Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Een week geleden vloog ik met Air Serbia op een Airbus A320 in economy class van Amsterdam naar Belgrado en vervolgens door naar Podgorica. Ik had nog niet eerder met deze maatschappij gevlogen dus ik was benieuwd wat mij te wachten staat. Al zou ik bijna acht jaar geleden wel een vlucht met deze maatschappij maken in business class. Toen besloot Air Serbia om de stoelen in deze business class te vervangen met economy stoelen waardoor ik mijn award besloot te annuleren. In deze review lees je over mijn ervaringen op mijn vlucht in economy.
Inchecken en boarden Air Serbia
Het check-in proces verloop eerst wat langzaam. Op de website van Air Serbia was het namelijk niet in één oogopslag te zien waar je nu moet inchecken. Na even gezocht te hebben was ik uiteindelijk toch ingecheckt. Verder verliep dit proces goed. Na een ontbijtje te hebben gehad in de Privium lounge en een AmEx lounge box te hebben gescoord bij de Grab&Go was het tijd om te boarden. Mijn vlucht vertrok vanaf gate E4 en dit is ongeveer 5 minuten lopen vanaf de lounge.

Bij de gate was het vrij druk. Er stond namelijk een hele rij met passagiers klaar om aan boord te gaan. Dit proces verliep verder allemaal goed en snel.

Hierdoor was ik na een paar minuten in de rij te hebben bestaan in de slurf op weg om in te stappen.
Stoel op de Airbus A320
Mijn vlucht werd uitgevoerd door een Airbus A320 en in dit toestel is er plaats voor in totaal 170 passagiers. Acht van deze zitplaatsen zijn voorbehouden aan business class passagiers. Althans de service is business class. Het zijn gewoon economy class stoelen waarbij de middenstoel geblokkeerd is.

Achter het gordijn bevindt zich de economy class. Zoals je op de foto’s kunt zien was iedereen hier druk bezig met bagage op te bergen en hun stoel op te zoeken om vervolgens te wachten totdat het toestel zou vertrekken.


Deze vlucht zat echt helemaal vol. Even later kwam de crew nog langs om passagiers te helpen met het juist plaatsen van de koffers in de bagagevakken. Uiteindelijk kon de meeste bagage daar worden opgeborgen.

De stoel zat verder goed. Echter konden deze in tegenstelling to de stoelen op de volgende vlucht niet naar achteren met een druk op de knop op de zijleuning.

Nadat iedereen aan boord was vertrokken we uiteindelijk met ongeveer 10 minuten vertraging vanaf Schiphol.
Service aan boord van Air Serbia
De service aan boord viel mijn niets tegen. Ongeveer 20 minuten na het opstijgen kwam de crew langs om broodjes en flesjes water uit te delen. Nu moet ik wel zeggen dat de broodjes naar mijn mening niet van de hoogste kwaliteit waren. De sandwich op mijn latere vlucht vanuit Dubrovnik met KLM smaakte beter.

Mocht je hieraan niet genoeg hebben kun je nog altijd eten en drinken vanaf het menu bestellen. Omdat ik nog een AmeX lounge box met eten en drinken bij me had heb ik uiteindelijk niets van dit menu genomen.

Nadat de crew langs was geweest om alle afval bij de passagiers op te halen begon er zich een rij te vormen bij het toilet. Deze ruimte ziet er trouwens goed onderhouden uit.

De rest van de vlucht verliep vlekkeloos en na ongeveer 2,5 uur vliegen werd de landing ingezet naar Belgrado. Daar was het toen in tegenstelling tot op Schiphol zwaar bevolkt.

Met een vertraging van 5 minuten kwamen we uiteindelijk dan aan bij de gate. Bij de gate stonden grond stewards ons op te wachten om passagiers naar de juiste richting te leiden. Zelf had ik nog een aansluitende vlucht naar Podgorica die over ruim een uur zou gaan vertrekken.
Tijdelijke Business Lounge Belgrado
Omdat ik door mijn American Express Platinum kaart lid ben van Priority Pass kon ik tijdens het wachten gebruik maken van de Business Lounge. Op de luchthaven van Belgrado wordt op dit moment flink verbouwd. Hierdoor is de Business Lounge verplaatst naar een tijdelijke locatie. Deze vindt je bij de A-gates.

Ook eliteleden op vluchten met KLM hebben toegang tot deze tijdelijke lounge. Een tijdelijke locatie is natuurlijk nooit prettig. Je merkt het aan alles. Al heb ik het wel eens erger meegemaakt. Zo was tijdens een verbouwing in terminal 8 van New York-JFK ruim acht jaar geleden een gedeelte van een gang gereserveerd voor de tijdelijke lounge. Ook is een afgesloten gedeelte nog altijd beter dan een café zoals dat twee jaar geleden nog op Schiphol het geval was.

In deze ruimte kun je gelukkig rustig zitten op een echte stoel uit de lounge. Het was hier wel behoorlijk druk. Op de foto zijn een aantal stoelen te zien die waren afgesloten voor de meeste gasten.

Het eten en drinken in deze lounge is basic te noemen. Dit komt natuurlijk door de tijdelijke locatie. Zo stonden er bij de koffieautomaat plastic bekertjes klaar in plaats van de gebruikelijke koppen. Afgezien van een kleine versnapering heb ik hier verder geen gebruik gemaakt van het buffet.


Zoals ik eerder al aangaf is er op de luchthaven van Belgrado een verbouwing gaande. Vorig jaar verwerkte deze luchthaven voor het eerst ruim 8,3 miljoen passagiers. De groei is ook niet zo vreemd gezien de centrale ligging van de luchthaven in de Balkan. Vanuit hier kun je prima doorvliegen naar een groot aantal bestemmingen die vanuit Schiphol niet rechtstreeks te bereiken zijn. Dit is met name het geval in het winterseizoen.

Een gedeelte van de renovatie is al afgerond en zoals je op de foto’s kunt zien maken passagiers hier ook al gebruik van.

In de lounge wist men mijn niet precies te zeggen hoe lang het nog gaat duren voordat de lounge weer op de originele locatie zit. In ieder geval is de luchthaven van Belgrado in de toekomst klaar om meer passagiers te kunnen verwerken.
Beeldmateriaal: InsideFlyer – Goffe de Boer
Reageer