Schiphol zet samen met ECOR gras om in grondstof2 min leestijd

Schiphol zet samen met ECORⓇ gras om in grondstof

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is algemeen bekend dat de reisindustrie niet de meest duurzame bedrijfstak is. Desalniettemin doet deze tak er de laatste jaren steeds meer aan om op een meer duurzame manier te werken. Op Schiphol zijn daar de afgelopen jaren al diverse maatregelen genomen. Hierbij kun je denken aan het inzetten van elektrische bussen of duurzaam taxiën. Schiphol gaat nog een stapje verder en zet, in samenwerking met ECOR, gras om in grondstoffen voor producten die gebruikt worden op de luchthaven.

Wie is ECOR?

ECORⓇ is een bedrijf dat inzet op het omzetten van afval in duurzame grondstof voor nieuwe duurzame producten. Hiervoor gebruikt het bedrijf onder andere gebruikt papier en karton. Ook met gemaaid gras maken ze de nieuwe ECOR grondstof. Met behulp van warmte alsook hoge druk worden deze afvalproducten omgezet in een nieuwe grondstof. ECOR gebruikt geen chemicaliën, olie of andere niet-duurzame producten. Met deze grondstof maakt het bedrijf nieuwe bouwmaterialen.

Samenwerking

Een volgende stap in verduurzaming van de luchthaven is gezet. Schiphol gaat namelijk samenwerken met ECOR. Op de luchthaven is er ongeveer duizend hectare grasland aanwezig. Dit wordt regelmatig gemaaid, dit om het voor vogels onaantrekkelijk te maken. Het gemaaide gras bevat veel opgeslagen CO2, maar is nooit hergebruikt. Dat gaat nu veranderen. Schiphol gaat in eerste instantie 5.000 ton gemaaid gras aan ECOR geven. Zij zetten dit om in verschillende producten.


Schiphol zal ook gebruikmaken van deze nieuwe producten. Er valt hierbij te denken aan panelen voor wanden en plafonds, meubels en tevens vloeren. Uiteindelijk wil de luchthaven meer gras aanbieden aan het bedrijf. Hierdoor kan de productie van duurzame producten verder toenemen. Het doel is dat tegen die tijd het gras dichterbij de luchthaven verwerkt gaat worden door ECOR. Nu vindt dit nog plaats in Venlo. Schiphol wil in 2050 geheel circulair zijn, deze samenwerking is daar ook een goede volgende stap voor.

Bron en beeldmateriaal: Schiphol & ECORⓇ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *