Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Ik geef het toe: een van de zwaarst wegende factoren bij het kiezen van mijn volgende bestemming is of er sprake is van een eetcultuur. Indonesië? Check. Italië? Ja graag! Thailand? Oh my goodness. Natuurlijk is het ook niet zo dat ik me echt laat weerhouden om naar een idyllische plek te gaan als het eten meh is, maar dan moet het wel een verdomd mooie bestemming zijn. Vakantie is voor mij genieten en eten hoort daar (het liefst de hele dag) bij. Een overzicht van de heerlijkste culinaire bestemmingen.
Singapore
Het toerisme is een belangrijke bron van inkomen voor Singapore en een tiende daarvan is afkomstig van het culinaire toerisme. Dankzij de Oost-Indische Compagnie werd Singapore begin 19e eeuw een belangrijke handelspost. Dankzij deze ontwikkeling stroomde er een enorme groep immigranten naar de stad vanuit Indonesië, India, China, maar ook helemaal vanuit Europa en Amerika. Met hun brachten ze uiteindelopende kookstijlen en recepten met zich mee. Bijna alle soorten kruiden en specerijen waren vanaf dat moment beschikbaar om een geheel nieuwe wereldkeuken te ontwikkelen.
Lau Pa sat is een grote, open markt waar je terecht kunt voor heerlijke comfort food. Singapore kent inmiddels 100 van dit soort markten (ook wel hawker centres genoemd), maar Lau Pa Sat is sinds 1973 uitgeroepen tot nationaal monument. Naast heerlijke streetfood kun je in Singapore ook terecht voor uitstekend verfijnd dineren. Wat dacht je van restaurant ANDRE, met 2 Michelinsterren, of Sky on 57 waar je met een fantastisch uitzicht kunt dineren als een echte celeb.
Must-eat:
- Ohr lua – omelet met oester
- Hokkin mee – geroerbakte eiernoedels met varkensvlees of garnalen
- Tiong bahru – rijst met kip
- Teck Seng – sojamelk met wrongel
Thailand
My oh Thai. Wat kun je hier heerlijk eten. Thailand is trouwens ook een uitstekende plek om die smaakpapillen even goed te trainen voor pittig eten. Als je vraagt om écht pittig eten zoals zij dat doen, dan zal de Thaise schone je eerst verbaasd aankijken en vragen: are you sure? om een half uur later om het hoekje te kijken in hoeverre je hun chili nou echt kan verdragen. Vis saus en chili worden veel gebruikt, evenals limoen en palmsuiker. Wel merk je dat de keuken in het noorden heel anders is dan het zuiden van Thailand. Voor streetfood moet je in Bangkok zijn en voor visgerechten kun je het beste naar Hua Hin.
Must eat:
- Tom kah kai – kokossoep met kip en champignons
- Tom yum goong – Soep met garnalen, citroengras, chili en kokos
- Pad thai – roerbaknoodels met ei, tamarinde en ei (tal van variaties mogelijk)
- Cha yen – mierzoete ijsthee met gecondenseerde melk
Lees ook: Waarom kooklessen onmisbaar zijn op reis
Griekenland
Na Griekenland kom je gegarandeerd een paar kilo zwaarder terug. Ze maken graag gebruik van veel olijfolie, nog meer dan je Jamie Oliver mee ziet strooien.
Oke genoeg gelachen, maar olijfolie is een serieuze business in Griekenland. Verspreid over Griekenland kun je terecht bij prachtige olijfgaarden waar je alles kunt leren over het persen van de olijven tot olie. Hoewel je bij wijn meteen aan Frankrijk of Zuid-Afrika moet denken, in Griekenland weten ze ook uitstekende wijnen te maken. De Grieken houden in elk geval wel van drinken: na iedere maaltijd krijg je (meestal van het huis) een glas Raki of Ouzo. Probeer op je vakantie ook eens zelf te koken en sla de grote supermarkten zoals Carrefour over. Er zijn genoeg kleine winkeltjes met verse, biologische groenten waar je de beste ingrediënten kunt krijgen. Help je de lokale bevolking ook nog eens mee.
Must eat:
- Souvlaki – spiesjes met gegrild vlees
- Moussaka – soort Griekse lasagna met aardappelen, aubergine, gehakt en bechamelsaus
- Tzatziki – frisse yoghurtsaus met dille, munt en knoflook
- Ouzo – sterke drank met anijssmaak
- Raki – huisgestookte drank (oorspronkelijk uit Turkije). Honingraki is het lekkerste.
- Griekse salade – maar bestel altijd “gewoon salade”. Gemaakt van tomaat, ui, olijf, paprika en feta. En een liter olijfolie.
Japan
Denk je aan Japan, dan denk je aan sushi, maar er is nog zoveel meer wat het land te bieden heeft. Zelfs de tafelmanieren zijn bijzonder. Wanneer iemand drinken voor je inschenkt, is het netjes om je glas met beide handen vast te houden en de persoon naderhand te bedanken. Vaak wordt er bij het eten dan sake geserveerd wat eigenlijk hetzelfde smaakt als wodka, maar wordt in tegenstelling tot wodka warm geserveerd.
Must eat:
- Wagashi – Zoetigheid dat wordt geserveerd bij thee, vaak gemaakt van azuki bonen
- Tempura – zie je ook veel terug in andere (Aziatische landen), een krokant brooddeeg waarmee bijvoorbeeld garnalen worden gefrituurd.
- Udon & Soba – typische Japanse soorten noodles
- Yakitori – Japans bier
- Unaki – zoetwater paling
Indonesië
Dan sluit ik toch af met mijn favoriet: Indonesië. Ik heb dit land nu twee keer bezocht en ik verbaas me er elke keer over hoe geïntegreerd eten daar is. ’s Voor zonsopgang gaat men al naar de markt om eten te halen, om vervolgens de hele te koken en zo de hele familie van voedsel te voorzien. Het is alles behalve een eenvoudige manier van eten bereiden en dat is wat het zo heerlijk maakt. De verschillende eilanden hebben een redelijk eigen manier van koken, maar toch is het Indonesische eten overal even kenmerkend. Ik moet wel toegeven dat ik het Indonesische eten heb moeten leren eten omdat er zoveel smaken in voorkwamen die ik eerder nog niet kende. Maar geef het de kans en voor je het weet smeek je om een toko om de hoek. Het eten kan zeer pittig zijn: Spaanse pepers worden ‘tourist chili’ genoemd.
Must eat:
- Soto – een bouillon met verschillende soorten vlees en varieert over de eilanden. Favoriet is toch wel soto ayam, met kip.
- Nasi goreng – hét nationale gerecht van Indonesië: gebakken rijst vaak met ketjap, atjar (ingelegde groenten) en vlees.
- Rendang – een soort curry gemaakt van gesmoord rundvlees. Ultieme comfort food.
- Satay – moet ik dit nog uitleggen?
- Bebek goreng – gebakken eend.
- Black rice pudding – Balinees dessert gemaakt van geweekte zwarte rijst, pandan en kokos
- Gado gado – vegetarisch (bij)gerecht van groente met pindasaus
- Cendol – mierzoet drankje met jelly van rijstbloem, pandan, kokos, palmsuiker en ijs.
- Es buah – eigenlijk een dessert, maar ook als drankje.
Alias zegt
Vandaag word ik wel bediend, eerst een bijdrage van Steven Tor over Changi Village, Singapore en nu jij over eten in onder andere Indonesië en Singapore. Bij het zien van de namen van de gerechten begin ik al te grijnzen, fijne herinneringen. Je kunt als je wilt de hele dag (door blijven) eten. Bij ieder bezoek heb ik de stille hoop om met minder gewicht te vertrekken, dit lukt aardig. De koffer is grotendeels leeg echter de eigenaar van deze koffer…
Susan Poeder zegt
Fijn dat je er zo van genoten hebt. 🙂 Mijn vriend en ik hebben voor dit jaar nog even getwijfeld, maar na het schrijven van dit artikel gaan we toch weer terug naar Bali! Dit maal gestationeerd in een surflodge voor 2 weken. Dankzij het surfen kunnen we goed compenseren voor al het lekkere eten daar. Wat een genot!
Sandor zegt
Leuk stuk. Er zijn echter een aantal foutjes in het artikel geslopen.
Aan Phad Thai wordt een saus toegevoegd waar sap van gedroogde en geweekte tamarinde als ingrediënt in zit (naast vissaus en palmsuiker). Bovendien staat er twee keer achter elkaar ei vermeld als ingrediënt.
Tempura is geen brooddeeg, maar een beslag.
En yakitori is zeer zeker geen bier, maar spiesjes.
🙂