5 tips voor het kiezen van een American Express kaart6 min leestijd

American Express Gold Card

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

American Express biedt in Nederland meer dan 10 verschillende kaarten aan. Heel wat te kiezen dus! Maar ga je voor een gratis betaalkaart of juist voor één van de duurste? Elk type Amex kaart biedt weer andere voordelen en privileges. Om je een beetje op weg te helpen delen we in dit artikel 5 tips voor het maken van de juiste keuze voor een American Express kaart.

Flying Blue of niet?

De American Express kaarten in Nederland zijn in te delen in 3 categorieën. Allereerst zijn er de reguliere kaarten. Daar is keuze uit de Blue, Green, Gold of Platinum Card. American Express biedt ook zogenaamde co-branded opties. In Nederland is dat in samenwerking met Flying Blue. Er is keuze uit de Flying Blue Entry, Silver, Gold en Platinum Card. Tot slot zijn er ook nog betaalkaarten voor zakelijke gebruikers. Deze Business Cards zijn beschikbaar in de varianten Business Entry, Green en Gold, en Corporate en Corporate Gold Card. 

Alle 13 kaarten hebben een andere prijs en bieden ook weer andere voordelen. Welke soort kaart je kiest hangt af van je persoonlijke situatie. Vlieg je vaak met KLM, Air France, Transavia of andere SkyTeam airlines? Dan zijn de Flying Blue Amex kaarten interessant. De kaart biedt extra XP. En je kunt met je uitgaven Flying Blue miles sparen. Dat levert je tot 1,5 mile per euro op. Met uitgaven bij KLM, Air France en Hertz is dat zelfs tot 2 miles per euro. 

Flying Blue American Express Platinum Card KLM Air France

Niet zo’n fan van Flying Blue? Dan is de keuze voor de reguliere American Express Cards misschien beter. Elke bestede euro levert dan 1 zogenaamde Membership Rewards punten op. Deze zijn te gebruiken voor bijvoorbeeld het afbetalen van je uitgaven. Maar je kunt ze ook inwisselen voor punten bij diverse airline- en hotelprogramma’s. Bij de American Express Platinum Card krijg je in tegenstelling tot de Flying Blue kaarten ook statussen bij hotelprogramma’s. Verder is het Privium Plus en PriorityPass Prestige pakket inbegrepen.

Ben je ondernemer en wil je je medewerkers een betaalkaart voor zakelijke uitgaven geven dan zijn de Business kaarten het handigste.

Uitgaven optimaliseren

Een American Express kaart moet je natuurlijk alleen aanschaffen als je verwacht redelijk wat uitgaven met de kaart te gaan doen. De meeste kaarten zijn namelijk niet gratis. En voor de kaarten die wel gratis zijn geldt een minimale jaarlijkse besteding. Uiteraard zijn vooral de grotere uitgaven interessant. Deze leveren namelijk meer punten op. Denk bijvoorbeeld aan vliegtickets, hotelverblijven, huishoudelijke apparaten, laptops en telefoons. 

Tegelijkertijd kunnen dagelijkse of wekelijkse uitgaven natuurlijk ook aantikken. American Express wordt bijvoorbeeld ook geaccepteerd bij winkels als Jumbo, Aldi en HEMA, maar ook NS, NS International, GVB, Arriva en Schiphol Parking. Het is dus slim om te checken of je met Amex kunt betalen bij de winkels waar je vaak komt. 

American Express Gold Business Card (Bron: American Express)

De Membership Rewards punten die te verdienen zijn op uitgaven met de reguliere American Express kaarten zijn te gebruiken als een soort van cashback. De punten staan namelijk voor een bepaalde waarde. Let wel dat dit relatief weinig waarde voor je punten oplevert als je ze gebruikt om je uitgaven te betalen. Het is slimmer om de punten in te zetten voor vliegtickets of hotelovernachtingen via Amex Travel.

Extra kaarten

De meeste American Express kaarten geven de mogelijkheid om extra kaarthouders te registeren. Dat kan bijvoorbeeld een familielid zijn. Ga je voor een dure kaart, dan zou je op deze manier de kosten kunnen delen. De extra kaarthouders profiteren namelijk ook van diverse voordelen. Let erop dat het mogelijk is dat niet alle voordelen van de hoofdkaarthouder ook voor de extra kaarthouders gelden. Dit verschilt per kaart. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de uitgaven van de extra kaarthouders ook van de rekening van de hoofdkaarthouder worden afgeschreven.

Welkomstbonus en kaartupgrade 

De timing van de kaartaanvraag kan ook nog wat opleveren. Zo zijn er regelmatig zogenaamde sign-up bonussen waarbij je makkelijk een flink aantal punten of miles kan verdienen. American Express biedt nieuwe klanten op dit moment bijvoorbeeld een bonus van tot 60.000 Flying Blue miles. 

Een andere tip voor het aanschaffen van een American Express kaart is om niet gelijk voor de duurste kaart te gaan. Dat heeft 2 voordelen. Laten we het voorbeeld van de Flying Blue American Express Gold Card nemen. Deze is minder duur dan de Platinum Card. Dit geeft de mogelijkheid om tegen lagere kosten de kaart uit te proberen met veel van de voordelen die de Platinum Card ook biedt. 

Beeld medewerkers Amex (Bron: American Express)

Bevalt de kaart? Dan kun je alsnog ‘upgraden’ naar de Flying Blue American Express Platinum Card. Het is vooral slim om dan gebruik te maken van de upgradebonus. Het is bijvoorbeeld regelmatig mogelijk om tot 60.000 bonusmiles te krijgen. In het geval van de reguliere Amex kaarten kan dat zelfs oplopen tot 75.000 bonuspunten

Referral bonus

Heb je mensen in je familie- en/of vriendenkring die geïnteresseerd zijn in een betaalkaart van American Express? Dan is er nog een tip die een rol kan spelen bij je keuze. Het is namelijk regelmatig mogelijk om een flinke bonus te verdienen door familie, vrienden en bekenden aan te dragen als nieuwe Amex klant. Iemand die langer dan 12 maanden geen klant is geweest bij American Express geldt ook als ‘nieuw’. 

Voor de referrral bonus geldt: hoe duurder de kaart, hoe meer bonuspunten je krijgt. Zo levert een referral voor de American Express Platinum Card doorgaans meer op dan voor de Gold Card. Bij de reguliere kaarten krijg je Membership Rewards punten. En bij de Flying Blue kaarten gaat het om miles. Uitnodigen gaat via een speciale link in de Amex app of op de website. 

Bron foto’s: American Express