Flying Blue behoudt vorig roll-over XP saldo voor volgende kwalificatieperiode3 min leestijd

Air France en KLM toestellen naast elkaar

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Door de COVID-situatie, vlucht-annuleringen en reisbeperkingen is het voor veel frequent flyers dit jaar lastiger, of zelfs onmogelijk, om te (her)kwalificeren voor elite status. De meeste loyaltyprogramma’s hebben maatregelen genomen om hun leden tegemoet te komen. Zo heeft Flying Blue eerder dit jaar het vervallen van Miles voor Explorer leden dit kalenderjaar opgeschort. En alle elite leden van wie de kwalificatieperiode eindigt tussen maart 2020 en februari 2021 behouden automatisch hun huidige statusniveau als zij niet zelf herkwalificeren. Flying Blue komt nu met een nieuwe maatregel om hun loyale leden bij te staan: het behouden van roll-over XP van de vorige kwalificatieperiode.

Flying Blue leden behouden roll-over XP vorige kwalificatieperiode

Een van de kenmerken van het Flying Blue programma is het concept van roll-over XP. Heb je meer XP gespaard dan dat er nodig zijn voor je (her)kwalificatie, dan neem je deze mee naar je volgende spaarperiode. Heb je als Silver lid bijvoorbeeld 200 XP gespaard, dan worden er 180 XP afgetrokken voor de upgrade naar Gold. Je start je Gold jaar dan met de surplus 20 XP. Zo kan je dus een XP buffer opbouwen wat kwalificatie het volgende jaar makkelijker maakt. Vooral voor Platinum leden (die al dan niet op weg zijn naar Platinum for Life) is dit een mooie manier om hun status zeker te stellen.

Flying Blue logo

Doordat er dit jaar minder gevlogen kan worden, gaven leden aan dat ze hun gewoonlijke surplus XP balans niet konden behalen. Flying Blue komt deze leden nu tegemoet door de roll-over balans van de vorige kwalificatieperiode te behouden voor de volgende periode. Dit geldt voor leden van wie de kwalificatieperiode eindigt tussen juli 2020 en februari 2021. Deze maatregel geldt ook voor leden van wie de status door Flying Blue wordt verlengd als zij normale eisen niet behalen.

Voorbeelden:

Een Platinum lid heeft in december 2019 als zijn kwalificatieperiode eindigt 320 XP. 300 XP worden afgetrokken voor de herkwalificatie. Er zijn 20 surplus/roll-over XP. Dit lid heeft een jaar later in december 2020 140 XP. Niet genoeg voor reguliere herkwalificatie maar door de eerdere maatregel van Flying Blue worden er 160 XP bijgestort om de Platinum status te behouden. Normaal gesproken zijn er in dit geval ook geen roll-over XP. Maar met de nieuwe maatregel ‘krijgt’ dit lid de 20 XP van het vorige kwalificatiejaar voor de nieuwe periode in 2021.

 

Een Platinum lid heeft in december 2019 als zijn kwalificatieperiode eindigt 900 XP. 300 XP worden afgetrokken voor de herkwalificatie. Er zijn nu 600 surplus/roll-over XP. Dit lid heeft een jaar later in december 2020 660 XP. Hier worden er dan 300 XP voor de herkwalificatie van af getrokken waardoor er 360 XP overblijven. Dit wordt vervolgens met 240 aangevuld om de 600 XP van het vorige jaar te behouden.

Een Platinum lid heeft in december 2019 als zijn kwalificatieperiode eindigt 900 XP. 300 XP worden afgetrokken voor de herkwalificatie. Er zijn 600 surplus/roll-over XP. Als dit lid een jaar later in december 2020 bijvoorbeeld 1200 XP heeft, worden er weer 300 afgetrokken. Er zijn dan 900 roll-over XP. Dit is meer dan de 600 van vorig jaar. Er wordt niks toegevoegd; het lid behoudt de 900 surplus XP.

Uiteraard gelden deze voorbeelden ook voor de Silver en Gold status met de desbetreffende XP-vereisten.

Start nieuwe jaar

De maatregelen van Flying Blue zijn niet altijd voor iedere situatie en ieder lid even geschikt. Dat bleek wel bij de vorige aankondiging voor het behouden van elite status voor sommige leden. Het is wel goed om te zien dat Flying Blue het hier niet bij laat zitten en afhankelijk van de ontwikkelingen en feedback van leden aanvullende maatregelen neemt. Ook deze maatregel zal misschien niet voor iedereen even goed uitpakken. Maar mocht je je huidige kwalificatiejaar met veel surplus XP zijn gestart en nu door allerlei restricties niet veel hebben kunnen vliegen, dan is het wel erg fijn om je volgende kwalificatieperiode met hetzelfde aantal XP te beginnen.

Verschillende loyaliteitsprogramma’s beschouwen 2020 als een verloren jaar en deze maatregel past daar ook in. Het garanderen van surplus XP behoudt straks een start in een periode waarin hopelijk snel weer wél zoals normaal gevlogen kan worden.

Reacties

  • Wilco Boel zegt

   Heb op dit moment bijna 1000 XP op de teller staan, heb eigenlijk liever niet dat die 300XP terug gestort worden want ik wil mijn plat. for life halen niet dat die teller straks ook blijft staan…. heb een beetje argwaan

   • Jw heerink zegt

    Zal ze ook nog maar eens bellen Heb nog steeds met 150000 punten van gecancelde vluchten niet terug en ook de betaling en vouchers niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *