Bereid je voor | 5 slimme scams en hoe ze te voorkomen – Deel 25 min leestijd

Bereid je voor slimme scams

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In deel 1 van deze serie zag je al een aantal slimme scams voorbij komen. Zo weten we inmiddels gevallen portemonnees te negeren, nooit iemand een foto te laten nemen met jouw camera, waar je op moet letten tijdens geldtransacties, dat je snelle taxichauffeurs niet altijd kan vertrouwen en dat je telefonerende caissières het beste even uit kan laten bellen.

Maar de lijst van scams is bijna eindeloos, dus hebben we nog 5 scams op een rijtje gezet waar zelfs de meest frequente reiziger voor op moet passen:

Scam 6: De Waarschuwende Zakenroller

Dit is een hele doordachte scam, een vriendelijke local komt naar je toe om je erop te wijzen dat je op moet passen voor zakkenrollers. Vervolgens check jij of je al je spullen nog hebt en weet deze boef precies waar jij je waardevolle items bewaart. Soms halen ze zelfs tijdens dit gesprekje nog je zakken leeg. Om de truc nog geloofwaardiger te maken zetten ze zelfs borden neer met waarschuwingen voor zakkenrollers. Slim, maar jij bent slimmer!

Bereid je voor slimme scams
Fotocredit @ Shutterstock

Deze scam wordt vaak op een drukke plek uitgehaald. Pas sowieso altijd op bij dit soort punten, en vertrouw niemand die je niet kent. Wanneer iemand je aanspreekt zal je misschien toch de neiging hebben te blijven staan. Het lijkt misschien onbeleefd, maar probeer dit soort mensen toch echt te negeren en door te lopen.

Meest voorkomend in: Europa

Scam 7: De Kapotte Camera

Er komen een paar en soms zelfs een hele groep supervriendelijke mensen aan je vragen of je een foto van hun wilt maken. Luid door elkaar pratend en lachend ben je al flink afgeleid. Ze geven je hun camera, wat vaak heel snel gaat zodat je het ding in je handen geduwd krijgt voor je er erg in hebt. Als je dan een foto wilt nemen zal je merken dat de camera het niet doet. Als je de camera vervolgens terug wilt geven, laten ze deze expres vallen en raad maar eens wie hier de schuld van krijgt.. Al schreeuwend en tierend staat er ineens een groepje mensen voor je die eerst nog zo vriendelijk leken. Soms halen ze in alle commotie je zakken leeg, maar vaak intimideren ze je gewoon net zo lang tot je je geld overhandigt.

Wat kun je hieraan doen? Probeer nooit een camera of iets vergelijkbaars van een vreemde aan te nemen, zelfs al lijken ze zelf toeristen. Mocht je er toch eentje in je handen geduwd krijgen, geef hem dan meteen weer terug. Alleen bestaat hierbij weer het risico dat ze dan het “oh-nee-je-laat-hem-vallen”-trucje uit gaan halen. Desnoods leg je hem dus gewoon op de grond voor ze neer.

Meest voorkomend: overal ter wereld

Scam 8: De Vriendelijke Front Desk Medewerker

Je wordt gebeld door de front desk om een aantal gegevens te verifieren, vooral die van je credit card. Zodra je dit hebt gedaan zal je je gauw genoeg beseffen dat een identiteitsdiefstal heeft plaatsgevonden. Iemand heeft gewoon naar het hotel gebeld en zich naar jouw kamer door laten verbinden.

Deze scam is makkelijk te voorkomen. Geef nooit via de telefoon zomaar gegevens door. Als de front desk voor zoiets belt ga je gewoon ALTIJD even naar beneden, ook al is het al laat op de avond.

Meest voorkomend : overal ter wereld

Scam 9: Busje Komt Zo

Je krijgt een goedkope nachtbus-rit aangeboden, maar wanneer jij denkt geld te besparen, halen zij ’s nachts je bagage leeg. Een andere bus-scam die vaak uitgehaald wordt is dat ze tijdens een pitstop bij een tankstation of winkeltje iedereen uit laten stappen. Vervolgens gaan ze er, inclusief alle spullen, vandoor. En die zie je dan ook nooit meer terug.

Bereid je voor slimme scams
Fotocredit @ Bangkok.com

Check dus altijd goed of je bij een betrouwbare maatschappij zit en of er geen half-onleesbare nummerplaten op de bus zitten. Het allerbeste is om via een andere reiziger die al eerder met diezelfde lijn heeft gereden aan je busritje te komen. Even Googlen helpt ook, maar je hebt nou eenmaal niet altijd internet in het buitenland. Als je een verre rit moet maken is het dus beter dit van te voren even uit te zoeken of zelfs al te boeken.

Meest voorkomend in: Bangkok

Scam 10: De Arme Bedelaar

Natuurlijk is dit nou niet bepaald de nieuwste scam in ons boekje, maar wel de meest voorkomende. En terwijl jij denkt dat je er al immuun voor bent is dat vaak toch niet zo. Dat je bedelaars niets moet geven heb je jezelf waarschijnlijk al lang bedacht. Maar wat als je ineens bij je enkel wordt gegrepen door een oud vrouwtje zonder benen? Ondanks dat je jezelf hoofdschuddend losmaakt en doorloopt, check je hoogstwaarschijnlijk even je zakken of je alles nog hebt. Dit is precies waar haar handlangers op aan het wachten waren, die weten nu precies waar jij je portemonnee bewaard.

Zoals eerder gezegd is het nooit heel verstandig om een portemonnee op zak te hebben als je op reis bent. Maar zelfs de meest handige heuptasjes weten ze je nog te ontfutselen. De kunst is dus om je er echt van bewust te zijn niet te checken of alles er nog zit als je op een openbare plek bent. Als het weg is ben je toch al te laat.

Meest voorkomen: overal ter wereld

Voorbereid Op Reis: Scams!

That’s it! Jij gaat nu goed voorbereid op reis. Misschien hebben we hier niet alle scams voorbij zien komen, maar je begrijpt nu een stuk beter hoe deze slimme scammers te werk gaan. In combinatie met een beetje logisch nadenken en oplettendheid kom je al een heel eind.

Wij zijn benieuwd of je zelf wel eens te grazen bent genomen. Laat ik zelf maar beginnen: ik heb in Berlijn wel eens meegespeeld met balletje-balletje op straat. Ik weet het. Hoe dom kun je zijn? Maar ik was pas 15 en dacht even makkelijk geld te verdienen. NOT. Gelukkig ben ik nogal brutaal aangelegd, en heb ik net zolang stennis staan schoppen tot ik m’n centjes terug kreeg. Tegen alle omstanders gaan roepen dat het oplichters waren (en er stonden nogal wat mensen). Daar hadden die 3 grote Russen toch even niet van terug. Al was ook dat niet erg slim, dus mijn 15-jarige ik had nog een hoop te leren, gelukkig kan ik jullie 10 jaar later nu zelf advies geven.

Welke scam ben jij wel eens ingetrapt? Laat je verhaal achter in de commentsectie!

Reacties

  1. Timo de Vries zegt

    In Beijing, in het Jingshan park, troffen m’n vader en ik een behulpzame Chinees (+- 45 jr) aan die naar eigen zeggen een docent Engels is, en dat graag met ons wilde oefenen. We stemden in, hij leidde ons rond en vermaakte ons een uurtje met z’n verhalen. Toen we uitgewandeld waren boden we hem aan om hem te trakteren op een kop thee. Hij wist wel een theehuis. Daar aangekomen worden we naar een klein kamertje gewezen met overbodige luxe en (nep)kunst. Wanneer de deur dicht ging zag ik de prijslijst in het Chinees. Voor een whiskey bar waren dit misschien reële prijzen, maar niet voor een theehuis!

    Met een smoesje ontsnapten we, vóór we iets bestelden. En toen onderweg naar het hotel een meisje (+- 20 jr) ons op een straathoek aansprak en vroeg of ze haar Engels met ons mocht oefenen, bedankten we beleefd.

    • Theo Theo Sikking zegt

      Ja, herkenbaar!
      Ik ben afgelopen najaar in Peking geweest en zonder overdrijven op één dag wel 10x aangesproken! De eerste keer denk je nog: “hey wat grappig”, maar ik had deze scam ook al eens voorbij zien komen in het tv-programma “Opgelicht in het buitenland”.
      Kennelijk is het een lucratieve business…

  2. reza zegt

    Die tea scam herken ik, ik was vorig jaar in Shanghai en een paar leuke meisjes spraken mij aan, beetje kletsen en vroegen of ik mee ging om thee te drinken ergens in de buurt. Ik zei toen, prima maar aan de overkant is een Starbucks (ik dacht echt dat ze gezellig wilde kletsen) maar ze bleven aandringen, toen had ik er geen zin meer in. Later las ik over die thee scam, wat een ellende als je er argeloos intrapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *