Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Ik hou van luxe hotels en het vliegen in business class. Maar een andere kant van me houdt van avontuur en ik ga er dan ook met regelmaat op uit met een rugzak. Zo trok ik in mei dit jaar nog voor 3 weken met een backpack door Sri Lanka. Coolblue bood ons recent de kans om de Nomad Karoo 60L backpack uit te proberen in de praktijk. Ik stond uiteraard op de eerste rij als vrijwilliger om hem te testen en jullie een kritische review te geven.
Eerste indruk
Ik investeer graag in goed materiaal: het gaat langer gewoon mee. Op het moment dat ik de Nomad Karoo in handen kreeg, wist ik dat ik kwalitatief spul had. De Karoo is verkrijgbaar in twee maten: 60 liter of 70 liter. Vind je blauw niets en ga je liever voor groen hebben ze deze ook in 70 liter. In deze praktijktest heb ik de 60 liter versie aan de tand gevoeld.
De keuze qua volume van een rugzak is persoonlijk. Door de jaren heen heb ik geleerd om minder spullen mee te zeulen dan de doorsnee reiziger. Wanneer je voor een kleiner formaat kiest komt dit vanzelf en zal je aan moeten leren nog slimmer in te pakken. Die 10 liter kan namelijk al een groot verschil aan gewicht opleveren. Denk aan je rug en schouders die het gewicht moeten dragen: hoe minder hoe comfortabeler!
Bij een goede rugzak wordt het meeste gewicht gedragen door de heupbanden. Door deze correct af te stellen, ontlast je je schouders. Hier ondervond ik het enige minpuntje van de Karoo 60. Ik ben 1m96 groot en ook als ik het harnas op de grootste stand had afgesteld, vond ik het lastig de juiste balans te vinden. De doorsnee persoon is wat kleiner van gestalte en dan zullen de comfortabele heupriemen prima passen. Gouden tip: als je voor het eerst gaat “backpacken”, vraag dan raad bij iemand hoe je de rugzak afstelt op jouw lichaam! Wie weet heb je zoals ik net een maatje groter of kleiner nodig dan gangbaar is.
Functionele indeling
Nomad heeft een doel voor ogen gehad: een goede, praktische rugzak. Zonder teveel franjes of fantasietjes, hij is gewoon functioneel. Zoals je kan zien op de onderstaande foto’s zitten er talloze riemen aan om de Karoo naar wens af te stellen. Niet alleen om hem te dragen, maar de riemen doen ook dienst als compressiemiddel.
Aan elke zijkant zit een groot opbergvak die voorzien zijn van ritsen. Hier kun je eventueel een grote waterfles in kwijt of wat losse kleding. Ik zou het niet aanraden om er een waterfles in te doen. Waarom niet? Een fles van een liter, weegt een kilo en als je dan aan de andere kant enkele lichte spullen in het vak zou doen, hangt je rugzak uit balans. Pak dus slim in, en mocht je ervoor kiezen water mee te dragen, zorg er dan voor dat dit aan de andere kant gebalanceerd wordt. Aan beide kanten is ook een lus voorzien om eventuele wandelstokken vast te zetten.
Naast de vakken is de backpack op de achterkant uitgerust met een handig elastiek. Hier kun je bijvoorbeeld je regenjack of trui onder kwijt, of iets aan vast haken. In de rechterheupdrager zit een klein gewatteerd vak waar je een telefoon of kleine portemonee in kwijt kan. Onderaan de grote zijvakken met rits zit aan iedere kant ook een mesh zak. Hierin kan je talloze dingen kwijt. Ik gebruikte het voor een reflecterend jack, zaklamp, muts en een plastic zakje met wat kleine spullen erin.
Hierboven kunnen jullie een close up zien van het verstelbare harnas. Ontzettend makkelijk in gebruik en als ie eenmaal vast zit, dan komt ie niet meer los. Tevens kan je zien dat er een stevige padding op de rug zit met tussenruimte voor ventilatie. Ideaal als je naar een warme bestemming gaat een stevige zweter bent.
Grote vakken!
Het binnenvak heeft een zee aan ruimte. En in tegenstelling tot wat er op de site staat aangegeven is er wel ruimte voor een waterreservoir. Er is zelfs een opening in de rugzak om de slang hiervan naar buiten te leiden.
Onderaan is er nog een groot vak met rits voorzien. Hierin kun je bijvoorbeeld een slaapzak kwijt of andere spullen die je onderweg niet veel zou gebruiken. Alle vakken zijn afsluitbaar met stevige ritsen. Het mooie is dat er helemaal onderaan de rugzak een ingebouwde regenhoes/flight bag zit. De meeste rugzakken hebben tegenwoordig wel een regenhoes, maar die van de Nomad Karoo is voorzien van een extra rits waardoor de regenhoes in een flight bag verandert, ideaal!
De Karoo heeft aan de voorkant een dubbele rits en klitteband afsluting. Op deze manier krijg je toegang tot het grote vak aan de binnenkant. Zo hoef je niet iedere keer de rugzak langs de bovenkant te openen om toegang te hebben tot je bagage. En dit zorgt er ook voor dat al je spullen makkelijk in te pakken zijn.
Ik ben mezelf momenteel fysiek aan het voorbereiden voor een wandeltocht van 100km en trek er regelmatig op uit. Normaal gezien doe ik dit met een zo licht mogelijke rugzak. Op die manier ontzie ik m’n gewrichten een beetje. Maar wat is nou een review als je het product niet aan een degelijk test onderwerpt?
Hieronder een impressie van wat er allemaal in de rugzak verdween voor een lange wandeltocht…
Erop uit
Ik krijg altijd een beetje gezonde stress voor een leuk avontuur. Zo ook deze avond, humeur zat goed en tot ieders verbazing dronk ik enkel water tijdens een BBQ op kantoor. Ja ik moest nog een eindje gaan wandelen… Zelfs met een volle rugzak was het comfortabel de eerste uren.
Ik was vooral blij met de goede ventilatie op de rug want ik zweet als een ijsbeer in de tropen. De eerste twee uur van de tocht was het even zoeken naar een goede balans en afstelling. Nadien was het gemakkelijk: blik op oneindig en kilometers afmaken.
De snelsluitingen werkten prima. Zorg er altijd voor dat je je spullen praktisch hebt ingeladen zodat je makkelijk bij je on-the-go-gear kan. Zo had ik mijn voorraad energierepen in het bovenste vak gestopt. Op die manier hoefde ik maar 1 rits te openen en kon ik zo wanneer nodig een snelle hap nemen voor een extra boost. M’n GoPro camera had ik opgeborgen in één van de mesh vakken aan de zijkant en vastgezet met een riem.
Na een uurtje of 4 was het tijd voor de eerste break, ondertussen had ik zo’n 20 kilometer achter de rug. Snel een droog t-shirt met lange mouwen aan, een extra energiereep en wat drinken naar binnen en vervolgens weer op pad over verlaten en stoffige landwegen.
De rest van de nacht flink aangepoot en zo ben ik in Lokeren geëindigd. Ik woon zelf in Antwerpen, dus ik had er een goede 52 kilometer op zitten die nacht. Tot mijn verbazing had ik geen last van mijn schouders, enkel van m’n heupen en knieën. Niet door de rugzak, maar simpelweg door het gewicht wat ik bij me had.
Conclusie
De Nomad Karoo 60 is zijn geld absoluut waard! Deze backpack is vervaardigd uit stevig materiaal en kan tegen een stootje. Alles is functioneel zonder poespas. Voor daguitstapjes is ie waarschijnlijk een slag te groot. Maar indien je van plan bent om een aantal weken of zelfs maanden de wereld rond te reizen, dan hoef je niet verder te zoeken en kun je deze als je ultimate travel buddy aanschaffen. Je eigen Nomad Karoo? Hier koop je ‘m. Toch niet helemaal je stijl? Coolblue heeft nog een aantal backpacks van prima kwaliteit.
Geef een reactie