Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Je zit in Frankrijk op een zonnig terrasje naast de Eiffeltoren, hebt net een hoogstaande tour gehad door het Colloseum, of je bent door een uiterst professionele en vriendelijke taxi chauffeur naar je hotel aan de Griekse kust gebracht. Nou, LUCKY YOU! Maar hoe bedank je op de juiste manier de lokale bevolking voor hun harde werk of vriendelijke service?
Fooi geven is niet even simpel in elk land, en er zijn nogal wat etiquette en regels waar je je aan behoort te houden. Zelfs in Europa zitten er al redelijk wat verschillen tussen de fooien-etiquette. Plan je binnenkort een tripje naar een Europees land, kijk dan hier even wat je aan extraatjes mag/hoort te geven:
Fooi geven in… Griekenland
Algemene regel: goede service betekent goede fooi.
In Griekenland wordt de fooi nogal eens doorberekend in de rekening. Dit is zo’n 16% en wordt lang niet altijd apart aangegeven op de rekening. Vaak kun je dit in het menu wel terug vinden. Het is gebruikelijk om het bedrag van je rekening alsnog iets naar boven af te ronden. Het salaris van bedienend personeel is vaak bedroevend laag, dus zijn ze echt deels afhankelijk van de fooien die ze krijgen. Krijg je bijvoorbeeld een rekening van 23,50, maak daar dan 25 van.
Bij grotere bedragen zoals maaltijden geef je zo’n 10% fooi bij een wat kleinere rekening, en 5% wanneer het bedrag hoger is.
Je kunt de muntjes die je terug krijgt op tafel laten liggen, maar voor een wat directere aanpak kun je de bediening vertellen dat je geen wisselgeld terug hoeft. Een vriendelijke glimlach ontvangen is dan gegarandeerd!
Voor taxi’s is het niet gebruikelijk fooi te geven, maar aardig om als toerist ook hier het bedrag omhoog af te ronden. Group tour gidsen geef je zo’n 4-6 euro per persoon, en 40-60 voor een hele dag.
Fooi geven in… Scandinavië
Algemene regel: je mag je geld in je zakken houden.
In Scandinavië is de fooi-etiquette bloedsimpel: de service is doorberekend op de rekening, en je geeft verder eigenlijk niets. Ook taxi chauffeurs of de chausseur verwachten niks extra van je. Scandinavië is al duur genoeg, dus het is fijn om te weten dat je niet ook nog voor fooien diep in de buidel hoeft te tasten.
Mocht je nou ergens echt een super service voor hebben gehad dan is het natuurlijk prima wat extra’s te geven. Doe dit dan direct aan degene die volgens jou de fooi verdient, anders ziet die het waarschijnlijk nooit meer terug.
Fooi geven in… Het Verenigd Koninkrijk
Algemene regel: niet te gek doen.
Ook hier is de service vaak inclusief. Het is niet ongewoon dat er een “optional charge” op de rekening staat. Deze hoef je niet blindelings te betalen, maar kun je aanpassen tot je er zelf tevreden mee bent. Wanneer er geen service doorberekend wordt, geef je zo’n 5-10% extra.
Aan gidsen geef je ongeveer 20 pond voor een dag en taxi chauffeurs rond je af naar boven. Veel meer wordt er niet van je verwacht!
Fooi geven in… Spanje
Algemene regel: overdrijf het niet.
In Spanje geef je het bedienend personeel ergens rond de 10% van de rekening. Wat meer als je het goede service vond, minder als je minder onder de indruk was. Het is ook heel normaal om de tafel te verlaten zonder fooi te geven wanneer je ergens niet tevreden mee bent, dit wordt alleen maar gewaardeerd. In Spanje behoor je je geld te verdienen, dus ze vinden dat de bediening alleen maar lui wordt wanneer je teveel geeft als dit niet terecht is.
Bij taxi chauffeurs rond je het bedrag af, tour gidsen geef je zo’n 30 euro voor een dag, 40 als het echt heel goed was.
Geef enkel fooi in euro’s, en nooit op je credit card. Dus het liefste gewoon cash.
Fooi geven in… Italië
Algemene regel: hou rekening met de trotse inborst van de bevolking.
In Italië geef je tot 10% fooi, en niets meer. Het is niet ongebruikelijk als ze in eerste instantie je gift weigeren, dit is echter meer een formaliteit en deel van hun trots dan dat ze het echt niet willen hebben, dus geef het vervolgens als nog. De tweede keer zullen ze het sowieso van je aannemen.
Zelfs met alle romantische tours in gondels et cetera, is het niet gebruikelijk om bijvoorbeeld je gondelier fooi te geven. En geloof me, je betaalt al genoeg voor een boottochtje.
Fooi geven in… Hongarije
Algemene regel: goede service is zeldzaam, en die mag beloont worden.
Hongarije is nog niet helemaal on point met hun service. Vaak is de bediening wat stug, onhandig, of zelfs onaardig. Als ober hier hebben ze het nog niet helemaal door dat je met een glimlach best wel eens wat extra’s zou kunnen verdienen.
Wanneer de service wel goed is, geef je zo’n 10%. Bij kleine bedragen laat je wat kleingeld achter op tafel. Tour gidsen geef je zo’n 20-30 euro voor een dag.
Fooi geven in… Frankrijk
Algemene regel: niet verplicht, wel gewaardeerd
Wanneer er op je rekening service compris staat hoef je geen fooi te geven, al laten locals dan vaak toch zo’n 10% achter, en dat betekent dat jij dat ook kan doen. Dit wordt ook zeker gewaardeerd. In een bar is het ongebruikelijk om fooi te geven.
Taxi chauffeurs geef je zo’n 10-15%, afhankelijk van hoe lang de rit was. Rond de 25 euro voor een tour gids voor een dag is voldoende.
Fooi geven in… Duitsland
Algemene regel: liever geen cash.
Laat geen cash achter, maar doe zo’n 10-25% bij de rekening. Dit geldt zowel voor drankjes als eten, en betaal je fooi het liefst ook in euro’s.
Verder zijn er niet echt precieze regels om fooi te geven. Doe gewoon wat goed voelt, of rond het bedrag naar boven af. Iets is altijd beter dan niets, en ze verwachten geen gigantische bedragen, dus zullen al snel tevreden zijn.
Fooi-etiquette in Europa
Zo, nu ben jij er klaar voor om op de juiste manier je ontvangen service te belonen! Mocht je nou toch twijfelen, dan zijn ze in Europa gelukkig niet zo moeilijk. Geef het bedrag waarvan jij denkt dat het terecht is, en dan zit je al gauw goed. Hier beledig je niet zomaar de lokale bevolking door een extraatje te geven, zoals in sommige landen buiten Europa wel het geval is. In deel 2 van deze serie zullen we die landen behandelen, waar het geven van fooi soms tot een heuse kunst is verheven.
Heb jij wel eens problemen gehad met fooi geven in het buitenland? Of heb je andere tips of ervaringen dan we hier hebben omschreven? Geef je mening of verhaal in de commentsectie!
Meer uit de Bereid je voor-serie:
Bereid Je Voor | De beste travel gadgets – deel 1
Bereid je voor | 5 slimme scams en hoe ze te voorkomen – Deel 1
Featured image @ fotosearch
Desley zegt
Dit verhaal had ik niet zelf meegemaakt maar mijn grootouders. Ze hadden een keer maar iets van 5% gegeven terwijl het in dat land normaal was om iets van 10% te geven, alleen was de service zo slecht dat ze minder gaven. Nou dat hebben ze geweten, ze moesten bijna vluchten uit het restaurant. 🙂
Amy zegt
En dat terwijl ze tenminste nog wel wat gaven.. Welk land was dit?
Jacco zegt
Is het de bedoeling om hotel personeel aan de check-in/check-out balie een fooi te geven na afhandeling van alle formaliteiten? Ik heb altijd gedacht dat dit niet gebruikelijk was, maar zag het onlangs een hotel gast wel doen. Verschilt dit misschien per land?
Ik heb nooit het gevoel dat een fooi bij de balie verwacht wordt. Wel loopt een check-in medewerker soms mee naar de kamer om te laten zien ‘hoe die werkt’, waarbij ik sterk het idee krijg dat er naar een fooi gevist wordt.
NB: Ik heb niet over hotel medewerkers die je bagage brengen. Het is mij duidelijk dat hier een kleine fooi gepast is.
Tim82 zegt
@Jacco,
Ik heb zelf een aantal jaar in een hotel gewerkt; doordat steeds minder contant wordt afgerekend worden er ook nauwlijks meer fooien gegeven bij het uitchecken. Wat wel redelijk veel mensen doen is een paar euro achterlaten bij vertrek op het bureau in de kamer voor de housekeeping. Als een medewerker meeloopt naar de kamer om te laten zien waar die is etc geef ik geen fooi, als ie mijn bagage mee neemt dan weer wel.
In veel Oost Europese landen is het gebruikelijk dat de rekening in een klein zwart leren mapje wordt gepresenteerd in een restaurant. Vervolgens stop je dan geld in het mapje, en neemt de ober hem weer mee. Hij brengt dan het mapje weer terug met het wisselgeld, en vervolgens stop jij weer wat geld in dat mapje wat als fooi bedoelt is. Ik heb vaak geen kleingeld om erin te stoppen, en zeg dan soms meteen ”geef maar XX terug” tegen de ober” en dan kijken ze altijd heel verbaasd, dat zijn ze duidelijk niet gewend. Ook bij een simpel kopje koffie op een terrasje werkt het zo met de zwarte mapjes. Dat kan erg tijdrovend zijn lijkt het. En… Op een druk terras langs de weg geld achter laten bij het opstaan, zouden er niet andere mensen zijn die dat wegpakken voordat de ober het ziet?
Jacco zegt
@Tim82
De gast die ik observeerde, betaalde zijn kamer per credit card en overhandigde de fooi als apart bedrag. De check-in medewerker accepteerde deze zonder aarzeling, maar dat is natuurlijk geen bewijs dat het gebruikelijk is. Ik ga er maar vanuit dat het ongebruikelijk is.
De fooi voor housekeeping wordt voor zover ik weet op het hoofdkussen achtergelaten. Ik doe dit in principe elke ochtend, mits ik het juiste kleingeld in mijn portemonnee heb.
Bedankt voor je reaktie!
Vincent Rondwijk zegt
Goed om te weten wat de regels zijn rondom het geven van fooi voor diensten in andere landen. Wanneer ik bijvoorbeeld een taxibus bestel en de chauffeur ook onze koffers in- en uitlaadt, vind ik het meer dan terecht om deze persoon wat extra’s te geven. Wanneer een service goed is mag dat best beloond worden. Natuurlijk moet dit niet een verplichting zijn, maar een vrije keuze.