Airport Survival: 7 Tips Voor Een Lange layover8 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Wanneer je een vlucht met een overstap boekt, zul je in veel gevallen een zo kort mogelijke overstaptijd willen. Op die manier ben je korter onderweg en hoef je geen uren te wachten op een luchthaven voor je weer door moet vliegen. Als je overstap op een interessante bestemming is, zou je er echter voor kunnen kiezen om juist een extra lange overstap in te plannen zodat je tussen je vluchten door aan overstapsightseeing (klik) kunt doen.

Soms werkt geen van beide uit zoals je had gepland: er is geen korte overstap beschikbaar, of je wilt wat gaan bekijken tijdens je lange overstap en dat is praktisch erg lastig – bijvoorbeeld door visumverplichtingen of hoge reiskosten van en naar het stadscentrum vanaf de luchthaven. In zo’n geval kun je deze Airport Survival Guide gebruiken: 7 tips om je lange overstap wat draaglijker te maken!

Op mijn afgelopen trip naar Latijns Amerika (klik voor de trip-intro!) had ik door handig gebruik te maken van United Mileageplus (klik) een flink aantal vluchten met de lokale maatschappij Avianca geboekt met telkens lange stops tussen mijn vluchten om zo wat verschillende steden te kunnen bezoeken. Zoals je in mijn review van de regionale business class van Avianca ook al kunt lezen (die review vind je hier, klik), heb ik een aantal prachtige hoofdsteden kunnen bezoeken tijdens mijn overstappen.

Lima Peru
Overstap-sightseeing kan heel leuk zijn! Hier bezocht ik tussen twee vluchten de Peruaanse hoofdstad Lima

Echter, tijdens mijn stop op de luchthaven van San Salvador liep dat anders dan gepland: bij de paspoortcontrole werd een ‘bewijs van uitreizen’ gevraagd en ik liet mijn boarding pass van dezelfde dag zien. Er werd mij verteld dat er extra luchthavenbelastingen van 70 dollar in rekening gebracht zouden worden als ik de transit-zone zou verlaten als overstap-passagier. Samen met de toeristenkaart van 10 dollar en een taxi van ongeveer 50 dollar werd het wel érg duur om van het vliegveld af te gaan…

Ik besloot daarom met mijn staart tussen mijn benen terug te keren naar de airside van de luchthaven en 12 uur door te brengen op Aeropuerto Internacional Monseñor Óscar Arnulfo Romero (in Latijns Amerika doen ze niet aan makkelijke namen voor luchthavens…). Voor de lezers van Ikvliegveel zette ik een aantal tips op een rijtje om je lange overstap wat draaglijker te maken!

El Salvador
Juich niet te vroeg: ondanks deze poster moest ik gewoon weer terug naar de transitzone…

1: Ontdek het vliegveld!

Het eerste wat ik altijd doe als ik een lange overstap heb, is het hele vliegveld proberen te bekijken. Sommige luchthavens zijn véél groter dan je in eerste instantie ziet als je gewoon rond de gate blijft hangen en soms is het mogelijk om alle verschillende terminals en pieren te bezoeken zonder dat je door een checkpoint hoeft. Zo dood je niet alleen je tijd, ook kom je misschien plekken tegen waar je prima kunt vermaken!

Sommige luchthavens (bijvoorbeeld Singapore Changi) maken van hun luchthaven een complete bezienswaardigheid met vlindertuinen, watervallen en glijbanen, maar ook op kleinere (simpelere) luchthavens kun je op je ‘ontdekkingsreis’ leuke plekjes vinden om je overstap sneller voorbij te laten gaan. Sommige luchthavens hebben bijvoorbeeld (zelfs airside) terrassen waar je lekker in het zonnetje kunt zitten en vliegtuigen kunt bekijken – dan gaat de tijd een stuk sneller dan wanneer je urenlang op je horloge zit te staren bij je gate…

Guaraní International Airport Paraguay
Mijn 7 uur lange overstap op het saaie Guaraní International Airport in Paraguay ging een stuk sneller door een zonnig dakterras met uitzicht op de landingsbaan!

2: Vraag wat je luchtvaartmaatschappij te bieden heeft

Het kan nooit kwaad om je even te melden bij een transferdesk van je luchtvaartmaatschappij als je een lange layover hebt. Veel maatschappijen bieden namelijk iets aan om hun passagiers die een lange overstap hebben te vermaken. Een aantal airlines (waaronder uit eigen ervaring in ieder geval Emirates, Etihad en Saudia) geeft voedselvouchers of maaltijden aan passagiers die lang op hun vlucht moeten wachten.

Sommige airlines gaan nog een stapje verder: zo geeft Singapore Airlines 20 tot 40 Singapore dollar aan winkeltegoed aan hun overstappende passagiers! Ook zijn er luchtvaartmaatschappijen die het beste voor hebben met hun passagiers en ze zelfs een hotelkamer aanbieden op of nabij de luchthaven. Onder meer Turkish Airlines, Qatar Airways, Gulf Air, China Eastern Airlines en Royal Jordanian schrijven over gratis transithotels op hun website – check in zo’n geval wel altijd even de voorwaarden!

Maaltijd Saudia
Saudia deelt een aantal keer per dag maaltijden uit aan hun overstappende passagiers – ze houden zelfs je special meal-voorkeuren uit je boeking aan!

3: Zoek een lounge

De meest comfortabele manier om te wachten op je vlucht is naar mijn idee het wachten in een mooie lounge. Via een app als Loungebuddy (klik) krijg je een mooi overzicht van de lounges op de luchthaven waar je op je vlucht wacht. Ook als je economy class vliegt en geen frequent flyer-status hebt, kun je in veel gevallen tegen betaling van de faciliteiten van een lounge gebruik maken.

Vaak kost toegang tot een lounge rond de 30 euro en dat is zeker bij een lange overstap in veel gevallen zeker de moeite waard: je hebt niet alleen een rustigere, meer comfortabele plek om op je vlucht te wachten, ook kun je onbeperkt gebruik maken van eten en drinken – wat je er gezien de hoge prijzen op luchthavens al snel uit hebt!

Als je op een grote luchthaven bent, kun je gaan loungehoppen: met een business class-ticket of een frequent flyerkaart van een bepaalde alliantie kan je in veel gevallen namelijk alle lounges van dezelfde alliantie bezoeken. In zo’n geval vliegt de tijd meestal voorbij!

4: Ga winkelen

Sommige luchthavens zien er tegenwoordig uit als volwaardige shopping centers: van kledingwinkels tot grote zaken met reisaccessoires en de welbekende duty free-winkels – je vindt van alles op de meeste luchthavens! In veel gevallen liggen de prijzen (zeker wat betreft kleding) erg hoog, maar toch kan je op de meeste luchthavens prima shoppen als je goed op de aanbiedingen let.

Zeker als je geïnteresseerd bent in wat luxere, exclusievere dranken, kan je op een luchthaven vaak goed terecht: bijna alle grote duty free winkels hebben een specialist in huis die je van alles kan vertellen over verschillende soorten dranken, hun herkomst en de smaak. In veel gevallen kun je een flink aantal van deze dranken proeven om een keer een wat bijzonderdere drank te kiezen dan de standaard literfles goedkope rum of gin die je normaal snel even meepakt uit zo’n winkel ;-)!

Voor de vrouwelijke reiziger geldt dat veel cosmeticawinkels ook de tijd willen nemen voor een uitgebreid advies inclusief samples: daarmee kun je toch zo weer een half uur tot een uur van je layover vullen!

Whisky tasting
Je kunt je lange layover bijvoorbeeld gebruiken om verschillende soorten whisky te proeven en weloverwogen een keer een wat exclusievere fles te kopen dan de standaard ‘actiewhisky’ bij de lokale drankenhandel. (Foto: Edinburgh Airport)

5: Ga vliegtuigen spotten

Ook als je van jezelf geen fanatieke vliegtuigspotter bent, kan het erg leuk zijn om op een luchthaven eens te kijken wat voor vliegtuigen en maatschappijen je ziet. Grote kans dat je hele andere maatschappijen en vliegtuigtypes ziet dan je normaal op Schiphol of Zaventem voorbij ziet komen! Ook als je geen dakterras hebt kunnen vinden, kun je ongetwijfeld wel een plekje vinden waar je een mooi uitzicht op de taxi- of landingsbanen hebt. En anders kun je altijd bij de gates gaan kijken voor een leuke close-up!

Tip: kijk op de vertrekborden of je exotische bestemmingen en maatschappijen ziet staan en ga naar de desbetreffende gate om te zien of er inderdaad een ‘spannend vliegtuig’ staat!

Kulula Flying 101
Die zie je niet dagelijks op Schiphol!

6: Zoek een supermarkt

Iedereen weet dat luchthavens zich qua prijs soms kunnen meten aan de meest exclusieve hotels en nachtclubs: je moet soms een fortuin neerleggen voor een drankje en een eenvoudige snack. Zeker als je een flink aantal uren moet wachten op een vliegveld, ontkom je er niet aan dat je een keer wat wilt eten of drinken. En wie zit er dan te wachten op een sandwich van meer dan een tientje en een biertje van 7 euro!?

Gelukkig hebben veel (grote) luchthavens een supermarkt(je) waar je voor een fractie van die prijs wat te eten en te drinken kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan de AH to Go op Schiphol Plaza of de Delhaize in de aankomsthal van Zaventem: de prijzen liggen daar ver onder het vliegveldgemiddelde. Vaak zit een supermarkt op een vliegveld landside en zul je dus wel op een luchthaven moeten zijn waar je van de airside af kunt.

7: Laat je omboeken

Mocht je nou écht op een ontzettend saai vliegveld zijn beland, dan kan je altijd nog kijken of het mogelijk is om omgeboekt te worden naar een eventuele eerdere vlucht naar je eindbestemming. Sommige airlines bieden hun passagiers aan om gratis (of tegen een kleine vergoeding) op een eerdere vlucht gezet te worden – zeker Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen staan hierom bekend.

Ook bij luchtvaartmaatschappijen die geen officiële policy hebben met betrekking tot het omboeken op een eerdere vlucht kan het zeker geen kwaad om het te proberen: zo ben ik bij de Zuid-Amerikaanse maatschappij LAN een aantal keer zonder problemen op een eerdere vlucht geplaatst, zélfs op awardtickets!

LAN A320
LAN heeft mij 5 keer kosteloos omgeboekt op een eerdere vlucht die last-minute beschikbaar werd. ‘Vriendelijk vragen’ is hier het devies!

Reacties

  1. M zegt

    Leuk artikel en goed om te weten waar je recht op hebt.
    Bij Sri Lankan, krijg je bij een wachttijd van 8 uur of meer een hotel+gratis transit visum. Echter alleen als je expliciet aamgeeft waar je recht op hebt bij de transfer balie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *