Bij deze airlines kun je lifetime status verdienen (update 2022)12 min leestijd

Delta's Thank You Plane

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Met een zogenaamde elite status bij een loyalty programma van een airline kun je interessante privileges verwerken. Denk aan priority wachtrijen en boarding tot gratis lounge toegang en stoelselectie. Maar om je status te behouden dien je wel voldoende te blijven vliegen, anders verlies je je privileges. Er is echter een uitzondering: de lifetime status. In dit artikel bekijken we bij welke airlines je tegenwoordig nog een lifetime status kunt verdienen.

Wat is lifetime status?

Voordat we ingaan op de airlines die lifetime status aanbieden en hoe je deze kunt krijgen, is het goed om eerst uitleg te geven over wat lifetime status precies is. Een lifetime status verdien je als je een bepaalde periode consequent aan specifiek vereisten voldoet. Het is ook mogelijk dat een airline geen specifieke periode om lifetime status te behalen vereist, maar bijvoorbeeld een minimum aantal vluchten. Indien je voldoen aan de vereisten verdien je een bepaalde status die levenslang geldig is. Het mooie hieraan is dat je dus niet meer een minimaal aantal vluchten hoeft te maken per jaar, zonder dat je je status verliest. Privileges die bij de status horen, bijvoorbeeld priority wachtrijen, lounge toegang en extra bagagetoelage, blijven dan onbeperkt geldig.

Natuurlijk geven airlines zo’n lifetime status niet zomaar weg. Je moet als klant dermate loyaal, en dus veel hebben uitgegeven, zijn dat de maatschappij je deze status verleent. Logischerwijs zijn er dan ook maar weinig mensen die zo’n levenslange status behalen. Het vereist gewoonweg een lange periode van gebruik van een (kleine groep) airline(s) voordat je dit krijgt.

Waarom zou je lifetime status willen?

Het moge duidelijk zijn dat het flink wat investering vereist om een lifetime status te behalen. Bovendien verlies je de flexibiliteit om steeds meer verschillende maatschappijen te vliegen. Dus je kunt je afvragen of het verstandig is om je in te spannen voor een lifetime status. Dit zal dus zeker niet voor iedereen zijn weggelegd.

Toch zijn er situaties te bedenken waarin dit wel interssant zijn. Vlieg je bijvoorbeeld altijd vanuit een vaste luchthaven dan is de keuze voor een maatschappij met een groot netwerk vanuit die luchthaven snel gemaakt. Dit is vaak het geval voor zakelijke reizigers. Door steevast te kiezen voor dezelfde maatschappij, of maatschappijen die samenwerken, is het gemakkelijker om een status te onderhouden. Maar ook als je alleen privé reist in een premium cabine is het ook makkelijk om een status te onderhouden. Premium Economy en Business Class (en First Class) reizigers verdienen sneller een elite status dan Economy reizigers. Een consequente keuze voor een bepaalde airline kan dan ook bijdragen.

Overigens hoef je niet altijd met dezelfde airline te vliegen om een status te onderhouden. Een voorbeeld: wil je je Flying Blue Platinum status onderhouden dan hoef je niet alleen met KLM te vliegen. Elke in aanmerking komende SkyTeam vliegt levert je XP en miles op. Datzelfde geldt voor maatschappij binnen de andere twee grote allianties Star Alliance en oneworld Alliance.

Maar welke airline loyalty programma’s bieden nu een lifetime status aan? In de volgende alinea gaan we in op de meeste populaire lifetime statussen.

Flying Blue van KLM en Air France

We starten met het meest populaire airline loyalty programma van Nederland: Flying Blue. Het programma vertegenwoordigt naast KLM en Air France ook Transavia, Aircalin, Kenya Airways en TAROM. Flying Blue bestaat sinds 2005 en heeft inmiddels wereldwijd ruim 17 miljoen leden, schrijft Air France-KLM op haar corporate website. Het grootste deel van die leden is Explorer of Silver. Een kleinere groep is Gold en logischerwijs een nog kleinere groep Platinum. Zoals bij alle programma’s geldt: hoe hoger de status hoe meer voordelen, maar ook hoe meer je moet vliegen of uitgeven. Flying Blue heeft overigens nog een ‘status’: Platinum Ultimate. Voor de lifetime status wordt deze echter gelijkgesteld aan Platinum.

Bij Flying Blue kun je alleen met Platinum (of Ultimate) een levenslange status verdienen. Flying Blue noemt dit dan ook Platinum for Life. Deze status krijg je na tien achtereenvolgende jaren Platinum lid te zijn geweest. Daarna behoudt je alle voordelen die gelijkstaan aan SkyTeam Elite Plus de rest van je leven. Het maakt dan dus niet meer uit of je tien keer of twee per jaar vliegt, je status vervalt niet meer.

Meer over Flying Blue lees je hier.

Executive Club van British Airways

Het tweede programma dat we bespreken is Executive Club van British Airways, de Britse nationale airline. Executive Club hoort bij BA, maar omdat het programma met Avios werkt zijn Aer Lingus, Iberia en Vueling ook aangesloten. Privilege Club van Qatar Airways maakt overigens ook sinds kort gebruik van Avios. Zo heb je nog meer mogelijkheden om Avios te sparen en uit te geven. Executive Club bestaat sinds 1995 en heeft meer dan 13 miljoen leden. Executive Club werkt met vier statussen, te beginnen bij instapstatus Blue en Bronze, gevolg door Silver en Gold. Status verdien je naar gelang je Tier Points spaart bij BA en oneworld partners. Voor Gold heb je bijvoorbeeld 1.500 Tier Points nodig (verdiend op minimaal vier in aanmerking komende vluchten).

Bij British Airways Executive Club is het ook mogelijk om lifetime status te verdienen. In tegenstelling tot Flying Blue is er bij BA geen minimaal aantal jaar vereist om de levenslange status te behalen. Wel is de lifetime status alleen voor de top tier mogelijk, in dit geval Gold. We schreven eerder al dat 1.500 Tier Points nodig hebt om Gold te worden bij BA. In het geval dat je in totaal 35.000 Tier Points hebt behaald krijg je de Gold Membership for life. Verdien je 1.500 Tier Points per jaar, genoeg om Gold te onderhouden, dan duurt wel het meer dan 23 jaar om de lifetime status te verkrijgen. Dat is veel langer dan bij Flying Blue, waar het ‘maar’ tien jaar is. Vlieg je echter meer en verdien je dus ook meer Tier Point per jaar dan gaat het natuurlijk sneller.

Alhoewel de lifetime Gold Gold status niet gemakkelijk te behalen is, zijn de bijbehorende privileges wel interessant. Zo mag je onder meer gebruikmaken van sommige First Class faciliteiten. Iets wat bij onder meer Flying Blue niet mogelijk is. Dit privilege wordt overigens niet bij alle oneworld maatschappijen gehonoreerd.

Meer over Executive Club lees je hier.

Vernieuwde First Lounge van British Airways op New York JFK

Miles & More van Lufthansa

Lufthansa geniet wereldwijd grote bekendheid als nationale maatschappij van Duitsland. Maar onder de Lufthansa Group vallen tegenwoordig ook SWISS, Australian Airlines, Brussels Airlines en Eurowings (Discover). Deze airlines hebben gezamenlijk het frequent flyer programma Miles & More. Andere airlines binnen Star Alliance zijn ook aangeslotenen op Miles & More, zodat je ook met die respectievelijke programma’s bij Lufthansa status kunt behalen. Miles & More heeft wereldwijd meer dan 20 miljoen leden en is daarmee groter dan Flying Blue en BA Executive Club. Miles & More werkt op het moment maar met drie statussen: Frequent Flyer, Senator en HON Circle Member. Waarbij laatstgenoemde weer de hoogste status is. Status behaal je bij Miles & More door status miles. Voor de instapstatus is minimaal 35.000 status miles nodig, Senator behaal je met 100.000 status miles en voor de top status heb je maar liefst 600.000 status miles nodig.

Je zou kunnen zeggen dat Miles & More van Lufthansa ‘late to the lifetime status party’ is. In tegenstelling tot sommige andere grotere frequent flyer programma’s biedt Lufthansa namelijk pas sinds enkele jaren deze mogelijkheid. Genieten van levenslange voordelen bij Lufthansa lijkt echter bijna onbereikbaar. Je moet flink wat vliegen om een lifetime Senator status te behalen. Overigens lijkt het erop dat de lifetime status bij Miles & More nog niet actief is. De vernieuwde Miles & More programma zou al live moeten zijn, maar door de pandemie steeds uitgesteld. Er was besloten de het vernieuwde programma dit jaar in te laten gaan. Maar dat is opnieuw uitgesteld. Alhoewel de lifetime status nu nog niet te behalen, is het wel aannemelijk dat deze er dus snel gaat komen.

Meer over Miles & More lees je hier.

Dit is de Lufthansa buy-on-board service in Europa

SAS EuroBonus van SAS

Een andere interessante Star Alliance maatschappij is het Scandinavische SAS met loyalty programma SAS EuroBonus. Alhoewel onder de SAS Group alleen de gelijknamige airline valt, kun je met andere Star Alliance maatschappijen en het Noorse Widerøe ook punten verdienen bij EuroBonus. Het programma is in 1992 opgezet en heeft op het moment zo’n 6 miljoen leden. EuroBonus werkt met vier deelnemersniveau’s: Member, Silver, Gold en Diamond. EuroBonus werkt met Basic Points, maar je ‘spaart’ ook voor je status middels het aantal segmenten dat je vliegt. Zo bereik je de Diamond status door binnen een jaar 90 enkele vluchten te maken, 45 retourvluchten of 23 retourvluchten met een overstap.

SAS EuroBonus biedt ook de mogelijkheid aan om levenslang een status te verdienen. Het gaat hier niet om de top status, zoals bij Flying Blue. Lifetime Gold verdien je wanneer je tien jaar onafgebroken ten minste de EuroBonus Gold status hebt gehouden. Je profiteert met Lifetime Gold onbeperkt van de bijbehorende voordelen ongeacht het aantal vluchten dat je maakt. Let op dat een Gold status die je via een Diamond lid, corporate corporate contract of op een andere manier dan vliegen hebt verdiend niet meetelt. Ben je bijvoorbeeld vijf jaar Gold lid geweest en daarna een jaar Gold lid omdat je deze van een Diamond lid hebt gekregen? Dan telt dit jaar niet mee voor de lifetime status. Sterker nog, je ‘onderbreking’ zorgt ervoor dat je weer opnieuw moet beginnen.

Meer over EuroBonus lees je hier.

Mileage Plus van United

Het Amerikaanse United Airlines is net als Lufthansa en SAS lid van Star Alliance. In principe zijn de voordelen van de programma’s dus (grotendeels) uitwisselbaar. Waar je een status binnen de alliantie hebt maakt dus niet uit voor de privileges. Natuurlijk zijn er wel verschillen per airline in hoe ‘makkelijk’ je een elite status kunt behalen. Mileage Plus is het loyalty programma van United Airlines. Het programma bestaat sinds 1981 en bleef na de fusie met Continental Airlines in 2011 voortbestaan. Mileage Plus is ook het loyalty programma van Aeromar en het Zuid-Amerikaanse Copa Airlines. Met meer dan 100 miljoen leden is Mileage Plus veel groter dan de grote Europese frequent flyer programma’s.

Natuurlijk is de thuismarkt van United ook veel groter dan bijvoorbeeld KLM, BA of Lufthansa. Mileage Plus kent vijf statussen: Member, Premium Silver, Premier Gold, Premier Platinum en Premier 1K. Een status verdien je op basis van de gevlogen segmenten (Premier qualifying flights) en punten (Premier qualifying points).

Als het om levenslange status gaat is dit programma best interessant. Mileage Plus zelfs een subprogramma opgetuigd genaamd Million Miler. Je kunt van drie statussen lifetime status verdienen. Bij Mileage Plus is de status niet afhankelijk van het aantal jaar dat je vliegt, maar juist het aantal miles dat je hebt verdiend, vergelijkbaar met onder meer Lufthansa dus. Een levenslange Premier Gold status verdien je bij 1 miljoen miles. Voor de Premier Platinum status is dat 2 miljoen en Premier 1K 3 miljoen. Dat zijn natuurlijk flink wat miles. Maar het mooie is wel dat Mileage Plan differentieert in de statussen. Zo wordt je niet ‘gedwongen’ tot de top tier, wat de lifetime status iets bereikbaarder maakt voor de ‘gewone’ frequent flyer.

Meer over Mileage Plus lees je hier.

United Airlines opent nieuwe Club lounge in nieuwe terminal LaGuardia

AAdvantage van American Airlines

Het aantal leden van Mileage Plus is veel, maar AAdvantage van American Airlines doet daar nog een schepje bovenop met in totaal meer dan 115 miljoen leden. De oneworld maatschappij richtte het programma in hetzelfde jaar op als Mileage Plus, 1981. In 2013 ging US Airways overigens op in American Airlines, waarna de merknaam in 2015 verdween. AAdvantage kent vier statussen: Gold, Platinum, Platinum Pro en Executive Platinum. Middels zogenaamde Loyalty points (staat gelijk aan verdiende miles) verdien je je status. Voor de instapstatus heb je 30.000 Loyalty punten nodig. Voor de top status is dat bijna zeven keer zoveel.

Net als bij Mileage Plus van United heet het lifetime programma van AA ook Million Miler. Het werkt ook vergelijkbaar. Zo krijg je bij 1 miljoen miles de Gold status. Bij 2 miljoen is dat de Platinum status. Wat wel anders is bij AAdvantage in vergelijking met Mileage Plus is dat je per additional miljoen miles je vier vluchtupgrades krijgt.

Meer over AAdvantage e lees je hier.

Aadvantage

SkyMiles van Delta

Het laatste programma dat we in deze handleiding over airline lifetime statussen behandelen is SkyMiles van Delta. Deze SkyTeam airline werkt overigens al jaren samen met KLM en Air France. Zo genieten Flying Blue leden met SkyTeam elite (plus) status ook van privileges bij Delta SkyMiles. Delta SkyMiles werd ook in 1981 opgericht en heeft op het moment meer dan 100 miljoen leden. Het programma kent vier niveaus: Silver, Gold, Platinum en Diamond. Een status behaal je door gevlogen segmenten, miles (Medallion Qualification Miles) en/of het aantal dollar dat je uitgeeft. Als je bijvoorbeeld 25.000 miles of 30 segmenten hebt gevlogen of $ 3.000 (in aanmerking komende) Delta uitgaven hebt gedaan dan krijg je de Silver status. Hoe meer je vliegt en/of uitgeeft, hoe hoger de status. Voor de Diamond status geldt een minimum van 125.000 gevlogen miles, 140 segmenten en/of $ 15.000 spend.

Ook Delta SkyMiles biedt een Million Miles programma aan. Het programma werkt vergelijkbaar als bij Mileage Plus en AAdvantage. Als je 1 miljoen miles hebt verdiend krijg je de Silver status. Voor Gold is 2 miljoen miles benodigd. Bij 4 miljoen miles krijg je de Platinum Status en voor ‘slechts’ 6 miljoen miles volgt de Diamond status, de hoogste reguliere status binnen Delta SkyMiles.

Meer over SkyMiles lees je hier.

De nieuwe Boeing 747 creditcard van American Express en Delta (Bron: Delta)

Andere lifetime programma’s

Natuurlijk zijn er nog meer airline loyalty programma’s waar je lifetime status kunt verdienen. In dit artikel benomen we programma’s van alledrie de grote luchtvaartalliantie, maar er zijn nog programma’s uit Azië behandeld. Dat zullen we doen in een toekomstig programma. Hopelijk helpt dit artikel je op weg om meer inzicht te krijgen in wat lifetime status is, welke airlines dit aanbieden en hoe je deze status bemachtigt.

Bronvermelding foto’s: respectievelijke airlines (KLM, British Airways, Lufthansa, SAS, United, American Airlines en Delta).

Reacties

  1. MC zegt

    Qantas was misschien ook nog de moeite waard geweest om in dit programma op te nemen. Voor elk niveau kun je life time status verkrijgen, inplaats van alleen top-tier. Bijvoorbeeld, voor 14.000 punten heb je Gold status, wat de equivalent van Oneworld Sapphire is… en je dus toegang tot de lounges, fast track etc. https://www.qantas.com/nl/en/frequent-flyer/status-and-clubs/status/lifetime-status.html

    Het is denk wel minder aannemelijk dat je een lifetime status vergaart als je niet (langdurig) in Australië woont of werkt.

    Ikzelf ben niet zo ver meer verwijderd van Gold For Life bij BA, met een beetje geluk behaal ik deze status over 2 jaar. Mijn volgende doel is de Gold Guest List For Life (waarvoor 100.000 punten vereist zijn)…

    • Christian zegt

      Bedankt voor je reactie! Zeker weten, helemaal eens. In een toekomstig artikel ga ik nog in op de lifetime statussen in het Midden-Oosten, Azië en Oceanië.

      • Rick zegt

        Zuid-Amerikaanse Avianca’s LifeMiles heeft CENIT waarbij levenslang Gold (1 miljoen miles) of Diamond (2 miljoen miles) te verdienen is. Wel met de aantekening dat je minimaal 60 jaar oud moet zijn en 15 jaar deelnemer.

  2. Albertus zegt

    Hoi Christian!
    Reuze interessant artikel met prima “research”: mijn compliment!
    Zelf ben ik een two-million miler “life-time” member) bij United Airlines Mileage Plus (Premier Platinum), alsmede een “life-time United Club member”)!

    Vandaag-te-dag vlieg ik niet zo veel meer en alleen Business Class met gebruik van mijn opgespaarde mijlen, d.w.z. ik zie niet echt veel voordeel meer om een “life-time member” te zijn!

    Of zie ik dat verkeerd?

    “Please keep up the Good Work”!

    • Christian zegt

      Hoi Albertus, wat leuk om te horen! Er is veel doorzettingsvermogen (en geld) nodig om een lifetime status te behalen bij een airline. En als je tien jaar lang veel gevlogen hebt is het de vraag of je daarna ineens niet meer gaat vliegen. Vlieg je altijd Business Class dan is het voordeel inderdaad minimaal. Dat ben ik met je eens. Maar vlieg je ook regelmatig Economy, dan zijn de (doorgaans) priority voordelen en lounge toegang wel de moeite waard m.i.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *