Intro tot het besteden van Alaska MileagePlan miles5 min leestijd

Alaska

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Alaska MileagePlan is het frequent flyer programma van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Alaska Airlines. De maatschappij trad op 31 maart 2021 toe tot de oneworld alliantie en daardoor werden de mogelijkheden tot het verdienen en besteden van miles opeens een stuk groter. De afgelopen maanden schreven we al meer in detail over het besteden van Alaska miles op een aantal maatschappijen binnen Oneworld. Het merendeel van deze nieuwe mogelijkheden bleken helaas niet heel interessant te zijn. Voor Malaysia Airlines awards ben je bijvoorbeeld extreem veel miles kwijt waardoor het niet eens de moeite waard is. De totale waarde van Alaska miles gaat hierdoor helaas op achteruit. In deze artikelenreeks wil ik daarom verder stilstaan bij de mogelijkheden die we nog niet besproken hebben en die wel bijzonder aantrekkelijk zijn. Denk hierbij aan het besteden van Alaska miles op maatschappijen als Cathay Pacific, Japan Airlines en Qantas.

Het verdienen van Alaska miles

Het verdienen van Alaska MileagePlan miles is voor velen onder ons helaas beperkt tot vluchten en hotels. In tegenstelling tot alle andere Amerikaanse frequent flyer programma’s die revenue based zijn gegaan verdien je bij Alaska MileagePlan nog steeds miles gebaseerd op de gevlogen afstand. We sluiten natuurlijk niet uit dat dit in de toekomst nog gaat veranderen. Met de maatschappij zelf zul je ook niet snel vliegen tenzij je naar een bestemming in het westen van de Verenigde Staten moet zijn. Gelukkig kun je sinds vorig jaar al wel Alaska miles verdienen op alle maatschappijen binnen oneworld. Dit geldt in het bijzonder voor American Airlines waarmee Alaska sinds anderhalf jaar nauw samenwerkt.

Alaska Airlines gratis inflight messaging
Sinds vorig jaar kun je op alle maatschappijen binnen Oneworld Alaska miles verdienen. (bron: Alaska Airlines)

Daarnaast werkt Alaska Airlines nog samen met een aantal andere maatschappijen waardoor je daar ook miles mee kunt verdienen. Als je elitestatus hebt bij Alaska MileagePlan verdien je uiteraard nog meer miles. Meer hierover en hoeveel miles je precies kunt verdienen kun je checken op de website van Alaska. Alaska heeft verder geen samenwerking met American Express Nederland waardoor je je membership rewards helaas niet kunt overzetten naar Alaska MileagePlan. Wel verkoopt de maatschappij redelijk vaak miles met een flinke bonus. Op dit moment kun je namelijk Alaska miles kopen met een bonus van 60%.

Het besteden van Alaska miles

Sinds Alaska lid is van de oneworld alliantie zijn ook de mogelijkheden voor het besteden van Alaska miles groter geworden. Helaas moest de maatschappij de samenwerking met Emirates beëindigen waardoor er een aantal interessante mogelijkheden wegvielen. De mogelijkheden tot het besteden van miles zijn daardoor echter niet slechter geworden. Tot nu toe schreven we al in detail over het besteden van Alaska miles op de volgende maatschappijen:

Uiteindelijk bleek eigenlijk alleen deze laatste maatschappij interessante mogelijkheden te bieden voor het besteden van Alaska miles.

SriLankan, A330, business class
Alleen het besteden van Alaska miles op vluchten met Srilanken bleek interessant te zijn. (bron: Srilankan Airlines)

Bij alle andere maatschappijen waar we de afgelopen maanden over schreven bleken de mogelijkheden helaas niet heel interessant uit te pakken. Het programma biedt in tegenstelling tot vele andere frequent flyer programma’s dan wel een gratis stop-over aan maar dan nog is het eigenlijk niet de moeite waard om je Alaska miles te besteden aan vluchten met deze maatschappijen.

Wat is dan wel interessant?

Om je Alaska miles op een waardevolle manier te besteden zul je op dit moment toch moeten kijken naar andere maatschappijen. Aangezien Alaska nu lid is van de oneworld alliantie kun je inmiddels miles besteden op alle maatschappijen binnen deze alliantie. Vooral Cathay Pacific, Japan Airlines en Qantas zijn hierbij interessant. Zo vlieg je bijvoorbeeld met Cathay Pacific in first class tussen Hong Kong en New York voor slechts 70.000 miles.

cathay pacific, first class, boeing 777
Vlieg voor slechts 70.000 miles met Cathay Pacific in first class tussen Hong Kong en New York. (Foto: InsideFlyer – Goffe de Boer)

Zoals eerder gezegd werkt Alaska daarnaast ook nog samen met een aantal andere maatschappijen waaronder Singapore Airlines en LATAM. Afgezien van bovengenoemde maatschappijen kun je verder op dit moment Alaska miles besteden bij de volgende maatschappijen:

 • Aer Lingus
 • American Airlines
 • British Airways
 • Condor
 • Fiji Airways
 • Finnair
 • Hainan Airlines
 • Icelandair
 • Korean Air

Het blijft op dit moment echter nog wel de vraag of er binnenkort wel of geen devaluatie komt bij Alaska MileagePlan. De maatschappij was de laatste jaren en maanden vooral gefocust op het toetreden tot de oneworld alliantie en het samenwerken met deze maatschappijen waardoor de mogelijkheden tot het verdienen en besteden van miles groter zijn geworden. Nu dit allemaal achter de rug is kunnen ze zich bij Alaska wel verder gaan focussen op een devaluatie. Het is bijvoorbeeld best mogelijk dat Alaska MileagePlan binnenkort net als alle andere Amerikaanse maatschappijen revenue based gaat.

Alaska first class
Gaat Alaska MileagePlan in de toekomst ook revenue based? (bron: Alaska Airlines)

En aangezien de nieuwste mogelijkheden voor het besteden van miles nu niet echter interessant zijn kan Alaska ook awards voor de al bestaande partners verhogen.

Verdere artikelen

Daarom wil ik de komende weken net als bij de bovengenoemde pas toegetreden maatschappijen ook verder in detail gaan over het besteden van Alaska miles op de volgende maatschappijen:

 • Aer Lingus
 • Cathay Pacific
 • Finnair
 • Japan Airlines
 • LATAM
 • Fiji Airways
 • Qantas
 • Singapore Airlines

Een aantal van deze maatschappijen bieden namelijk bijzondere goede mogelijkheden voor het besteden van Alaska miles. En aangezien er wellicht in de (nabije) toekomst een devaluatie aan zit te komen is het van belang om je miles vroegtijdig te besteden. Houd dus voor verdere artikelen de komende weken InsideFlyer in de gaten.

Uitgelichte afbeelding: Alaska Airlines

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *