Reisadviezen Ministerie van Buitenlandse Zaken4 min leestijd

reisadviezen ministerie van buitenlandse zaken

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Door recente incidenten en aanslagen wereldwijd bij onder andere luchthavens en het openbaar vervoer is veiligheid op reis een onderwerp waar veel aandacht aan gegeven wordt. Een manier om op de hoogte te blijven van de actuele situatie zijn de reisadviezen, samengesteld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa).

Kleurcodes

Bij de reisadviezen hoort voor elk land een kaart. Hierop wordt (voor verschillende regio’s) met een kleurcode aangegeven hoe het ministerie de veiligheidssituatie inschat:

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s. In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s. Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen. Door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken u om alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen of reizen die uitgesteld kunnen worden, zijn niet noodzakelijk.

Rood: niet reizen. Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan, zoals een oorlogssituatie. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

reisadvies ministerie van buitenlandse zaken

Informatie

Naast de globale classificatie van de veiligheidssituatie bevat een reisadvies ook uitgebreidere informatie over het land, samengesteld door onder andere de lokale ambassade. Bijvoorbeeld over gezondheidsrisico’s, criminaliteit, natuurgeweld, reisdocumenten en andere tips. Het is verstandig deze informatie even door te lezen voordat je op reis gaat, zeker als dat buiten Europa is.

reisadvies ministerie van buitenlandse zaken
Informatie voor het buitenland

Adviezen raadplegen

Er zijn verschillende manieren om de reisadviezen te raadplegen. De eerste is via de website van BuZa. Hier kan je het land van bestemming opzoeken. Daarnaast heeft het Ministerie ook een app ontwikkeld. Hierin staan de actuele reisadviezen en algemene tips bij hulp in het buitenland; bijvoorbeeld bij ziekte, verlies van paspoort of als je het slachtoffer wordt van een misdrijf. Verder zijn er in geval van crisis nieuwsberichten beschikbaar. Ook staan de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades en vertegenwoordigingen en het contactcenter van BuZa in de app.

Updates en contact

Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in reisadviezen? Als je de app hebt gedownload en een land favoriet maakt krijg je automatisch een pop-up als de situatie verandert. Je kan er ook voor kiezen per email updates te ontvangen. Het ministerie heeft ook een Twitter account waar belangrijk nieuws en updates worden gedeeld.

Heb je vragen over reizen naar het buitenland, bijvoorbeeld over paspoorten, de reisadviezen of legalisaties? Dan kan je contact opnemen met het contactcenter van BuZa op +31 247 247 247. Op werkdagen kan je tussen 09:00 en 17:00 ook je vragen stellen via het bovengenoemde Twitteraccount.

Heb je in het buitenland een noodgeval? Ook dan kan je 24/7 contact opnemen met het ministerie via +31 247 247 247. Zet dit nummer dus zeker in je telefoon! Bel je in het buitenland de ambassade dan word je automatisch doorgeschakeld waardoor je tegen lokaal tarief belt. Ook het Twitteraccount biedt 24/7 ondersteuning bij spoedgevallen.

Annuleren mogelijk?

Stel dat je een reis geboekt heb maar de veiligheidssituatie verslechtert. Kan je dan annuleren? Dat hangt af hoe je geboekt hebt. Heb je bij een reisorganisatie geboekt die lid is van ANVR/SCR (Calamiteitenfonds), dan kan het Calamiteitenfonds een calamiteit afkondigen bij molest of natuurrampen. Zij vergoeden dan de annulering, omboeking of aanpassing van de reis. Ben je al op bestemming en word je naar Nederland gehaald, dan vergoedt het fonds ook de niet genoten reisdagen. Een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken (de situatie wordt oranje of rood) zorgt er meestal voor de touroperators hun reizen zelf annuleren maar garandeert niet dat de SCR een calamiteit afkondigt. Bijvoorbeeld in geval van een epidemie dekt de SCR niet.

reisadvies

Is er geen negatief reisadvies en laat de reisorganisatie de reis doorgaan, dan ben je afhankelijk van de ANVR annuleringsvoorwaarden als je niet op reis wil. Bij sommige organisaties kan je kostenloos of tegen betaling omboeken. Omdat het om een vrijwillige annulering gaat kan je bij een reisverzekering of annuleringsverzekering vaak niet claimen. Ben je voorzichtig ingesteld, dan kan je een omboekverzekering nemen. Je bent dan niet afhankelijk van een negatief reisadvies.

Heb je de reis zelf geboekt, dan heb je in veel situaties ook niets aan je reisverzekering. Incidenten als aanslagen vallen onder molest, wat gewoonlijk niet gedekt is. Ook ‘vrijwillige’ annulering is niet gedekt. Ga je willens en wetens op vakantie naar een land waar een negatief reisadvies is afgegeven, dan vergoedt de verzekeraar ook geen repatriëring of andere kosten. Omdat de polisvoorwaarden erg kunnen verschillen is het verstandig dit bij je eigen verzekering na te kijken.

Mocht de situatie gevaarlijk zijn, dan hebben luchtvaartmaatschappijen meestal een regeling waarbij je kan annuleren of omboeken. Zij willen immers zelf ook niet naar een risicobestemming.

Andere landen

Andere goede bronnen voor reisadvies – die uitgebreider maar vaak gevoeliger zijn- zijn die van het Amerikaanse State Department en het Britse Foreign Office.

Reacties

  1. Alexo zegt

    Om eerlijk te zijn vind ik het reisadvies van BuZa knap waardeloos. De info is zeer beperkt, slecht of niet onderbouwt en vaak ook nog eens achterhaald, overdreven of worden risico’s zwaar onderschat.
    Zo heb ik in het regenwoud in Ecuador een prachtige vakantie gehad zonder me ook maar een moment onveilig te hebben gevoeld. Reisadvies: Oranje.
    Daarentegen was ik afgelopen september in Venezuela waar mensen op straat voor een rol pleepapier worden vermoord en dit was geel. (nu zijn sommige delen oranje maar dit is M.I. nog steeds zwaar onderschat.)
    Frankrijk is dan weer groen wat mij gezien de aanslagen ook niet geheel correct lijkt.
    Mijn advies is dan ook om te proberen info via locals te verkrijgen en als dat niet lukt google. Dit levert vaak meer op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *