De Geheimen Van KLM Huisjes Onthuld | Little Kingdom By The Sea3 min leestijd

KLM huisjes

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

We zijn allemaal bekend met de kleine Delfts blauwe KLM huisjes die aan business class passagiers worden uitgedeeld. De iconische replica’s van historische Nederlandse huizen en nationale monumenten sieren menig bureau, vensterbank en kast over de gehele wereld.

KLM begon de huisjes, gevuld met drank, aan hun passagiers uit te delen in 1952 en gaf hiermee elke andere vliegmaatschappij het nakijken. De wetgeving verbiedt het om passagiers cadeautjes te geven om zo de concurrentie tussen maatschappijen eerlijk te houden. Toen de andere maatschappijen begonnen te klagen dat KLM cadeaus weggaf antwoordde KLM simpelweg: “er is geen wet die voorschrijft hoe we onze drank moeten serveren”, en de traditie was geboren.

De huisjes zijn gevuld met de welbekende Bols Jenever, maar door het alcoholverbod in het Midden-Oosten heeft KLM ook een paar speciale edities die als asbak kunnen fungeren: nummers 1, 3, 4, 5, 8, 14, 15, 17, 20, 21, 22, 23 ,25, 26 en 27. Bij KLM weten ze wat ze doen.

KLM huisjes
Photo @ zoom.nl

Wat Leuke Feiten Over De KLM Huisjes:

  • Tot 1994 werden de huisjes steeds redelijk onregelmatig uitgebracht, maar in 1994, op KLM’s 75e “verjaardag” brachten ze er in één keer 15 uit, wat het totaal op 75 bracht. Sindsdien brengen ze elk jaar 1 nieuw huisje uit. Het aantal staat momenteel op 96.
  • Elk jaar delen ze 800.000 huisjes uit aan World Business Class passagiers.
  • Er was een periode waar KLM de edities van het “Paleis op de Dam” en de “Gouden Waag” aan pasgetrouwde stelletjes gaf die voor hun huwelijksreis met KLM vlogen.
  • Tot 1995 werden de Delfts blauwe huisjes gemaakt door Koninklijke Goedewaagen, maar aangezien ze in 1984 naar Drenthe zijn verhuisd, kwamen de huisjes eigenlijk helemaal niet uit Delft.
  • Bols beëindigde het contract met Koninklijke Goedewaagen omdat de huisjes “van slechte kwaliteit waren en lekten”. Koninklijke Goedewaagen klaagde hun aan omdat zij zeiden dat het kwam omdat de kosten te hoog waren. Bols verplaatste de productie naar Singapore, en Koninklijke Goedewaagen bleef de huisjes maken maar zonder “Bols” of “KLM” erop. Bols klaagde daarop Koninklijke Goedewaagen aan en ze mogen de huisjes niet meer produceren.

Little Kingdom By The Sea

De Nederlandse schrijver Mark Zegeling heeft over de KLM huisjes een heel leuk boek geschreven:

Little Kingdom By The Sea | A Celebration of Dutch Cultural Heritage and Architecture

KLM huisjes
Image @ Amazon

Dit boekje geeft je een exclusief kijkje in het leven van de bewoners van de KLM huisjes en dat levert een aantal fantastische verhalen op! Zoals die over huis #31, Koornmarkt 87 in Delft, wat eigenlijk gewoon door studenten wordt bewoond:“The students Tom and Sjors and their two goldfishes. Day in day out, the fishes are swimming among delftware replicas of the student house in which its tank stands.”

Of over Oscar Carré, de oprichter van het Koninklijke Carré theater: “Why did Oscar Carré kill his horses?” – According to the retired circus director, he shot his beloved horses after their farewell performance. Oscar Carré: “I didn’t want them to fall into the hands of anyone else!”, he confessed to a journalist. “I could have sold them for good money, had I wanted to. But I imagined the poor animals perhaps having to pull a cart. I simply couldn’t bear the thought.”

En het bizarre verhaal achter huis #8, Damplein 8 in Edam: “The tall tale of a captain homesick for the sea and a giantess with shoe size 19” is zeker interessant om te lezen.

Het zijn niet alleen deze verhalen die het boekje zo cool maken, er staan ook “walking tours” in langs de huisjes in Amsterdam en Delft, en zelfs een historische pub crawl in Amsterdam, die ik zeker zelf een keer ga proberen!

Hoe ziet jouw verzameling KLM huisjes eruit? Drink je de jenever ook echt? Lijkt “Little Kingdom By The Sea” je wat? Laat het me weten!

 

Bron Featured image: http://ednakylephotography.blogspot.in/

Reacties

  1. Ludo zegt

    Auw wat een taalfouten, ik begrijp dat ikvliegveel is overgenomen, maar de kracht lag ‘m juist in de lokale berichten. Beetje pijnlijk om te lezen dat die zo achteruit gegaan zijn.

    • Amy zegt

      Hi ludo,

      Wat jammer om te horen dat je de kwaliteit niet goed vindt. Onze site is echt een samenwerking van verschillende mensen met hart voor reizen en gerelateerde onderwerpen. Hierdoor slipt er hier en daar wel eens een foutje door het net maar we doen erg ons best dit te verbeteren! Dankjewel voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *