Alaska nu officieel bij Oneworld alliantie2 min leestijd

Alaska Airlines

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Vandaag is het een bijzondere dag voor Alaska Airlines en de Oneworld alliantie. Een jaar geleden werd namelijk bekend dat de maatschappij deel zou uitmaken van de alliantie. In oktober vorig jaar schreven we al over het nieuws dat Alaska op 31 maart 2021 officieel zal toetreden tot Oneworld.

Alaska Airlines gratis inflight messaging
Alaska is treed vandaag officieel toe tot de Oneworld alliantie.

Alaska treedt toe tot Oneworld

De laatste jaren leek het erop dat allianties minder belangrijk zijn, aangezien maatschappijen steeds meer onderling met elkaar samenwerken. LATAM verliet vorig zelfs de Oneworld alliantie nadat Delta Air Lines 20% van de aandelen kocht. In datzelfde jaar trad Royal Air Maroc echter toe tot Oneworld waardoor de alliantie weer groeide. Vandaag is de alliantie weer een stukje groter nu Alaska officieel is toegetreden. Op de website van Oneworld is te zien dat de alliantie hiermee op dit moment 14 leden telt.

oneworld, leden

Samenwerking met American Airlines

Dat Alaska nu officieel lid is van Oneworld komt vooral goed uit voor American Airlines. Nadat Delta Air Lines intensief besloot samen te werken met LATAM, realiseerden ze zich bij American dat ze maar beter goed samenwerken met Alaska. Zo breidde American de luchthaven van Seattle uit tot long-haul hub met vluchten naar o.a. Bangalore, Londen en Shanghai. De samenwerking tussen beide maatschappijen gaat zelfs nog wat verder dan we normaal gewend zijn.

American Airlines, Boeing 777
Alaska Airlines werkt nu intensief samen met American Airlines. (bron: American Airlines)

Wat verandert er concreet?

Nu Alaska officieel lid is van Oneworld, zijn alle voorwaarden van de alliantie van toepassing op vluchten van de maatschappij. Anderzijds mogen Alaska MileagePlan elitestatus houders gebruik maken van alle voordelen van de alliantie. Eerder schreven we al over de verandering is de elitestatus vereisten van MileagePlan. Zo kun je bijvoorbeeld niet meer MileagePlan status verdienen door enkel en alleen met Emirates te vliegen.

emirates
MileagePlan status verdienen door enkel met Emirates te vliegen kan vanaf 2021 niet meer. (bron: Emirates)

Voor de Nederlandse reiziger betekent het dat het aanbod aan bestemmingen in Noord-Amerika nu beter is. Alhoewel is het aanbod in het aantal bestemmingen waarop American vliegt vanaf Amsterdam zeer klein in vergelijking met Delta Air Lines.

Conclusie

Vandaag is het een belangrijke dag nu Alaska officieel toetreed tot de Oneworld alliantie. Concreet verandert er niet vrijveel en zeker niet met de huidige reisbeperkingen. Alaska MileagePlan en andere Oneworld eliteleden gaan er met deze ontwikkeling op vooruit. Het aantal bestemmingen neemt toe en eliteleden hebben toegang tot meer voordelen en lounges. Echter is het nog wachten tot deze zomer voordat Alaska MileagePlan de Oneworld awards aanbiedt. Ook is het nog afwachten wat er precies gaat veranderen. MileagePlan is namelijk een programma dat nog niet revenue-based is. Ook hoop ik zelf dat er geen massa-devaluatie komt binnen MileagePlan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *