Hilton Colón Guayaquil

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Nadat ik op een handig in elkaar gezet awardticket in 11 vluchten een aantal hoofdsteden in Midden- en Zuid-Amerika had bezocht (een review van die vluchten lees je hier (klik)) was het tijd om langere tijd op één bestemming te blijven.

Omdat ik in het verleden veel landen in Latijns Amerika al had bezocht, viel de keuze op Ecuador: daar was ik slechts een keer een paar dagen tussen twee vluchten door geweest. In drie weken trok ik backpackend van hostel naar hostel door dit schitterende land op de evenaar – een prachtige ervaring!

Na 3 weken slapen in slaapzalen en douchen met koud water zonder waterdruk, was ik wel weer toe aan wat comfort. Ik besloot dan ook mijn laatste dagen in een hotel in plaats van een hostel door te brengen voordat ik weer verder zou vliegen.  Ik zou vanuit de grote havenstad Guayaquil weer richting Midden-Amerika vliegen, dus ik ging op zoek naar een comfortabel (maar betaalbaar) hotel in deze stad aan de rivier de Guayas.

Hoewel Ecuador telkens erg goedkoop was, vielen de prijzen in Guayaquil erg tegen: zelfs een eenvoudig bed and breakfast, dat in de rest van het land nog geen 10 dollar had gekost, kostte al ruim 30 euro. Het leek me tijd om eens te kijken naar de mogelijkheden met hotelpunten!

Toevallig had Hilton Hhonors op dat moment een actie waarop je 100% bonuspunten zou krijgen bij aankoop van punten. In combinatie met een ‘points & cash’-award betekende dat dat ik ongeveer 50 euro per nacht zou betalen in het Hilton Colón Guayaquil. Een stuk duurder dan de andere overnachtingen die ik op die reis had gehad, maar het leek me een goede deal: als Hilton Hhonors Diamond-member zou ik namelijk gratis ontbijt en gratis loungetoegang krijgen, wat de kosten voor mij wat rechtvaardigde.

Aankomst en Check-In

Na busrit van ongeveer 6 uur (zonder airco!), kwam ik aan op het grote en efficiënte busstation van Guayaquil. Ik pakte mijn backpack en liep naar de taxistandplaats, waar ik binnen een minuut in een taxi zat. Ik wist dat het Hilton Colón Guayaquil vlakbij het busstation lag, dus ik vroeg de taxichauffeur de meter aan te zetten en me daar naartoe te brengen.

De chauffeur wilde de meter niet aanzetten en na wat over en weer discussiëren wilde hij me wel voor 3 dollar brengen – vooruit dan maar! Onderweg probeerde hij me nog een ander hotel aan te praten, maar ik hield stug vol en binnen 5 minuten stond ik voor de deur bij het Hilton. Wel jammer dat ze in Guayaquil geen Uber hebben, dat was waarschijnlijk een stuk soepeler gegaan allemaal…

Hilton Colon Guayaquil
De voorkant van het Hilton Colón Guayaquil

In mijn korte broek liep ik met mijn backpack op richting de ingang van het hotel, waar ik tegen gehouden werd door de beveiliging: ‘U kunt beter naar een goedkoper hotel gaan!’. Kennelijk was er een vrij strikt anti-backpackersbeleid in het hotel. Ik legde uit dat ik een reservering had en ik mocht naar binnen als ik beloofde dat ik meteen op mijn kamer een lange broek aan zou trekken – vooruit dan maar ;-)!

De lobby van het hotel was ruim en licht en was helemaal tot de bovenste verdieping open. Aan de linkerkant van de lobby was een groot zitgedeelte (waar niemand zat) en aan de rechterkant bevond zich de receptie.

Ik liep naar de receptie toe en werd meteen vriendelijk te woord gestaan. Ik legde mijn paspoort en Hilton Hhonors-kaart op de balie en er werd wat getypt in de computer. ‘Meneer, bedankt dat u een loyaal lid van ons programma bent. U heeft uiteraard een upgrade gekregen en u mag inchecken in de executive lounge op de 9e verdieping’.

Zo gezegd, zo gedaan: ik nam de lift naar boven en ik werd meteen toen ik uit de lift kwam ontvangen door twee vriendelijke dames van de executive lounge die me bij naam welkom heetten in het Hilton Colón Guayaquil. Ze begeleidden me naar de receptie in de lounge en onder het genot van een koud drankje werd ik ingecheckt.

Naast de gewone incheckformaliteiten, werd er uitgelegd wat ik als extra’s kreeg als Hilton Hhonors Diamond member: ik mocht uiteraard gebruik maken van de executive lounge, ik kreeg 50 dollar aan eet- en drinktegoed voor in het hotel en ik mocht gebruik maken van gratis vervoer naar de stad of het vliegveld. Verder werd er benadrukt dat ik ‘voor wat dan ook’ gebruik mocht maken van de receptie van de lounge: van het omboeken van vliegtickets tot het maken van restaurantreserveringen – erg vriendelijk!

Hilton Colon Guayaquil lobby
Uitzicht op de lobby vanuit de executive lounge

De Kamer: Executive King Room

Vanuit de lounge liep ik richting mijn kamer, die (zoals in mijn Hilton Hhonors-profiel staat aangegeven) op een hoge verdieping, ver van de lift lag. De kamer was precies zoals je die van een Hilton-hotel (waar ook ter wereld) verwacht: comfortabel, van een prima grootte maar niet bijzonder qua inrichting of vormgeving:

Hilton Colón Guayaquil executive room
De Executive King room

Op het tafeltje bij het raam stonden chocolaatjes te wachten als welkomstgeschenk en verder lag er een welkomstbrief die nog een keer de voordelen van de executive room uitlegde.

Welcome amenity hilton guayaquil
Welkom!

In de kamer waren de standaardfaciliteiten te vinden: een lekkere stoel, een bureau en een televisie.

In de badkamer bevonden zich een bad-douchecombinatie, een grote wastafel en badproducten van een voor mij onbekend merk. Op de reflectie in de spiegel is te zien dat ik blij ben als een kind dat ik eindelijk weer een badkamer voor mezelf heb in plaats van een gedeelde badkamer in een hostel ;-).

Vanuit mijn kamer had ik uitzicht op het stadscentrum in de verte en -heel erg leuk- op de startbaan van de luchthaven van Guayaquil. Ik kon dus onder het genot van een kopje koffie vanuit mijn kamer vliegtuigen kijken – wat wil je nog meer?!

Hilton Guayaquil executive room
Vliegtuigen kijken vanuit mijn kamer

Faciliteiten van het Hilton Colón Guayaquil

Het Hilton Colón Guayaquil had uiteraard ook meer dan genoeg faciliteiten om mijn verblijf erg comfortabel te maken: zo was het direct vanuit de lobby mogelijk om een winkelcentrum in te lopen en had het hotel een uitgebreide spa om vervolgens uit te rusten van een dagje shoppen. Buiten was een zwembad met een zwembadbar en een groot aantal ligbedden.

Hilton colon guayaquil

De executive lounge van het hotel had de hele dag door koffie, frisdrank en wat snacks en gebakjes staan en ’s avonds waren er een paar bier- en wijnsoorten te vinden. ’s Avonds werd ook de snackselectie wat uitgebreider, waardoor het daar prima verblijven was!

Naast het binnengedeelte van de lounge was er ook een terras, waar je heerlijk in het zonnetje de opstijgende en landende vliegtuigen van de luchthaven van Guayaquil kon bekijken onder het genot van een glas wijn of kop koffie.

Verder waren er in het Hilton Colón Guayaquil 4 restaurants en 2 bars te vinden. Eén van de bars had iedere avond livemuziek en ik besloot dan ook mijn food & beveragevoucher daar in te wisselen voor een lekkere sandwich met friet en wat drankjes – dat vond ik gezelliger dan in één van de wat chiquere restaurants van het hotel.

’s Ochtends maakte ik gebruik van het ontbijtbuffet in het restaurant, dat voor Hilton Hhonors Gold en Diamond-leden gratis is. Het ontbijtbuffet was erg uitgebreid, met veel warme en koude gerechten. De service was net als in de rest van het hotel uitermate vriendelijk. Ik zat geen seconde zonder koffie en tot twee keer toe kwam er een manager vragen of alles naar wens was en of ik nog tips en aanbevelingen had voor een volgende keer.

Locatie

Nadat ik even bij de executive lounge langs was gegaan om wat tips voor sightseeing te vragen, ging ik gewapend met mijn (door de loungemedewerker) volgeschreven stadsplattegrond van Guayaquil naar de lobby, waar een hotelbusje op mij stond te wachten. Het Hilton Colón Guayaquil ligt in feite meteen naast het vliegveld met in de directe omgeving alleen wat kantoorgebouwen.

Naar het stadscentrum is het ongeveer 5 minuten rijden zonder verkeer – een taxirit die ongeveer 3 tot 5 dollar zou kosten, maar die door het busje van het hotel voor mij gelukkig gratis was. De locatie is voor sightseeing dus niet ideaal, omdat je altijd een taxi nodig hebt om ergens te komen.

Gelukkig zijn de meeste bezienswaardigheden in het centrum van Guayaquil wél op loopafstand en kun je je dus prima een volle dag vermaken zodra je eenmaal in het centrum bent. Zeker met de tips van de vriendelijke dame uit de executive lounge was het erg leuk om twee middagen in Guayaquil rond te lopen.

Door de ligging van het hotel vlakbij de luchthaven en het busstation is het hotel wél ideaal om te verblijven voor of na een lange vlucht of busrit. Zeker als je vanuit Europa naar de Galapagoseilanden wilt, is een overnachting in Guayaquil bijna onvermijdelijk – het Hilton Colón Guayaquil is in dit geval een perfect hotel om een nachtje te slapen tussen twee vluchten!

Conclusie

Het was heerlijk om na een paar weken backpacken weer even in een full-service hotel te verblijven. Het Hilton Colón Guayaquil had alle faciliteiten die ik me kon wensen en de service was telkens ontzettend goed. Als Hilton Hhonors Diamond-member kreeg ik veel voordelen, wat het verblijf extra aangenaam maakte. Het was fijn dat ik dit hotel goedkoop kon boeken via de Hilton Hhonors-bonuspunten promotie, want het gebruikelijke tarief van 150 dollar voor een gewone kamer of 250 dollar voor een executive room was wel érg duur geweest…

Benieuwd naar het vervolg van mijn reis door Latijns Amerika? Houd dan Ikvliegveel in de gaten!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *