Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
België heeft vele leuke plekken om eens te bezoeken. Wellicht denk je al gauw aan Brussel, Antwerpen of Gent? Maar heb je wel eens gedacht aan Liège, oftewel Luik? Vanaf Maastricht ben je hier in ongeveer 30 minuten met de auto. In dit artikel vertel ik je over mijn recente bezoek aan deze historische stad.
Luik
De stad Luik heeft een lange geschiedenis. Tot bijna 1800 werd de stad geregeerd door de Luikse Bisschoppen. Ooit was het zo groot als de huidige provincie Luik en een deel van de provincie Namen. De geschiedenis van Luik wordt gekenmerkt door verschillende oorlogen met buurlanden. Daarom kreeg de stad in de 11e eeuw stadsmuren. Op de heuvel werd een burcht gebouwd die we nu nog kennen als het Citadel van Luik.
Vanaf de 16e eeuw ontwikkelde de stad Luik zich tot een staalstad. De wapenindustrie ontwikkelde zich in een rap tempo dankzij de mijnbouw en staalindustrie. Wapens voor de Tachtigjarige Oorlog werden hier gemaakt. Er werd veel geld verdiend waardoor er prachtige gebouwen gebouwd werden, te denken valt aan Palais Curtius dat tegenwoordig dienst doet als museum. Hier zijn met name archeologische kunst, kerkelijke kunst en kunstvoorwerpen te bewonderen.
Na de Tweede Wereldoorlog ging de economische voorspoed vlot achteruit. Men had niet zoveel interesse meer in de staalindustrie en mijnbouw. De stad verloederde. Verschillende projecten kwamen naar de stad om er voor te zorgen dat de stad weer toeristen aantrok. Uiteindelijk is de stad grotendeels onder handen genomen en schoongemaakt.
Station Luik-Guillemins
Als je van architectonische hoogstandjes houdt, dan is dit de plek waar je geweest moet zijn. Het is het grootste en belangrijkste station van de stad. Het station in ontworpen door Santiago Calatrava en werd in 2009 geopend. Calatrava heeft meerdere bijzondere gebouwen op zijn naam, bijvoorbeeld het PATH-station in New York en het Station Lyon-Saint-Exupéry in Lyon.
Bij binnenkomst in het station zijn er aan weerszijde winkeltjes te vinden, evenals trappen of roltrappen richting de perrons. Het station is gemaakt van wit beton, glas, staal en Belgisch blauw hardsteen. De monumentale overkapping is 160 meter lang en 35 meter hoog. Op welke plek je ook staat, je blijft je verbazen hoe ze dit gebouwd hebben.
Stadswandeling door het historische centrum
Je kunt de stad gemakkelijk zelfstandig bezoeken, maar je kunt ook een van de stadswandelingen met gids doen die worden aangeboden door de lokale VVV. Zelf heb ik deze wandeling ook gedaan met een grote groep. We kozen voor een stadswandeling door het historische centrum.
De wandeling start bij het VVV in de Vleeshal. De huidige Vleeshal is oorspronkelijk gebouwd in 1546 en menigmaal gerestaureerd. In het gebouw staat een replica van Sint-Lambertuskathedraal die helaas niet meer in ware grootte te zien is in Luik. Deze kathedraal is namelijk door de Luikenaren afgebroken.
Vanuit de VVV kun je een gedeelte van de Maas zien en de Outremeuse. Dit betekent letterlijk ‘aan de overkant van de Maas’. Hier kun je lekker door de smalle straatjes wandelen of het Parc de La Boverie bezoeken. Het park was ooit belangrijk voor de Wereldtentoonstelling van 1905 en 1930.
Met de wandeling kom je langs vele oude gebouwen. Vroeger moest men schijnbaar betalen voor de hoeveelheid ramen. Daardoor werden uiteindelijk ramen bedekt zodat er minder belasting voor betaald hoefde te worden, een leuk feitje!
Verderop staat een van de vele Montefiore fonteinen die uit verschillende delen bestond. Ooit geschonken door een dierenbescherming die iedereen van drinkwater wilde voorzien. Onderin waren openingen voor de dieren zoals honden en paarden. Verder omhoog waren dan de openingen voor de mensen. Bovenop de fontein staat de waterdraagster.
Palais Curtius
Onderweg naar Palais Curtius kom je nog langs een winkel waar ze wapens verkopen. De gids vertelt ons nog vol trots dat het wapen waar Osama Bin Laden mee is doodgeschoten uit Luik komt. In het Palais Curtius warmen we even op. De gids laat ons wat details zien van het grote rode gebouw. Binnen en buiten kun je genieten van verschillende soorten kunst. Vanuit hier loop je verder naar Place St. Barthélemy waar ook de gelijknamige kerk staat. De kerk is in de 11e en 12e eeuw gebouwd en bijzonder om zijn kleuren en daken in rombische vorm. Heb je tijd om even naar binnen te gaan? Bekijk dan zeker de doopvont van Reinier van Hoei. Deze is een van de zeven wonderen in België.
Vanuit hier wandelen we de vele kleine en nauwe straatjes in. Even later komen we uit op een Cour St. Antoine. Hier staan gebouwen uit de 17e en 18e eeuw, die gerestaureerd zijn. Aan deze historische huizen zijn moderne gebouwen gekoppeld, een goed voorbeeld van postmoderne restauratie aldus de gids. De nieuwe gebouwen hebben geometrische raamopeningen met siersmeedwerk.
Montagne de Bueren
Na Cour St. Antoine kom je misschien wel bij het hoogste punt van de stad. Hier is dan het startpunt van Montagne de Bueren. Hopelijk heb je wat uithoudingsvermogen en condititie, want deze stijle trap (hellingsgraad van 28%) brengt je naar het Citadel van Luik. Wanneer je een constante loop hebt kun je vrij gemakkelijk de 374 treden beklimmen. Ga je voor de uitdaging, dan kun je ook naar boven rennen.
Bovenaan zul je eerst bijkomen, maar daarna heb je een adembenemend uitzicht over de stad!
Maar Luik heeft nog wel meer te bieden…
De wandeling ging verder langs onderstaande bezienswaardigheden die ook zeker de moeite waard zijn te bewonderen.
- Palace Saint-Lambert,
- Paleis van de Prins-bisschoppen,
- Opéra Royal de Wallonie-Liège,
- Wandeling langs de Maas
- Winkelgebied om heerlijk te shoppen.
Na een wandeling heb je vast en zeker trek gekregen. Daarom hier wat tips.
Eten en drinken
Tarte et quiche
Start de dag met een heerlijke Belgische quiche. Vers gemaakt in eigen keuken bij Tarte et Quiche. Voor een prima prijs krijg je hier een goed stuk quiche met wat te drinken en een salade.
Brasserie C
Om de hoek bij Montagne de Bueren vind je Brasserie C. Een microbrouwerij aan de voet van de berg Bueren. Ze brouwen hier het Curtius bier. Elke dag zijn er rondleidingen in de brouwerij. Zelf hebben we hier genoten van de lekkere Belgische lekkernijen. Een aanrader is het daar gebrouwen Curtius bier. Brasserie C bevindt zich in een mooi historisch gebouw, wat een super locatie is voor een middagje genieten.
A Wafer Saperlipopette
Ben je een echte zoetekauw? Dan moet je een verse Luikse Wafel halen bij A Wafer Saperlipopette. Wees op tijd, het kan hier erg druk zijn. Maar het is zeker de moeite waard! Het is om je vingers bij af te likken. Genoten van de wafels? Je kunt hier ook een portie kopen om mee naar huis nemen!
Le Labo 4
Sluit je dag af met bijzonder diner bij Le Labo 4 in een bijgebouw van de universiteit. Je waant je hier in een oud scheikunde lokaal, wat zorgt voor een bijzondere setting om te dineren. Genieten kun je van de vers bereide gerechten en heerlijke dranken.
Marcado de la Batte
Ben je hier op een zondag? Dan mag een bezoek aan de zondagse markt niet ontbreken. Het is de oudste en grootste markt van België. Elke zondag van 08.00 tot ongeveer 14.00 is hier de markt met zo’n 500 kramen. Je kunt hier eten, kleiding, dieren, kookgerei en antiek kopen.
Luik is een stad die je eens gezien en bezocht moet hebben. Er zijn vele plekjes waar je heerlijk kunt genieten. Tijdens mijn bezoek was het erg fris, maar zeker tijdens de zomerse dagen zal het nog prettiger zijn om hier te vertoeven. Hier schreef ik eerder nog over mijn verblijf in Luik, dicht bij het station, erg handig dus!
Geef een reactie