Dit zijn de voordelen van de goedkoopste American Express kaart5 min leestijd

American Express kaarten op een tafel (Bron: Unsplash / CardMapr)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

American Express biedt in Nederland tegenwoordig drie soorten kaarten in allerlei varianten. Zo is de metalen American Express Platinum Card erg populair, mede door de Loungebox die je erbij krijgt op Schiphol. Maar ook de co-branded Flying Blue kaarten zijn in trek. Maar, hoe meer voordelen, hoe hoger de prijs. Daarom kijken we ook eens naar de goedkoopste American Express kaart. Want er zijn enkele interessante voordelen die je kunt krijgen tegen de laagste maandprijs of zelfs helemaal voor niets! In dit artikel zoeken we het voor je uit.

American Express kaarten in Nederland

In Nederland biedt American Express grofweg drie soorten kaarten. Allereerst zijn er de reguliere Amex kaarten en de co-branded Flying Blue kaarten. Daarnaast zijn er ook speciale zakelijke kaarten. Voor elke soort kaart kun je weer kiezen uit verschillende varianten. De Amex Flying Blue kaarten zijn er bijvoorbeeld in een Entry, Silver, Gold en Platinum variant. Uiteraard met elk een bijpassend prijskaartje. Tegelijkertijd geldt ook dat hoe mee je betaalt, hoe meer voordelen je krijgt.

Goedkoopste American Express kaart

Maar de centrale vraag in dit artikel is: welke American Express kaart is het goedkoopste en wat levert die kaart je dan op qua voordelen? Als we kijken naar de drie verschillende soorten kaarten dan is steeds de instapvariant het goedkoopste.

De reguliere American Express Blue Card kost in principe € 0 per jaar en is daarmee de goedkoopste kaart. Echter, er is wel de voorwaarde dat je minimaal € 3.000 per jaar uitgeeft. Anders worden er alsnog lidmaatschapskosten in rekening gebracht. Over hoeveel die kosten dan bedragen schrijft het Amerikaanse bedrijf dat het om € 35 per jaar gaat.

De Flying Blue Entry Card is de instapversie van de Nederlandse Amex co-branded kaarten. Hiervoor betaal je € 36 per jaar. Bij de zakelijke kaarten is de Business Entry Card de goedkoopste. Deze kaart kost € 50 per jaar. Iets meer dan de niet-zakelijke kaarten dus. In dit artikel laten we overigens de zakelijke kaarten verder buiten beschouwing, omdat dit voor de meeste reizigers niet van toepassing zal zijn.

American Express The Blue Card

The Blue Card is met een jaarbijdrage van € 0 dus de goedkoopste American Express kaart. Het kost je in principe geen lidmaatschapsgeld als je in een jaar tijd minimaal € 3.000 euro uitgeeft met de kaart. Daarmee is de kaart dus de goedkoopste van alle Amex kaarten die in Nederland beschikbaar zijn. Maar de vraag is natuurlijk welke voordelen deze ‘gratis’ kaart dan daadwerkelijk oplevert. Laten we daar eens naar kijken.

Het belangrijkste voordeel ten opzichte van normale betaalkaarten van andere banken is de mogelijkheid om Membership Rewards (MR) punten te verdienen. Je verdient 1 punt per € 2 die je uit hebt gegeven. MR punten kun je gebruiken om je maandelijkse uitgaven (deels) mee af te lossen, maar je kunt ze ook inwisselen voor giftcards of punten van HEMA of Jumbo. Daarnaast zijn de punten om te wisselen naar miles bij negen frequent flyer programma’s, waaronder Flying Blue, British Airways Executive Club en Singapore Airlines KrisFlyer. Zo kun je met je uitgaven dus sparen voor vliegtickets en upgrades bij je favoriete airline.

Naast het verdienen van punten biedt The Blue Card ook diverse zekerheden en verzekeringen. Een daarvan is de mogelijkheid om een betaling van een internetbestelling terug te laten draaien als deze niet afgeleverd wordt. Verder zijn aankopen verzekerd tegen schade en diefstal. Ook krijg je een aanvullende reisongevallenverzekering voor jezelf, je partner en kinderen. Het betreft een wereldwijde verzekering bij reisongevallen, voorwaarde is wel dat de reis of verblijf is betaald met de kaart. Al deze voordelen zijn natuurlijk wel aan voorwaarden gebonden. Check voor de actuele voorwaarden website van American Express.

Beeld medewerkers Amex (Bron: American Express)

Interessante American Express promoties

Als je echt de goedkoopste American Express kaart wil gebruiken dan kun je dit dus zonder kosten doen, mits je voldoende uitgeeft in en jaar en elke maand op tijd afbetaalt. Echter zijn er regelmatig ook interessante promoties te vinden. Zo krijg je op dit moment tijdelijk The Green Card het eerste jaar gratis, t.w.v. € 66. Daarna betaal je € 5,50 per maand. Bij deze kaart verdien je 1 punt per € 1 die je uitgeeft, tweemaal zoveel dus in vergelijking met The Blue Card.

Bij de Flying Blue kaarten geldt iets vergelijkbaars. De Flying Blue Silver Card is namelijk ook het eerste jaar gratis t.w.v. € 75. Daarna betaal je € 6,25 per maand. Bij de Silver Card krijg je 15 XP en een welkomstbonus van 2.500 Flying Blue miles. Je spaart 0.8 mile per uitgegeven euro en 1 mile per uitgegeven euro bij KLM, Air France of Hertz. De Silver Card is dus in ieder geval het eerste jaar aantrekkelijker dan de Flying Blue Entry Card.

Conclusie goedkoopste American Express kaart

De goedkoopste American Express kaart is dus The Blue Card. Deze is kosteloos als je minimaal € 3.000 per jaar uitgeeft en biedt diverse voordelen. Het meest interessante voordeel is natuurlijk het sparen van Membership Rewards punten die je kunt inwisselen voor onder meer vliegtickets en upgrades.

Als je niet te veel uit wil geven aan een creditcard dan is het ook slim om te kijken naar de American Express The Green Card en de American Express Flying Blue Silver Card. Deze zijn namelijk tijdelijk het eerste jaar gratis en bieden net wat meer voordelen. Het tweede jaar kun je altijd weer ‘downgraden’ naar de goedkopere/gratis variant.

Hieronder een overzicht van de actuele American Express promoties voor de genoemde kaarten (inclusief de aanmeldlinks):

Reacties

  1. randombear zegt

    M.b.t. de jaarlijkse kosten voor de Blue Card, uit het “Overzicht Kaartlidmaatschapsbijdragen (geldig vanaf 12 januari 2023)” op de American Express website: “Bij een minimale besteding van € 3.000 per jaar. Anders kost de kaart € 35 per jaar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *