LATAM verlaat Oneworld al op 1 mei2 min leestijd

Welke Fifth Freedom Flights vliegt LATAM?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Zuid-Amerikaanse maatschappij LATAM zal de Oneworld alliantie al op 1 mei verlaten. Eerder werd vermoed dat LATAM in oktober de alliantie zou verlaten, maar de nood is dusdanig hoog dat de maatschappij voor een vroeger vertrek heeft gekozen. LATAM stopt uit Oneworld, omdat de samenwerking met American Airlines niet goed verliep. In september vorig jaar nam Delta Air Lines 20% van de aandelen in handen waardoor LATAM nu juist een concurrent aan het worden is voor American Airlines.

Hoe zit het met de frequent flyer voordelen?

T/m 30 april kunnen LATAM Pass houders genieten van alle voordelen binnen de Oneworld alliantie. Hetzelfde geldt voor leden van andere frequent flyer programma’s binnen Oneworld die met LATAM vliegen. Royal Air Maroc treedt echter toe tot Oneworld op 1 april. Leden van het frequent flyer programma Safar Flyer zullen echter niet kunnen genieten van de frequent flyer voordelen op LATAM vluchten voor deze 30 dagen, omdat dit nauwelijks zin heeft. Na 1 mei zullen leden van een aantal frequent flyer programma’s binnen Oneworld, waaronder British Airways Executive Club, nog wel kunnen genieten van de voordelen op LATM vluchten. Ook zullen bepaalde codeshare en interline overeenkomsten blijven bestaan. Alle reeds bestaande boekingen worden gehonoreerd.

LATAM Boeing 777-300ER (Bron: LATAM)
T/m 30 april kun je nog miles besteden voor LATAM vluchten binnen alle programma’s binnen Oneworld.

Hoe zit het met miles en punten?

Leden van frequent flyer programma’s binnen Oneworld kunnen LATAM tickets boeken t/m 30 april. Hetzelfde geldt voor LATAM Pass houders die hun miles willen besteden op vluchten met Oneworld partners. Echter zul je na 30 april geen frequent flyer voordelen meer krijgen. Denk hierbij aan toegang tot lounges en prioriteit bij het instappen. Dat pakt dus erg vervelend uit als je een award geboekt hebt in economy class.

Eerste British Airways toestel in BOAC-livery
Na 1 mei kun je nog steeds Avios verdienen en besteden op vluchten met LATAM.

Wat is de toekomst voor LATAM?

Het vertrek van LATAM uit de alliantie is zeker geen goed nieuws voor Oneworld. Dit was namelijk de enige maatschappij in Zuid-Amerika binnen de gehele alliantie. LATAM werkt echter aan een betere samenwerking met Delta Air Lines en start binnenkort al met codeshare vluchten. Hierdoor krijgen passagiers van beide maatschappijen een beter aanbod aan bestemmingen in Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Europa. Wanneer de samenwerking tussen Delta en LATAM eenmaal goed tot stand is gekomen, zullen passagiers van beide maatschappijen in staat zijn om frequent flyer voordelen zoals lounge toegang en prioriteit bij het instappen krijgen. Verwacht wordt dat deze voordelen er komen als LATAM uit Oneworld is gestapt.

Bron: Simple Flying

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *