Bereid je voor | 5 slimme scams en hoe ze te voorkomen – Deel 17 min leestijd

Bereid je voor | 5 slimme scams en hoe ze te voorkomen - Deel 1

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Zelfs de meest frequente reiziger kan niet altijd even scherp zijn. Zeker wanneer je een nieuw land of een nieuwe stad bezoekt, kun je wat scams betreft wel eens voor onaangename verassingen komen te staan. Het ongeluk zit in een klein hoekje. Maar scams zijn er helaas overal ter wereld en vaak gebeuren ze recht onder je (oplettende) neus. Dit zijn de scams waar je echt voor op moet passen, en wat je kan doen om ze te slim af te zijn.

Scam 1: De Gevallen Portemonee

Dit is een hele geniepige en niet zo bekend. Op een semi-zichtbare plek wordt een portemonnee neergelegd die eruit ziet alsof hij gestolen is en daarna op straat is gegooid. Zodra je deze ziet neemt je instinct het over en zal je automatisch even checken of die van jou nog wel op zijn plek zit.. Bedankt, een oplettende zakkenroller weet nu precies waar jij je geld bewaart!

Wat kun je doen? Hoe graag je het ook zou willen, voel niet aan je portemonnee! In het ergste geval is ie sowieso al weg en kun je er op dat moment toch niets meer aan doen. Dus loop eerst even een restaurant binnen of een paar straten verder. Check dan pas of hij er nog is. Toch per ongeluk aangezeten? Ben je er dan van bewust dat iemand misschien weet waar je hem bewaart en stop hem op een andere plek. Of hou je portemonnee het komende half uur even goed vast!

Sowieso zijn portemonnees op reis natuurlijk niet altijd even veilig. Dan is de welbekende niet-zo-charmante “fannypack” ineens best een oké oplossing. Als je dieven echt te slim af wilt zijn bewaar je je pasjes en geld op een andere plek en stop je een jat-bare portemonnee in je achterzak. Staan ze mooi met lege handen.

Meest voorkomend in: Rome, Oekraïne

Scam 2: De Vriendelijke Fotograaf

Je bent foto’s aan het maken van je dierbare. Voor je het weet komt er een aardige man of vrouw naar je toe die je aanbiedt een foto van jullie samen te maken. Want tsja, dat is toch wel veel leuker dan overal apart op staan. Think again, want voor je het weet vraagt de vriendelijke fotograaf ineens een bijdrage voor de genomen foto. En met jouw dure camera in de hand zijn die onderhandelingen ineens een stuk lastiger. Dan kom je er nog heel goed vanaf, want in het slechtste geval rennen ze er natuurlijk gewoon met je camera vandoor.

Wat kun je doen? Simpel: zelf je foto’s nemen. Dan toch maar zo’n hippe selfiestick of een paar foto’s waar jullie niet gezamenlijk opstaan. Geef nooit je camera aan iemand anders. Of het nu het allerliefste oude vrouwtje is wat je ooit hebt gezien, een rijk-uitziende jet setter of een chimpansee, want voor je het weet ben je hem kwijt.

Meest voorkomend in: Europa

Scam 3: Waar Voor Je Geld

Elke gelduitwisseling op reis is eigenlijk een risico. Overal ter wereld maken ze je maar wat graag een paar centen lichter door slimme trucs uit te halen bij je betaling. Zo laten ze je geld “per ongeluk” vallen om het vervolgens om te wisselen voor minder waardevolle munten of briefjes. Bij wisselloketten kunnen ze je geld sneller kwijtmaken dan welke goochelaar ook ter wereld. Of ze houden gewoon stellig vol dat ze je toch echt geen wisselgeld schuldig zijn. Zelfs nadat je ze net drie keer het aankoopbedrag hebt gegeven maar je briefje al in de lade is verdwenen. Achter slot en grendel. Dat dit veel gebeurd zal vast geen verassing voor je zijn.

scams
Photo credit: Flickr/epSos .de

Hoe kun je deze grijpgrage wisselaars te slim af zijn? Weet wat je geeft. Benoem het bedrag wat je geeft en vraag om bevestiging van de verkoper of dat ook inderdaad het bedrag is wat dat briefje of muntje waard is. Een taalbarrière kan hier natuurlijk nogal eens lastig zijn, maar het is de moeite waard even je boekje hierbij te raadplegen. Dat je toerist bent hadden ze toch al lang door.

Om te voorkomen dat ze het laten “vallen” zorg je ervoor dat je het nooit in de hand aangeeft, maar altijd op de toonbank weglegt. Sowieso is het handig dit met een beetje bravoure en een goeie blik in de ogen van de verkoper te doen, zodat hij weet dat ie dit grapje bij jou niet uit kan halen. Louche wisselkantoren moet je gewoon vermijden, ga altijd naar een automaat of een betrouwbare instantie om je valuta op te halen. Hier vind je nog een paar handige tips.

Meest voorkomend in: Azië

Scam 4: De Snelle Taxichauffeur

Zodra je bij je hotel of het vliegveld aankomt is de taxi chauffeur zo aardig zich naar je deur te haasten. Deze wordt voor je geopend en vervolgens wordt in hetzelfde tempo je bagage uitgeladen. Hij zegt je vriendelijk gedag en lijkt dan snel weer op weg te gaan naar zijn volgende ritje. Maar zodra ie wegrijdt kom je erachter dat hij lang niet al je bagage heeft uitgeladen… Vooral kleinere tassen zijn hier het doelwit. Ook als je veel verschillende koffers bij je hebt of met meerdere personen reist, ben je bij deze scam een makkelijke prooi.

scams
Image credit: Feliciano Guimarães

De oplossing is simpel. Hou je belangrijke, kleinere bagage altijd bij je op schoot. Zorg ervoor dat je net zo snel bij de achterbak bent als de taxichauffeur. Ben je met meerdere mensen, dan gaat iemand alvast de taxi uit om de spullen zelf uit te laden terwijl de ander betaalt. Zorg ervoor dat je er bovenop zit en er kan je niet zoveel gebeuren. Deze snelle chauffeurs hebben dan al gauw genoeg door dat ze dit trucje bij jou niet kunnen uithalen.

Meest voorkomend in: Amerika – en dan vooral Las Vegas

Scam 5: De Telefonerende Caissière

Deze ogenschijnlijk ongeïnteresseerde caissière hangt luid pratend aan de telefoon met haar tante terwijl je af komt rekenen. Ze lijkt je geen blik waardig te gunnen. Maar terwijl jij bezig bent met betalen en je creditcard tevoorschijn haalt, maakt zij  stiekem een foto en daar gaan je creditcard gegevens!

Wat kun je doen? Geduld is een schone zaak! Blijf gewoon netjes wachten tot de caissière het zogenaamde gesprek heeft afgemaakt. Met een vriendelijke “geen probleem ik wacht wel even”-blik terwijl jij je product vasthoudt (en ze dus niet kunnen beginnen met afrekenen) zorg jij ervoor dat ze de telefoon neerleggen en jij veilig kunt betalen. Mochten ze toch de telefoon er weer bij pakken, zie dan even af van je creditcard en betaal op een andere manier. Of loop gewoon de deur uit naar een andere winkel. Kleine kans dat ze je dat kwalijk nemen, want ze weten zelf namelijk precies wat ze aan het doen zijn.

Meest voorkomend in: Spanje

Voorbereid Op Reis: Scams!

Met deze scams zullen ze jou in ieder geval al niet meer kunnen oplichten. Maar er zijn er natuurlijk nog honderden anderen. Daarvan zullen we er in deel 2 van deze serie nog eens vijf bespreken. Helaas kunnen we ze niet allemaal doornemen. Jammer genoeg bedenken deze slimme boeven steeds weer nieuwe manieren om onschuldige reizigers op te lichten.

Wees goed voorbereid en ben je ervan bewust dat er mensen zijn met kwaad in de zin. Klinkt als simpel advies, maar luister naar je onderbuik gevoel. Dan weet je vaak snel genoeg of er iets niet helemaal in de haak is. Mocht je toch in één van de vele scams trappen wees dan alsjeblieft niet getreurd. Dit kan echt de allerbeste, meest frequente en goed voorbereide reiziger overkomen. Zorg dat je goed verzekerd bent en in het ergste geval heb je wel een goed verhaal om mee thuis te komen. “Weet je nog die ene keer in Bangkok”… voor je het weet kun je erom lachen!

Zijn jullie ooit ten prooi gevallen aan één of andere scam? Graag horen we jouw ervaring. Deel 2 lees je binnenkort op InsideFlyer.nl

 

Featured image: telegraph.co.uk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *