Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
Het zal zeker niet de eerste bestemming zijn waar je aan denkt als je reisplannen aan het maken bent. De hoofdstad van Roemenië is echter alles behalve saai, oud en onaantrekkelijk. Een reis naar Boekarest zal dan je eerste kennismaking kunnen zijn met Roemenië. Deze gigantische stad heeft voldoende vermaak voor bijvoorbeeld een weekend, waarna je reis kunt vervolgen door Transsylvanië. In deze bestemmingstips nemen je mee naar de mooiste plekken in Boekarest, Roemenië.
Reizen naar Boekarest
Er zijn verschillende mogelijkheden om naar de Roemeense hoofdstad af te reizen. Vanuit Nederland reis je onder andere rechtstreeks met een van de dagelijkse vluchten van KLM.
Het is ook mogelijk met Blue Air of SkyTeam-partner TAROM rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Boekarest te vliegen. Vanuit Eindhoven vlieg je met Wizz Air naar de Roemeense hoofdstad.
Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld met Lufthansa, Air France of British Airways te vliegen via hun eigen hub. De reis naar Boekarest kun je eenvoudig boeken bij je geliefde maatschappij. Echter kun je er natuurlijk ook voor kiezen om bijvoorbeeld de voordeligste reis te vinden via Momondo. Deze website vergelijkt alle mogelijkheden en laat je de voordeligste en snelste reis zien. Uiteindelijk kies jij welke je wilt.
Boekarest Henri Coanda International Airport
Zelf arriveerde ik op de luchthaven van Bucharest Henri Coanda International Airport.
Er zijn wat winkeltjes maar verder is er niet veel te doen. Buiten is er een parkeergarage en er zijn taxi’s. Je kunt gebruikmaken van een van de taxi’s die klaar staan. Ook zijn er bussen en er is een trein. De trein gaat helaas niet naar hartje centrum, dus vanuit daar zou je dan alsnog een deel met bijvoorbeeld de bus of taxi moeten afleggen. Je kunt ook gebruikmaken van de Uber-app om en taxi te bestellen. Let op, er zijn bij de parkeerplek waar je opgehaald wordt oplichters aanwezig. Neem nooit ongevraagd een taxirit aan.
Het centrum van Boekarest is in ongeveer 20 minuten te bereiken met de taxi. Let natuurlijk op de spitstijden als je terugreist aangezien de weg ernaar toe niet heel uitgebreid is en veel stoplichten kent.
Op zoek naar een verblijf in Boekarest, Roemenië? Zelf verbleef ik in het Novotel Bucharest City Centre en het luxe Marmorosch Bucharest. Op ons InsideFlyer YouTube-kanaal kun je hier ook een video impressie van zien.
Parlementspaleis
Zeker het bezoek waard tijdens je reis in Boekarest is het Parlementspaleis. Dit bouwwerk behoort tot de grootste bouwwerken wereldwijd en ten tijde van de bouw had het bouwwerk het grootste oppervlak ter wereld. Met een oppervlakte van 365.000 m2 is het ook echt groot. Het complex beslaat 270 bij 245 meter, heeft een diepte van 16 meter en een hoogte van 84 meter en hierdoor heeft het bouwwerk in totaal 20 verdiepingen, waarvan 8 ondergronds. In 1984 werd begonnen met het bouwwerk in opdracht van de toenmalige president Nicolae Ceausescu.
Tijdens de rondleiding door een deel van het gebouw (volgens de gids 4%) krijg je enkele grote zalen te zien. Hier wordt het een en ander uitgelegd over de architectuur en het gebruik van de ruimtes.
Er vliegen je heel wat feitjes om de oren tijdens je bezoek. Het gebouw kent veel marmer, tapijten en schitterende lampen.
Vanaf het balkon van het Parlementspaleis heb je uitzicht op Bulevardul Unirii, te vergelijken met de Champs Élysées in Parijs, maar dan langer en breder.
Sinds 2004 is het Roemeense parlement gevestigd in een deel van het gebouw. Andere grote ruimtes worden verhuurd aan bijvoorbeeld bedrijven.
Je kunt eenvoudig deelnemen aan een tour. Arriveer aan de rechterkant van het gebouw. Verderop links is een ingang waar de rondleidingen starten. Je koopt voor een paar Lei een ticket (je kunt hier pinnen) waarna je langs de beveiliging moet. Zodra iedereen binnen is start de tour.
Rondom het Parlementspaleis
Ben je klaar met de tour in het Parlementspaleis dan heb je misschien wel even trek. Er zijn wat restaurants en cafeetjes te vinden rondom het paleis. Zo eet je heerlijk Mexicaan bij Taqueria El Torito. Ook Stadio Unirri of Haute Pepper bieden maaltijden en drankjes aan in de buurt van het Parlementspaleis.
Rondom het Parlementspaleis vind je ook verschillende parken. Boekarest is sowieso voorzien van verschillende parken.
Hierdoor kun je een mooie afwisseling creëren van het bezoek aan musea, kijken naar imposante gebouwen en dus parken. Mijn reis was aan het eind van de winter, dus nog te koud voor een picknicksessie. Maar wanneer het wat warmer is zijn de verschillende parken hier zeker geschikt hiervoor. Iets noordelijker van het Parlementspaleis vind je Parcul Izvor en de Gradina Cismigiu. Deze groene parken zijn voorzien van veel bomen en kennen brede paden. Verspreid door het park vind je beelden van allerlei belangrijke personen in de geschiedenis van Roemenië.
Aan de lange Bulevardul Unirii ligt het gelijknamige Parcul Unirii. Tussen de grote weg in loopt dit park naar het oude centrum. Bij de enorme rotonde aangekomen zie je grote kolossale gebouwen met allerlei reclames erop. Er is hier ook een grote fontein te zien. Rondom Bulevardul Unirii zijn veel aaneengesloten flats te zien.
Het is leuk om hier en daar onder een doorgang van een flat te lopen en te zien wat er aan de andere kant is. Zo kun je vanuit hier gemakkelijk naar bijvoorbeeld de Patriarchal Kathedraal, hierover lees je later meer in dit artikel.
Het centrum
In het centrum van Boekarest vind je ook verschillende interessante bouwwerken. Zo is er de Stavropoleos-kloosterkerk. Deze kleine kerk valt op door zijn mooie details aan de buitenkant van de kerk. Er zijn ook mooie schilderingen te zien. Het gebouw is in 1724 gebouwd en was onderdeel van het klooster. Helaas heeft alleen de kerk enkele verwoestingen overleefd. Er is een apart gebouw waarin je de bibliotheek, kunstwerken en een conferentieruimte vindt.
Niet ver van deze kerk vind je de Sant Demestrius Kerk. Aan de voorkant van de kerk vind je een ‘toren’ met klokken. De kerk is mooi wit van buiten met een beperkt aantal schilderingen. Van binnen is de kerk mooi versierd.
Op enkele minuten wandelen van beide kerken vind je het Palace of the Deposits and Consignments. Dit gebouw is ontworpen door de Franse architect Paul Gottereau. Het gebouw is schitterend en wandel er dan zeker ook eens omheen.
Er zijn echt nog veel meer interessante kerkjes en synagogen in de stad, maar om ze hier allemaal te benoemen is wat veel. Kijk je ogen dus uit en ga op zoek naar de plek die jij het mooiste vindt, er is keuze genoeg!
Ook in het centrum zijn veel restaurants en bars. Zin in een avondje stappen, je zult vast de leuke club vinden!
Rondom het Revolutieplein
Hou je van kunst en cultuur? Dan is het National Museum of Art leuk om te bezoeken.
Je kiest voor de ofwel voor de Europese kunst of Roemeense variant. Een kaartje kost een paar euro en is via een QR code bij de Gift Shop aan te schaffen (of contant te voldoen). In het museum zijn prachtige kunstwerken, zowel schilderijen als sculpturen, te bezichtigen.
Een bezoek duurt ongeveer twee uur. Naast de kunstwerken is het gebouw zelf ook bijzonder om te bekijken.
Het museum ligt vlakbij het Revolutieplein en het voormalige hoofdkwartier van de communistische partij onder leiding van Nicolae Ceauşescu. In 1989 vluchtte hij met zijn vrouw per helikopter van het dak van dit gebouw. Er waren op dat moment namelijk vele manifestaties tegen zijn beleid, dit was het begin van het einde zijn regime. Rondom het plein zijn ook onder andere het Atheneum en de nationale bibliotheek te vinden.
De heuvel van Dealul Mitropoliei
Net iets ten zuiden van Bulevardul Unirii vind je de heuvel van Dealul Mitropoliei. Een verborgen plek waar je echt even langs moet gaan.
Je vind hier een aantal interessante bouwwerken die je bezoek zeker waard zijn. Zo is hier de Patriarchal Kathedraal en het Patriarchate Paleis te vinden. Deze bouwwerken hebben een mooie architectuur. Het paleis heeft ook gediend als regeringsgebouw tijdens de communistische tijd in het land. In 1997 verlieten de parlementsleden het gebouw en werd het paleis onderdeel van de Roemeens Orthodoxe Kerk. De façade is 80 meter lang en is gebouwd in neo-klassieke stijl.
De kathedraal is gebouwd tussen 1654 en 1658. Het gebouw heeft een bijzonder mooi ontwerp en is voorzien van schitterende muurschilderingen. Binnen is ook voldoende pracht en praal te aanschouwen. Een wandeling naar de Dealul Mitropoliei heuvel in Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, is zeker de moeite.
Beeldmateriaal: InsideFlyer – Marco
Van Gooiland zegt
Het autoverkeer in deze stad is een regelrechte ramp. Op veel kruispunten met verkeerslichten staan ook agenten om het verkeer te regelen, anders zou alles volkomen uit de hand lopen en zouden veel kruispunten continu geblokkeerd zijn.
Voor wie zich door de stad wil verplaatsen kan ik een rijwiel aanbevelen. Je moet wel mentaal zeer sterk in je schoenen staan, altijd op je hoede zijn en beschikken over een flinke portie doodsverachting. Dat je de ervaring zonder kleerscheuren overleeft in niet zeker.