Bestemmingstips: Pisa, Cinque Terre & omgeving6 min leestijd

Bestemmingstips: Pisa, Cinque Terre & omgeving

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Na een mooie trip in en rondom Florence, is het tijd om door te reizen naar Pisa. Hier verblijf ik enkele dagen waarbij ik onder andere het bekende Pisa ga verkennen. Verder mag een tripje naar de kustdorpjes van het prachtige Cinque Terre natuurlijk niet ontbreken, evenals havenstad Livorno. Deze bestemmingstips gaan dan ook over Pisa, Cinque Terre en Livorno tijdens mijn roadtrip in Italië.

Wereldstad?

Mijn eerste bestemming na San Gimignano was Pisa. Pisa is een kleine stad met daarbinnen een historisch centrum. Het is zeker geen wereldstad en in een goede dag heb je dan ook wel veel, al dan niet alles, gezien. Zelf verbleef ik even buiten het centrum van Pisa op een kleine (uitgestorven) camping. Camping Pisa Torre Pendente is op zo’n 10-15 minuten wandelen gelegen vanaf de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De camping beschikt over plaatsen voor campers, caravans, vouwwagens en tenten. Verder beschikt het over verschillende soorten stacaravans. Wil je na een dagje wandelen lekker genieten aan het zwembad? Dat kan, ook dat is aanwezig, evenals een kleine supermarkt en restaurant.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bezienswaardigheden

Pisa kent zoals gezegd een klein historisch centrum. In dit centrum bevinden zich erg compact de belangrijkste bezienswaardigheden. Het gaat hier natuurlijk om de wereldberoemde Toren van Pisa. Deze toren staat wat scheef door verzakkingen van de grond. Bestemmingstips: Pisa, Cinque Terre & omgevingVan 1990 tot en met 2001 werd de toren gesloten. Dit vanwege veiligheidsoverwegingen omdat men dacht dat de toren zou omvallen als er niets aan gedaan werd. Inmiddels is de toren weer wat rechter gezet en ook toegankelijk voor iedereen die een kijkje wil nemen. De toren bevat een flinke trap die je naar z’n 50 meter hoogte brengt. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht. Over dit historische centrum. Zorg dat je vooraf kaartjes koopt, dat kan op locatie maar ook online.

Deze diashow vereist JavaScript.

Op het Duomo Plein kun je naast de Toren van Pisa nog enkele andere bezienswaardigheden vinden. Zo is er de prachtige Duomo di Pisa. Deze dom is van binnen en buiten prachtig gebouwd. Binnen vind je onder andere mooie mozaïeken. Tegenover de dom staat het baptisterium. Je kunt hier naar boven (met ticket) vanwaar je een mooi uitzicht hebt op het plein, alsook de koepel van het baptisterium. Met wat geluk zal een van de ‘bewakers’ van het baptisterium een mooie echo laten horen.Bestemmingstips: Pisa, Cinque Terre & omgeving

Rondom de toren, dom en baptisterium is er nog de Camposanto, de begraafplaats met mooi beeldhouwkunsten. Ook zijn er rondom het plein nog twee musea: Opera del Duomo Museum en Sinopie Museum. Voor beiden heb je een ticket nodig.

Rondom het plein is een stadsmuur, op enkele plekken kun je de stadmuur via een trap beklimmen. Dit geeft je een mooi beeld over het plein en verschillende andere plekken in de stad. Rondom het plein zijn verder tal van restaurantjes en barretjes, maar loop iets verder weg van het plein. Hier is het rustiger, lekkerder en minder duur.

Cinque Terre

Misschien naast Pisa wel een van meest de toeristische plekken van Italië, Cinque Terre. Vanwege de COVID-19 uitbraak tijdens mijn roadtrip door Italië was het hier erg rustig. Voor mijn gevoel kon ik dan ook optimaal genieten van mijn bezoek aan dit gebied, wat natuurlijk ideaal is. Alhoewel de aanleiding wat minder is. Cinque Terre is, net als Pisa, zeker de moeite waard om te bezoeken. Echter zijn de vijf kustplaatsen klein, waardoor het al snel erg druk kan zijn tijdens ‘normale’ momtenten.Bestemmingstips: Pisa, Cinque Terre & omgeving

Hoe dan ook is het dus de moeite er heen te reizen. Zelf ging ik vanuit Pisa met de trein (+/- 1 uur) naar La Spezia, vanwaar ik met een volgende trein naar de laatste kustplaats ging, namelijk Monterosso. Bestemmingstips: Pisa, Cinque Terre & omgevingDit is duidelijk de plek waar de meeste mensen heen gaan voor het strand. Het heeft dan ook het langste zandstrand in het gebied en het kan hier dan ook afgeladen vol liggen. Naast wat leuke restaurantjes en cafeetjes is het persoonlijk het minst leuke dorpje. Bestemmingstips: Pisa, Cinque Terre & omgevingEchter, vanuit hier kun je wandelen naar het tweede stadje Vernazza. Deze wandeling neemt zo’n 1,5-2 uur in beslag. Je wandelt over smalle paadjes over de hellingen van dit gebied. Helaas is het gehele pad langs de vijf dorpjes deels gesloten vanwege eerdere landverschuivingen. Let op: het is verboden om met slippers over het pad te wandelen!

De mooiste dorpjes zijn zeker Vernazza, Riomaggiori en Manarola. Vanuit Corniglia zou je alle dorpjes moeten zien liggen vanuit het uitzichtpunt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het handigste vervoermiddel om dit gebied te bezoeken is de trein. Vanuit La Spezia gaat een speciale trein langs de dorpjes van waaruit je dan gemakkelijk alles kunt bezoeken. Wil je ook (deels) wandelen, dan is dat goed mogelijk, maar zorg voor goed schoeisel! De Cinque Terre Card is handig en biedt je ongelimiteerd gebruik van de trein en toegang tot de wandelpadden. Meer informatie kun je daarover hier vinden.

Livorno

Natuurlijk zijn er nog tal van andere plekken rondom Pisa die een bezoek zeker waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan Lucca, La Spezia en Bibbona.

Bestemmingstips: Pisa, Cinque Terre & omgeving
Centrum van Lucca

Ook Livorno is een leuk stadje waar je zeker een halve dag kunt doorbrengen. Ben je liefhebber van het strand dan kun je hier zelfs nog wel langer rondhangen. Zelf verbleef ik in het Grand Hotel Pallazzo Livorno MGallery. Vanuit hier kun je langs de boulevard van de stad wandelen. Livorno is ook een haven / industriestad. Dus het historische centrum wordt soms abrupt onderbroken door bijvoorbeeld de haven of fabrieken.

Het historische centrum kent een klein kanalenstelsel, waardoor het ook wel eens ‘het Venetië van west Italië’ wordt genoemd. Er is een fort waar je bijvoorbeeld kunt picknicken, lezen of gewoon relazen. Ook kent de stad vele goede visrestaurants. Wat dacht je bijvoorbeeld van Porto di Mare. Hier kun je heerlijke visgerechten bestellen tegen een goede prijs en in een leuke ambiance. Tip: vraag of je binnen of op het binnen terras kunt zitten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Tegenover het MGallery is het Terrazza Mascagni gelegen. Een groot plein met mooi uitzicht over de zee.

Bestemmingstips: Pisa, Cinque Terre & omgeving
Bij zonsondergang

Zowel Pisa, Cinque Terre als Livorno zijn prima te bereizen met het openbaar vervoer. Leuker is met een eigen of gehuurde auto. Hierdoor kun je onderweg nog op leuke plekjes stoppen. Nadeel is het soms prijzige parkeergeld dat je moet betalen om ergens je auto kwijt te kunnen. Hoe dan ook. Dit gedeelte van Italië is een bezoek van een paar dagen prima waard.

Artikelen

Bij deze artikelenreeks kun je reviews van hotels en bestemmingstips teruglezen. Deze artikelen zijn al geschreven, of verschijnen binnenkort op InsideFlyer.

 1. Tripintroductie: Roadtrip Italië
 2. Review Renaissance Amsterdam Schiphol Airport Hotel
 3. Bestemmingstips Florence
 4. Review MGallery Grand Hotel Livorno
 5. Bestemmingstips Pisa & Omgeving
 6. Review Ibis Styles Brindisi
 7. Bestemmingstips Rome
 8. Review Aparthotel Adagio Rome Vatican
 9. Bestemmingstips Brindisi & omgeving
 10. Bestemmingstips Pompei & de Amalfikust
 11. Review Pullman Paris CDG
 12. Tijdens Corona op bezoek in de Salon Air France Lounge 2F
 13. InsideLook: Zo ziet de vernieuwde KLM Crown Lounge 25 eruit
 14. Vliegen met Air France tijdens Corona

Beeldmateriaal: InsideFlyer – MdTurck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *