Flying Blue verlengt geldigheid status eliteleden met 12 maanden

Flying Blue

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Uitstekend nieuws voor eliteleden van KLM en Air France: Flying Blue verlengt namelijk de geldigheid van de huidige status met 12 maanden, ongeacht de behaalde XP-balans aan het einde van de kwalificatieperiode! Dit laat Flying Blue weten aan InsideFlyer. Deze maatregel geldt voor leden met een einddatum van de reguliere kwalificatieperiode tussen maart 2020 en februari 2021, en wordt automatisch doorgevoerd.

Flying Blue status verlengd – hoe werkt het?

Op de einddatum van je kwalificatieperiode wordt zoals gebruikelijk het aantal XP benodigd voor je huidige status van de balans afgetrokken. Heb je minder XP dan benodigd om je status te behouden? Dan wordt eerst je balans aangevuld tot het vereiste saldo, en daarna wordt je balans gereset.

Bijvoorbeeld: je bent Gold met 120 XP, maar je hebt er 180 nodig. Aan het einde van je kwalificatieperiode worden eerst 60 XP bijschreven, en vervolgens 180 XP afgeschreven om je balans te resetten en tegelijkertijd je status te behouden. Ben je al wel gekwalificeerd, dan behoud je de rollover XP voor het volgende jaar. Dus met 220 XP worden ook 180 XP afgetrokken, en start je de volgende kwalificatieperiode met 40 XP en Gold status.

Aan Platinum leden is ook gedacht. Het extra jaar status telt namelijk ook mee voor de 10 jaar die nodig is voor Platinum for Life!

Na de kwalificatieperiode is er standaard altijd 3 maanden extra status. De 12 maanden gelden vanaf de einddatum van de status.

Voor de duidelijkheid kan onderstaand schema worden aangehouden.

Huidige einddatum kwalificatieperiode Huidige einddatum status Nieuwe einddatum status
31 maart 2020 30 juni 2020 30 juni 2021
30 april 2020 31 juli 2020 31 juli 2021
31 mei 2020 31 augustus 2020 31 augustus 2021
30 juni 2020 30 september 2020 30 september 2021
31 juli 2020 31 oktober 2020 31 oktober 2021
31 augustus 2020 30 november 2020 30 november 2021
30 september 2020 31 december 2020 31 december 2021
31 oktober 2020 31 januari 2021 31 januari 2022
30 november 2020 28 februari 2021 28 februari 2022
31 december 2020 31 maart 2021 31 maart 2022
31 januari 2021 30 april 2021 30 april 2022
28 februari 2021 31 mei 2021 31 mei 2022

Verder is ook het omboekbeleid voor kosteloos wijzigen van Award tickets verlengd voor vluchten tot en met 30 juni. Eerder werd ook het vervallen van Flying Blue miles al opgeschort tot en met eind dit jaar voor alle leden.

Opschalen maatregelen

In eerste instantie bood Flying Blue enkele weken geleden een verlaging van de kwalificatie-eisen met 25% om leden tegemoet te komen. Er werd toen al aangekondigd dat ‘de situatie nauw gevolgd wordt en mogelijk meer maatregelen volgen.’ Meerdere loyaliteitsprogramma’s, zoals bijvoorbeeld Delta’s Skymiles, Emirates Skywards, Qatar Airways Privilege Club, United Mileageplus en American AAdvantage, hebben hun maatregelen inmiddels uitgebreid met een statusverlenging, dus Flying Blue kon moeilijk achterblijven.

Door de sterk verminderde vraag naar reizen, maar ook de vele reisbeperkingen, kunnen veel reizigers niet vliegen. Dit maakt het bijna onmogelijk voor frequent flyers om te (her)kwalificeren voor status. Een status verlenging met 12 maanden is dan ook een goede zet van Flying Blue om de vaste klanten tegemoet te komen. En hopelijk te behouden voor wanneer er wel weer gevlogen kan worden. Hopelijk is Flying Blue daarmee een voorbeeld voor andere frequent flyer programma’s die nog niet ‘om’ zijn.

Afb.: Flying Blue

Reacties

 1. Xandrios zegt

  Wat een jammere manier om dit te doen. Dus mensen die vrijwel niet vliegen krijgen vrijwel alle benodigde XP’s gratis. Mensen die wel vliegen mogen alle XP’s gewoon aftikken. Waarom krijgt niet iedereen gewoon eenzelfde aantal XP’s bijgeschreven. Dat zou een stuk netter/eerlijker zijn.

  Ik heb vorig jaar in het bijzonder een grote buffer weten op te bouwen en heb vrijwel alle XP’s die ik nodig had om dit jaar te kwalificeren meegenomen. Met als doel om dit jaar wederom een buffer mee te nemen naar volgend jaar. Met deze constructie van FB zal ik dit jaar niets krijgen (want ik heb al voldoende XP’s), vrijwel niets meenemen naar volgend jaar, en volgend jaar waarschijnlijk een niveau naar beneden zakken.

  • The Flying Dutchboy zegt

   Jammer om te lezen. Ben je in 2020 al geherkwalificeerd? Deze maatregel lijkt vooral gericht op leden met een einde van de kwalificatieperiode later dit jaar die naar alle waarschijnlijk niet kunnen vliegen. Nu hebben zij in ieder geval duidelijkheid over hun status voor volgend jaar.
   Maar ik ben het er mee eens dat leden die net, of nu bijna, geherkwalificeerd zijn tussen wal en schip vallen met het oog op rollover XP voor de rest van het jaar aangezien zij ook niet kunnen vliegen. Ik zou FB hier zeker over schrijven. Misschien dat leden die op eigen kracht gekwalificeerd zijn nog een XP bonus kunnen krijgen volgend jaar.

   • Boudewijn zegt

    In de basis vind ik dit een goede actie van KLM, maar er zou meer gedaan kunnen worden voor degenen die nu niet kunnen vliegen maar wel al voldoende XPs hebben. Ik zit in dezelfde situatie. Ruim 1000XPs van vorig jaar meegenomen, ruim genoeg voor dit jaar, dus krijg niets extra’s, terwijl ik toch alle XPs kan gebruiken om over 5 jaar PTFL te worden.

    Zouden we dan niet met een groep de vraag bij KLM neer kunnen leggen voor wat extra’s voor hen die al hebben laten blijken trouwe klanten te zijn.
    @TheFlyingDutchboy lijkt wel een ingang bij FB te hebben, misschien dat hij een route weet.

    • Non flying dutch zegt

     Helemaal eens met je. Heb met moeite en kosten de xp s gehaald voor dit jaar. Raak ik wel kwijt en kan ze niet bij vliegen dit jaar en volgend jaar issue. 25% korting bij 3 maanden niet vliegen wel eerlijker

  • Jeroen zegt

   Ik zit in dezelfde situatie. Mijn hele XP voorsprong is hiermee weg. Ik heb genoeg XP voor 1 platinum ‘buffer’ jaar en die ben ik met deze regeling volgend jaar Maart volledig kwijt als een grotere frequent flyer. Hulde aan KLM voor het tegemoetkomen voor behoud status, maar beetje jammer dat de grootste klanten hier helemaal -niks- aan hebben.

   Ik heb een bericht naar FB gestuurd, vragend om een reactie/regeling waar ook rekening met deze situatie word gehouden.

   • Fred zegt

    Same here. Heb ook net een bericht gestuurd naar Flying Blue om dit aan te kaarten. Met de meest loyale klanten die een XP buffer hebben opgebouwd wordt hierdoor geen rekening gehouden…

 2. Bosbewoner zegt

  De titel van dit nieuwsbericht is erg misleidend en klop niet.

  Zoals ik het lees is er helemaal geen sprake van een verlenging van je status. De 300 xp’s worden gewoon aan het eind van de maand afgeboekt en verder is er geen status compensatie voor het jaar 2020-2021. Het is zelfs zo dat de 300 xp die in 2019-2020 zijn gevlogen ook waardeloos zijn geworden want met 0 xp zou ik op het zelfde uitkomen. Koekje uit eigen doos lijkt het.

  Ik had dit al op het forum gepost, maar aangezien dit zo pontificaal op de voorpagina staat ook nog maar eens hier.

 3. Robert zegt

  Hier zelfde probleem als voorgaande schrijvers: heb nu 400+ XP voor herkwalificatie in augustus. Ik raak dus uit mijn spaarbuffer 300 XP kwijt onderweg naar PL4L.

 4. Jeroen zegt

  Ik zou liever zien dat ze platinum members een jaar ‘bevriezen’, de punten volgend jaar niet afschrijven en het jaar ook niet laten meetellen voor PFL.

  • Flying Eagle EM zegt

   Is hier een update op? Het lijkt mij echt oneerlijk op deze manier — zelf
   320 XP op 31 december – hard gelach.

 5. Sander zegt

  Ik ben Platinum en had 120 punten maar verwacht dit jaar niet / nauwelijks meer te reizen. Verder heb ik Amex FB Pl, die kan ik dan toch beter omzetten naar een Gold? de 60 XPs heb ik toch niet nodig voor verlenging van mijn status. Of zie ik dan wat over het hoofd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *