Transavia gaat meer recyclen aan boord2 min leestijd

Toestel van Transavia op de luchthaven van Rotterdam The Hague (Bron: Rotterdam The Hague Airport)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Low cost carrier Transavia wil vanaf 2030 geen restafval meer hebben aan boord. De maatschappij gaat daarom vanaf nu meer recyclen aan boord. Alle plastic, metaal en drankkartons worden sinds deze apart ingenomen. Met deze maatregel verwacht Transavia het restafval op korte termijn met 50% te verminderen.

Minder restafval

Eerder begon Transavia al het met apart inzamelen en recyclen van gebruikte koffiebekers. Deze worden vervolgens apart verwerkt op de luchthaven van aankomst. Dit helpt natuurlijk al mee om het volume restafval te verkleinen. Echter ging TUIfly in 2017 al veel verder dan dat. Bekertjes, flesjes en blikjes ging toen al zo veel mogelijk gescheiden de afvalbak in. TUI werkt hiervoor samen met onder meer Schiphol, Eindhoven Airport en de lokale afvalverwerker. Corendon deed eerder ook al proeven om afval beter de scheiden aan boord.

Toestellen van KLM en Transavia op Schiphol (Bron: KLM)

Nu ook PMD-afval scheiden

Transavia vond het blijkbaar ook tijd om het serieuzer aan te pakken. Per deze week is de low cost carrier dan ook overgegaan op het scheiden van plastic, metaal en drankkartons. Het gaat wel om het afval dat afkomstig is van dranken. Het gaat dan om alle PET-flessen, PET-glazen, drinkkartons en blikjes. De maatschappij stelt zich te moeten houden aan strenge Europese regels rondom afval in het vliegtuig en daardoor goed te moeten kijken naar wat wel en niet kan.

Met het scheiden van plastic, metaal en drankkartons zetten we nu een grote stap in het terugdringen van restafval aan boord. Hiermee komt onze Zero Waste doelstelling een stuk dichterbij. We zien ook dat onze passagiers hier steeds vaker om vragen. – Daan Pijzel, hoofd Dienst Cabine bij Transavia. 

Transavia heeft als doel om in 2030 geen restafval meer aan boord te hebben. Het is daarom nodig om samen te werken met leveranciers om het probleem bij de bron aan te pakken. De airline pleit ook voor een aanpassing van de regels om makkelijker te kunnen bijdragen aan recycling. Klaarblijkelijk staan de regels nog in de weg om verdere stappen te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *