is ook in Ras al Khaimah een desert safari een van de meest populaire excursies. Vanuit je hotel wordt je opgehaald in een 4×4 en naar de woestijn gereden. Nadat de banden deels zijn leeg gelaten voor meer grip, begint het ‘dune bashing’. Niet aan te raden voor mensen met rugklachten, maar anders is dit een erg leuke ervaring! In de SUV’s scheur je over de rode duinen en je wordt, slippend in het zand en al, goed door elkaar geschud. Af en toe denk je dat de chauffeur die steile afdaling van de duinen toch niet zal nemen, maar niks is minder waar! Halverwege de trip stop je meestal op een hoge duin waar je van het uitzicht kan genieten.
De meeste tours gaan daarna door naar een ‘kamp’. Dit is het toeristische deel van de safari, met vaak shows als een vuurspuwer, buikdanseres, tanoora dans etc. Ook kan je een rondje maken op een kameel, sandboarden of tegen een meerprijs op een quad rijden. Aansluitend is er een BBQ dinerbuffet. Zoals gezegd erg toeristisch, maar wel een middag- en avondvullend programma. Bij sommige kampen kan je daarna ook nog overnachten. Ofwel in een tent onder de sterrenhemel ofwel in een cabin. Als je hier geen zin in hebt, kan je bij sommige aanbieders ook alleen kiezen voor het ‘dune bashing’ gedeelte. Je slaat het kamp dan over maar hebt wel het toffe gedeelte van crossen in de woestijn. Zelf maakte ik gebruik van Arabian Incentive en Bedouin Oasis en dat beviel goed.
Tip: in de SUV’s is plek voor 6 personen waarvan er 2 op opklapstoeltjes in de kofferbak geplaatst worden. Vaak niet echt comfortabel, zeker tijdens de rit door de duinen. Als je met 3 of 4 personen bent, overweeg dan voor een private safari te gaan. Je betaalt dan iets meer, maar je hebt meer ruimte in de wagen en wordt niet met een andere groep samengevoegd.
Naast de desert safari is RAK ook een goede uitvalsbasis om naar buurland Oman te gaan. De enclave Musandam ligt aan de andere kant van het Hajar gebergte. Je kunt zelf een auto huren en een paar dagen naar Oman/Musandam gaan, of een verzorgde dagtrip boeken. Musandam is een populaire plek voor een cruise op een traditioneel Dhow schip waarbij je ook kan snorkelen.
Malls
Bij Dubai denk je waarschijnlijk al snel aan de megalomane malls. Ook RAK heeft verschillende winkelcentra, maar lang niet zo groot en uitgebreid als die in Dubai. In het centrum heb je onder andere de RAK, Manar en Al Naeem Mall. Hier vind je de meeste grote internationale merken. Bij het Al Hamra gedeelte heb je de bescheiden Al Hamra mall met een supermarkt, enkele restaurants en cafés, maar anderszins weinig interessante winkels. Voor shopping kun je echt beter naar de Dubai Mall of Mall of the Emirates gaan.
Hotels
Ras al Khaimah heeft een grote keuze aan hotels. Van midscale tot superdeluxe. Naast de internationale ketens hieronder zijn er ook onafhankelijke hotels of lokale ketens, zoals The Cove van de Rotana groep.
Hilton Honors
De Hilton keten is erg goed vertegenwoordigd in RAK. Van de volgende hotels kun je reviews lezen op InsideFlyer:
Review: Waldorf Astoria Ras al Khaimah (aanrader als luxe resort)
Review: DoubleTree Marjan Island Bay Club – Ras al Khaimah (ideaal voor gezinnen met jonge kinderen)
Hilton Ras al Khaimah Resort & Spa – Suite (voor koppels en gezinnen met oudere kinderen)
En van een gewone kamer: Review: Hilton Ras al Khaimah Resort and Spa
Daarnaast heb je nog het Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort dat naast het Waldorf Astoria ligt, een DoubleTree en Hilton Garden Inn in het centrum van de stad (dus geen strandhotel) en binnenkort ook het Hampton by Hilton Marjan Island.
Accor
Accor heeft twee hotels op Marjan Island: het Marjan Island Resort en Spa dat gemanaged wordt door de keten maar niet onder een van de gebruikelijke merken valt. En het Rixos. De laatstgenoemde is een vrij massaal all-inclusive resort dat voornamelijk gericht is op gasten uit de CIS.
Marriott
De Marriott keten heeft twee zeer luxe Ritz-Carlton resorts. Één aan het strand van Al Hamra. De andere is het Al Wadi Desert Resort; een uniek resort in het midden van de woestijn.
Intercontinental
IHG heeft nog geen hotels in RAK, maar een Intercontinental Resort zou in aanbouw zijn.
Wat Ras al Khaimah wel en niet is
In mijn ervaring is Ras al Khaimah een mooie, opkomende vakantiebestemming en in sommige gevallen ook een alternatief voor Dubai en Abu Dhabi. Dat laatste geldt dan vooral voor een strandvakantie als je eigenlijk niet op zoek bent naar een actieve dagbesteding met uitstapjes. In dat geval kun je het in een van de mooie resorts in RAK makkelijk een week volhouden aan het strand of zwembad, en vaak voordeliger dan in Dubai. Eventueel met een of twee dagtrips (naast Oman bijvoorbeeld ook naar Dubai; de meeste hotels hebben een aantal keer per week een betaalde shuttle naar een van de grote malls)/excursies en een middagje naar de malls of corniche. Maar als je graag meer onderneemt of meer faciliteiten in de buurt wilt hebben, dan is RAK minder geschikt. In bijvoorbeeld Dubai kan je de hele dag van je hotel weg zijn om de verschillende stadsdelen te verkennen; de souqs, de Creek, de Marina, Jumeirah Beach, Downtown, etc. Heb je een hotel aan Jumeirah Beach, de Marina of The Walk dan kun je hier ’s avonds ook prima een wandeling maken, uit eten gaan of winkelen aan de boulevards. In Ras al Khaimah zal je toch voornamelijk uit moeten gaan van de faciliteiten van je eigen hotel.
RAK heeft dan ook niet de grootste malls of bijzondere gebouwen, maar onderscheidt zich meer op het gebied van adventure en activiteiten. Zoals gezegd is de Jebel Jais Zipline écht een aanrader en prima toegankelijk voor vrijwel elke reiziger. En als je nog avontuurlijker bent ingesteld kan je ook terecht bij de andere activiteiten in het gebergte. Ook het rustiger en tikkeltje traditioneler karakter van het Emiraat zal RAK voor sommige reizigers aantrekkelijker maken dan Dubai.
Content gerelateerd aan dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de Ras al Khaimah Tourism Development Authority. De uitgedrukte meningen zijn die van de auteur alleen.
Geef een reactie