Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.
De CEO van Ethiopian Airlines, Tewolde Gebremariam, heeft plannen aangekondigd om ten zuiden van Addis Abeba, de hoofdstad, een nieuw vliegveld te bouwen. Het moet de grootste luchthaven van Afrika worden die 80-100 miljoen passagiers per jaar kan afhandelen. De kosten van het bouwproject zullen rond de 5 miljard Amerikaanse Dollar bedragen. De bouwwerkzaamheden zouden dit jaar al moeten beginnen.
Groeien
Ethiopian Airlines is de meest winstgevende airline van Afrika en wil groeien. Afgelopen jaar was de netto-winst 260 miljoen US$. Het jaar daarvoor ook al ruim 200 miljoen US$.
De maatschappij heeft een vloot van 116 vliegtuigen en wil concurreren met grote airlines uit het Midden-Oosten, zoals Emirates en Qatar Airways. Ethiopian vliegt niet op Schiphol, maar wel op o.a. Brussel en Frankfurt en is lid van de luchtvaartalliantie Star Alliance.
Het huidige vliegveld in Addis Abeba, Bole International, is een jaar geleden uitgebreid met een nieuwe terminal. Daardoor is de capaciteit verdrievoudigd: van 7 miljoen passagiers per jaar kunnen nu 22 miljoen passagiers afgehandeld worden. Maar volgens Ethiopian Airlines gaan ze over drie of vier jaar tegen de grenzen aan lopen.
Mega luchthavens
Het nieuw te bouwen vliegveld moet 39 km ten zuiden van Addis Abeba komen, bij de plaats Bishoftu. Volgens CEO Tewolde Gebremariam zou het vliegveld nog groter kunnen worden dan Charles de Gaulle in Parijs waar momenteel zo’n 72 miljoen passagiers worden afgehandeld. Het is de bedoeling dat Addis Abeba een soortgelijke luchthavencapaciteit heeft, zoals Dubai of Londen Heathrow.
De enorme uitbreidingsplannen verbleken trouwens als we de nieuwe luchthaven van Istanbul ernaast leggen. Deze luchthaven zal in staat zijn, als het gehele project voltooid is, tot 200 miljoen passagiers per jaar af te handelen.
Ook al is Ethiopian Airlines een staatsbedrijf en is het flink winstgevend, een bedrag van 5 miljard dollar is nog steeds erg veel. Er wordt echter veel door China in het land geïnvesteerd. Hoewel er niets over bekend is, is het wel aannemelijk dat ook de Chinezen gedeeltelijk in dit project investeren.
Geef een reactie