Upgrades bij American Airlines: hoe het werkt

travel hacking

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In dit artikel een uitleg over upgrades bij American Airlines. Zoals ik recent heb geschreven is het programma van American Airlines niet zo interessant meer voor Europese vliegers. Meer informatie hierover kun je hier vinden. In de afgelopen jaren was Aadvantage echter een erg gunstig programma waarmee je makkelijk (veel) miles kon verdienen en tot 22 maart hadden ze een relatief gunstige award chart. Er zullen dus nog genoeg mensen zijn met de nodige Aadvantage miles. Naast dat je een volledige vlucht kunt kopen met miles kun je deze ook inzetten voor upgrades. In dit artikel leg ik uit hoe dit werkt en wat er zoal mogelijk is.

Het succesvol toepassen van een upgrade kan enigszins complex zijn bij American. Daarom loop ik de volgende onderwerpen door:

 • Soorten upgrades;
 • Benodigd aantal miles;
 • Upgrade beschikbaarheid zoeken;
 • Beschikbaarheid zoeken met Expertflyer;
 • Beschikbaarheid zoeken op de website van American;
 • Wat als er geen beschikbaarheid is?
 • Hoe je kansen vergroten?
 • Conclusie

Soorten upgrades bij American

Als je niet zo bekend bent met Amerikaanse maatschappijen, kan het eerst enigszins verwarrend zijn. American Airlines heeft namelijk verschillende soorten upgrades. Daarom hier een snel overzicht:

 • 500 miles upgrades (binnen de VS): wanneer je elite lid bent van Aadvantage heb je toegang tot gratis upgrades voor vluchten tot maximaal 500 mile. Deze vraag je aan bij het boeken van je vlucht. Voor vluchten boven de 500 mile hebben Gold en Platinum leden een upgrade certificaat nodig voor iedere 500 mile. Voor Executive Platinum leden zijn deze upgrades ook gratis.
 • Systemwide upgrades: dit is een certificaat voor een upgrade op vluchten van American Airlines. Deze kun je (net als bovenstaande upgrades) inzetten voor vluchten in de VS, maar ook voor internationale vluchten. Voorwaarde is dat de vlucht is verkocht en wordt uitgevoerd door American Airlines. Als Executive Platinum lid kreeg je voorheen 8 van deze upgrades en tegenwoordig 4.
 • Miles upgrades: dit zijn upgrades met miles die je kunt inzetten op vluchten die zijn verkocht en uitgevoerd worden door American Airlines. Naast een aantal miles (afhankelijk van je bestemming) moet je meestal een bedrag bijbetalen. Dit hoeft niet als je een volledig flexibel Economy ticket hebt gekocht.
 • Miles upgrades bij Iberia en British Airwaysvanwege de joint venture tussen American en British Airways/Iberia is het tevens mogelijk upgrades aan te vragen bij deze maatschappijen. Hierbij is geen sprake van bijbetaling, je hoeft enkel miles te betalen. Het grote nadeel van deze upgrade is dat je alleen kunt upgraden vanaf full fare economy, of vanaf het duurdere premium economy tarief (boekingsklasse W). In praktijk ga ik er vanuit dat deze mogelijkheid niet zo snel gebruikt zal worden, omdat het prijsverschil met business class toch al klein is.

In dit artikel ga ik niet nader in op de “500 miles upgrades” en upgrades bij Iberia en British Airways.  Het is goed om te weten dat de miles upgrades gelden voor maximaal 3 segmenten op een enkele reis.

Verschillende soorten upgrades bij American
Verschillende soorten upgrades bij American

Benodigd aantal miles

Voor een upgrade gelden onderstaande “tarieven”. Zoals je ziet ben je er (meestal) niet alleen met een stapel miles. Je moet daarnaast ook nog een bedrag bijbetalen als je upgrade vanaf discount Economy/Business.

De upgrade award chart
De upgrade award chart

Persoonlijk vind ik de prijzen voor het upgraden vanaf Europa tamelijk fors. Bij een retourvlucht betaal je dus $ 700,00 + 50.000 miles. Rekening houdend met een waarde van ca. $ 0,015 per mile kost de upgrade in totaal dus $ 1450,00. Gelet op het feit dat er tegenwoordig vrij veel goede deals te vinden zijn in business class, moet je vooraf goed nagaan of je op deze wijze je miles wilt inzetten. Maar als je nog een “restje” miles hebt kan een enkele reis upgraden een prima optie zijn.

De tarieven voor upgrades binnen de VS zijn echter best schappelijk. Zeker als je meerdere segmenten binnen de VS hebt kun je op deze wijze nog wel wat voordeel halen uit je laatste miles. En aangezien de routeregels van American vaak flexibel zijn, zou je bijvoorbeeld je een korte transatlantische vlucht kunnen maken (bijvoorbeeld Londen New York), waarna je verder vliegt in First Class.

Upgrade beschikbaarheid zoeken

Als je op enig moment hebt besloten dat je een upgrade instrument wilt inzetten (miles of systemwide upgrade), dan moet je beschikbaarheid vinden. Het nadeel is dat beschikbaarheid bij American Airlines op trans-Atlantische routes behoorlijk beperkt is. American poogt de stoelen eerst te verkopen voordat ze deze “weggeven” voor upgrades of award reizen. Hoewel iedereen dit wel begrijpt, is de manier waarop American dit heeft geregeld bizar. Andere maatschappijen hebben dit over het algemeen beter afgestemd op seizoensdrukte en dergelijke.

Upgrades op routes binnen de VS zijn vaak breed beschikbaar, zodat deze direct te bevestigen zijn. Vooral als je tijdig boekt kun je vrijwel altijd een upgrade boeken. Uitzonderingen zijn Dallas – Honolulu en New York – Los Angeles, vanwege de lange reisduur en lie-flat stoelen.

Je kunt (onder andere) op de volgende manieren naar upgrade beschikbaarheid zoeken:

 • ExpertFlyer, een betaalde website waar je heel veel informatie kunt vinden, waaronder de beschikbaarheid van Awards en bepaalde stoelen;
 • Via de website van American Airlines.

Beschikbaarheid zoeken met Expertflyer

Je kunt altijd maximaal één klasse boven je oorspronkelijke cabine boeken. Dubbel upgraden is bij American niet mogelijk. Daarom is het van belang dat je de juiste boekingsklasse selecteert om te zoeken naar een upgrade. Bij American zijn de volgende boekingsklasse’s relevant voor upgrades:

 • Boekingsklasse “C”: upgrades van Economy naar Business Class;
 • Boekingsklasse “A”: upgrades van Economy naar First Class op nationale vluchten met 2 cabines (Economy & First). Tevens is dit de boekingsklasse voor upgrades van Business naar First Class.

Deze klassen staan reeds in ExpertFlyer en via het zoekmenu “Awards & Upgrades” wordt je vanzelf wegwijs.

Het is van belang dat je zoekt op de rechtstreekse vlucht die je wilt upgraden. Helaas komt het vaak voor dat je anders per abuis een upgrade mogelijkheid ziet die niet bestaat.

Beschikbaarheid zoeken op de website van American Airlines

Heb je geen ExpertFlyer? Dan kun je gelukkig nog steeds naar upgrades zoeken. Je gaat hiervoor naar het gedeelte waar je vluchten kunt boeken en selecteert een award reis. Klik gelijk door naar de geavanceerde zoekfunctie. Vervolgens kom je op onderstaand scherm uit. Het is daarbij belangrijk dat je zoekt naar een Business Class MilesSAAver. Verder is het belangrijk dat je uitsluitend naar American Airlines en American Eagle zoekt! Doe je dit niet, dan krijg je onrealistisch veel beschikbaarheid te zien.

Het zoekscherm naar upgrades
Het zoekscherm naar upgrades

Zoals je vervolgens in onderstaand plaatje kunt zien zijn er in November een aantal upgrades te vinden tussen London Heathrow en New York JFK. Alleen de resultaten die overeenkomen met de kleur van “Business/First MileSAAver” zijn bruikbaar. Nu je dit hebt gevonden kun je doorklikken waarop je de beschikbare vluchten gevonden hebt.

De resultaten van bovenstaande zoektocht
De resultaten van bovenstaande zoektocht

Wat als er geen beschikbaarheid is?

Omdat het zo gewoon is dat je niet direct kunt upgraden bij American, is hiervoor een “oplossing”. Je kunt op de wachtlijst geplaatst worden zodat je alsnog je miles kunt inzetten. Natuurlijk blijft het risico hierbij bestaan dat de vlucht uitverkocht is, maar beter iets dan niets. Hiervoor kun je direct na het bevestigen van je boeking bellen met American Airlines, waarna je op de wachtlijst gezet wordt.

Vervolgens moet je rustig afwachten of je upgrade uiteindelijk wel of niet doorgaat. Dit kan vanaf het moment van boeken tot aan enkele minuten voor je vlucht gebeuren en is redelijk onvoorspelbaar. Recent werd ik op de wachtlijst geplaatst voor een vlucht van New York naar Londen. Ineens, vier maanden voor vertrek kreeg ik een mail dat mijn upgrade bevestigd is.

Upgrades worden vervolgens toegekend aan de hand van je positie op de wachtlijst. Het is wel goed te weten hoe de wachtlijst prioritering van upgrades werkt. Bij American is dit eerst je elitestatus, daarna het moment van boeken. Een Executive Platinum die maanden na iemand zonder status boekt komt dus hoger op de lijst.

Vanwege bovenstaande is het belangrijk om je kansen te vergroten!

Hoe je kansen vergroten?

Er zijn een aantal manieren waarop de kans groter is dat je upgrade alsnog doorgaat. Hieronder een opsomming:

 • Boek op een dag waarop er relatief weinig Business Class passagiers vliegen. Bijvoorbeeld een woensdag of een zaterdag. Hoe minder betaalde passagiers in Business Class, hoe groter de kans op een succesvolle upgrade;
 • Boek ruim van te voren. Zeker als je geen status hebt is dit belangrijk. Hoe hoger je positie op de lijst, hoe hoger de kans dat je upgrade alsnog doorgang zal vinden;
 • Heb je status? Kijk dan of de Main Cabin Extra sectie van het toestel al gevuld is. Is dit het geval, zoek dan een andere vlucht. Main Cabin Extra impliceert elite status vliegers en dus een lagere wachtlijstpositie;
 • Groter = Beter! De Boeing 757 van Amsterdam naar Philadelphia heeft slechts 8 business class stoelen. Natuurlijk is de vraag hier ook een stuk lager, maar een Boeing 777-300 heeft in totaal 52 stoelen, waardoor de kans op een upgrade groter is. Daarnaast heb je hierbij natuurlijk meer waar voor je geld;
 • Hoe langer de route, hoe gewilder de upgrades. De kans op een upgrade is bijvoorbeeld groter op een vlucht van Londen naar New York dan een vlucht van Londen naar Dallas. Je upgrade geldt voor meerdere segmenten, dus je kunt ook gewoon in First Class doorvliegen binnen de VS.
American 777-300 Business Class
American 777-300 Business Class

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is het niet altijd eenvoudig om te upgraden bij American. De prijzen zijn daarnaast stevig, maar wanneer je nog een aantal miles hebt staan kan dit een prima methode zijn om eens business class te vliegen. Met bovenstaande heb je een handvat om de upgrade ook succesvol toe te passen. Tevens zijn de upgrades binnen de VS ruim beschikbaar en tevens redelijk betaalbaar.

Uiteraard kun je altijd om hulp vragen door op dit artikel te reageren of op ons forum.

Ben jij van plan om te upgraden bij American?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *