Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Vandaag is het exact 1 jaar geleden dat terroristen toesloegen op Brussels Airport en in de Brusselse metro. In gans België werden deze aanslagen vandaag herdacht. Wij waren aanwezig op de plechtigheid op de luchthaven.
Brussels Airport leek voor de gelegenheid op een belegerde vesting. Overal stonden politie en militairen. Op het dak van de luchthaven waren zelfs scherpschutters aanwezig. De zogenaamde curb voor het luchthavengebouw was de locatie voor het eerste deel van de plechtigheid. De zone waar je vroeger vertrekkende passagiers kon laten uitstappen is sinds de aanslagen afgesloten voor het verkeer.
In een ijzige wind maar onder een helblauwe hemel, verzamelden omstreeks half acht hulpverleners, slachtoffers, luchthavenpersoneel en families van nabestaanden zich voor een ingetogen plechtigheid.
Nadat de regering had plaatsgenomen arriveerden de koning en koningin. Het koningspaar nam eerst uitgebreid de tijd om met de vertegenwoordigers van slachtoffers en hulpverleners te praten. Bij het begin van de plechtigheid werd het verkeer op de luchthaven stilgelegd. Er stegen ook enige tijd lang geen vliegtuigen op. Na de verwelkoming werd de ceremonie geopend door Eddy Van Calster, wiens vrouw Fabienne Vansteenkiste een jaar geleden één van de dodelijke slachtoffers was. Hij bracht het zelfgeschreven lied “Stars” als hommage aan zijn vrouw.
Indrukwekkende minuut stilte
Exact om 7.58, het moment waarop de eerste bom ontplofte, werd er zowel op de curb als in de ganse luchthaven een indrukwekkende minuut stilte gehouden. Daarna werden de namen van de 16 doden voorgelezen, onder begeleiding van cello muziek. Een moment waarbij vele aanwezigen het moeilijk kregen.
Ook de moedige getuigenis van de Duitser Lars Waetzmann, die zijn vrouw verloor, was een pakkend moment. Tot slot nam een vertegenwoordiger van de brandweer het woord. Hij wees erop dat geen enkele training je kan voorbereiden op de gruwel die de bomaanslagen veroorzaakten. Maar hij herinnerde zich vooral ook de samenhorigheid en de vele steun die de hulpverleners ontvingen uit gans België.
Na deze korte plechtigheid begaven de koning en de koningin zich naar binnen in het luchthavengebouw om bloemen neer te leggen aan de gedenkplaat vlakbij de plaats waar de eerste bom ontplofte.
Flight in Mind
Een kleiner gezelschap van slachtoffers en hulpverleners begaf zich dan naar een parkje vlakbij de toegangsweg naar de luchthaven. Hier heeft het standbeeld “Flight in Mind” een nieuwe thuis gevonden. Het standbeeld stond vroeger in de vertrekhal en was een populaire plek om af te spreken. Tijdens de bomaanslag werd het zwaar beschadigd. Op het standbeeld kan je ook nu nog goed de gruwelijke impact van de bouten en nagels die de terroristen in hun bommen gestopt hadden zien. Er werd voor gekozen deze schade niet te herstellen. Zo symboliseert het beeld ook de littekens, fysiek en mentaal, die al zij die bij de aanslagen betrokken waren voor de rest van hun leven zullen meedragen.
Na de onthulling van het standbeeld hield de CEO van de luchthaven, Arnaud Feist, een korte toespraak. Ook de gouverneur van Vlaams Brabant gaf een speech, gevolgd door een vertegenwoordiger van afhandelingsbedrijf Aviapartner. Tenslotte namen ook nog twee leden van de luchtvaartpolitie het woord.
Hierop kregen de aanwezigen de kans om het beeld van naderbij te bekijken en bloemen of een andere attentie neer te leggen.
Het was voor heel wat aanwezigen een moeilijke dag. De gruwel en het verdriet van 22 maart 2016 zijn nog lang niet verwerkt. Het was pakkend om te zien hoe velen elkaar even een knuffel gaven of een collega wat moed inspraken. Tegelijk leeft bij velen op de luchthaven nog steeds de vraag en de angst: kan dit nog opnieuw gebeuren?
Geef een reactie